Prokurátor čítal na pojednávaní aj Threemu Mariana Kočnera s Glváčom a Ruttkayovou: “Tú mumlavú treba poslať do p…,”

Prokurátor čítal na pojednávaní aj Threemu Mariana Kočnera s Glváčom a Ruttkayovou: “Tú mumlavú treba poslať do p…,”

Bratislava 28. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Michal Svítok)

 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta čítal na pojednávaní v kauze falšovania zmeniek TV Markíza prepis komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a podpredsedom Národnej rady SR Martinom Glváčom

Na snímke vľavo právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic a vpravo prokurátor Ján Šanta

V roku 2017 si cez aplikáciu Threema písali o tom, ako docieliť, aby ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská odišla z funkcie. Šanta čítal aj komunikáciu s novinárkou Martinou Ruttkayovou, ktorá preňho písala správy na objednávku.

Reklama

“Tú mumlavú treba poslať do p…,” naráža v správach Marian K. na vtedajšiu ministerku Žitňanskú v komunikácii s Glváčom. “Čím skôr treba zvoliť štátnu taj. do SR a odíde sama. Treba tam dať Gábora a bude to riadiť štátna tajomníčka, tak ako za Boreca,” píše obžalovaný Marian K. Glváčovi. Žitňanská v tom čase pripúšťala v prípade zvolenia Moniky Jankovskej do Súdnej rady demisiu.

Prokurátor čítal aj správy medzi Marianom K. a vtedajšou novinárkou Ruttkayovou. “Vždy urobím, o čo ma požiadate,” písala mu počas hádky okolo publikovania článku opisujúceho vlastnícke pomery na Donovaloch.

Reklama

Marian K. si mal podľa prokuratúry písať aj s jedným zo svojich právnikov Andrejom Šabíkom. “Tento k…t Kuciak to bude omieľať, až kým sa toho nechytia policajti,” písal Marian K. Šabíkovi v oblasti kauzy Technopol Servis. Aj o tej zavraždený Ján Kuciak informoval vo svojich článkoch.

Z komunikácie vyplýva aj objednanie si tzv. pavúka (pavúk je slangové označenie pre vzťahový diagram z policajnej databázy, pozn. TASR) na Lukáša Kyselicu, exvyšetrovateľa kauzy Gorila a objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej, z ktorej je obžalovaný spoluobžalovaný Mariana K. v kauze zmenky Pavol R.

Takmer všetky Šantove správy z Threemy kopírujú vo svojom znení už medializované správy, o ktorých informovali médiá v ostatných mesiacoch. Komunikácia cez Threemu je plná vulgarizmov a antisemitských narážok.

 

Kočner považuje Threemu za neoverenú, nezákonnú a fantazmagorickú

Reklama

Marian K. považuje komunikáciu cez aplikáciu Threema za neoverenú, nezákonnú a fantazmagorickú. Reagoval tak na čítanie komunikácie prokurátorom Šantom, ktoré potvrdilo komunikáciu.

Na snímke Marian K. (vpravo) a jeho advokát Michal Mandzák

Podľa Mariana K. z prečítanej komunikácie nevyplýva nič. “Ja som sa nikde nedozvedel nič o falšovaní alebo antedatovaní zmeniek,” uviedol obžalovaný s tým, že počúval veľmi pozorne. Na otázku, či nepovažuje za protitvrdenie to, že označuje komunikáciu za nezákonne získanú a zároveň neoverenú a fantazmagorickú, uviedol jeho obhajca Michal Mandzák, že sa ku komunikácii bude za obhajobu vyjadrovať až po jej kompletnom prečítaní.

Uviedol však, že z materiálu, ktorý má k dispozícii, vyplýva, že mal Marian K. použiť Threemu poslednýkrát 28. mája 2018, čiže mesiac predtým, než bol vzatý do vyšetrovacej väzby. “Chceme si hádam nahovárať, že v tom medziobdobí nekomunikoval prostredníctvom tejto aplikácie?” pýta sa Mandzák. To, či bola komunikácia získaná zákonne, nemohol podľa Mandzáka senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z predložených listín posúdiť. Mandzák neuviedol, či bude obhajoba navrhovať čítanie vlastných pasáží.

V čítanej komunikácii sa mal Marian K. taktiež vyjadriť, že bude prokurátor Šanta predvolaný k špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. To počas čítania samotný Šanta okomentoval s tým, že ide o blud. “Ak je teda blud to, že ste mali byť niekde zavolaný, tak čo z toho, čo ste dnes prečítali, nie je blud?” reagoval Marian K.

Veľká časť času, ktorý venoval prokurátor Šanta čítaniu komunikácie, zahŕňala správy medzi Marianom K. a užívateľom s prezývkou Jakub. Tú považuje obhajoba poškodených za pseudonym niekdajšej štátnej tajomníčky a sudkyne s pozastavenou funkciou Moniky Jankovskej. S ňou Marian K. extenzívne komunikoval hlavne vo veci zmeniek, kým boli ešte civilným sporom na Okresnom súde Bratislava V.

Reklama

Tam rozhodovala sudkyňa Zuzana Maruniaková, ktorej spis nechal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) preskúmať. Tá o zmenkách rozhodla v prospech Mariana K. bez toho, aby skúmala ich pravosť. Všetka prečítaná komunikácia plne korešponduje s údajnou komunikáciou zverejnenou v médiách v posledných mesiacoch.

Podľa vedúcej právneho oddelenia TV Markíza Lucie Tandlich táto komunikácia “potvrdzuje spôsob, akým bol celý príbeh o zmenkách, vrátane odlišného podpisu obžalovaného Pavla R. na zmenkách, vyfabulovaný”.

Podľa zástupcu poškodenej Markízy Daniela Lipšica komunikácia hovorí “o organizovanej skupine aj v justícii, ktorá úplne natvrdo a online manipulovala súdne konania”. Avšak podľa neho hovorí aj o vzájomnej koordinácii výpovedí obžalovaných vo veciach zmeniek. “Je úplne zjavné, že zmenky boli antedatované”, doplnil Lipšic.

Po prečítaní časti komunikácie predseda senátu ŠTS Emil Klemanič pojednávanie prerušil s tým, že sa bude pokračovať 4. novembra výsluchom dcéry obžalovaného Karolíny Kočnerovej. Tú navrhol vypočuť samotný obžalovaný a predložil k návrhu prepis komunikácie Kočnerovej cez šifrovanú aplikáciu Signal s Petrom Tóthom. Ten svedčí proti obžalovanému Marianovi K. aj v tomto procese. Poskytnutý prepis má podľa obžalovaného Mariana K. preukazovať, že je Tóth “nebotyčný klamár.”

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali