Progresívni europoslanci Hojsík a Šimečka chcú, aby Smer-SD vylúčili z európskej frakcie socialistov kvôli “spájaniu s ĽSNS”. V Smere vyzývajú stránku polície Hoaxy a propaganda, aby zakročila

Progresívni europoslanci Hojsík a Šimečka chcú, aby Smer-SD vylúčili z európskej frakcie socialistov kvôli “spájaniu s ĽSNS”. V Smere vyzývajú stránku polície Hoaxy a propaganda, aby zakročila

Bratislava 19. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Mimoparlamentná liberálna strana Progresívne Slovensko (PS) cez svojich poslancov Európskeho parlamentu Martina Hojsíka a Michala Šimečku vyzvala frakciu Európskych socialistov, aby vylúčila slovenskú stranu Smer-SD. Dôvodom je fotografia podpredsedu Smeru Ľuboša Blahu s lídrom ĽSNS Mariánom Kotlebom, ktorá vznikla pred budovou NR SR počas nedávnych protestov

Michal Šimečka, Martin Hojsík
Na snímke poslanci do Európskeho parlamentu, zľava Michal Šimečka a Martin Hojsík z hnutia Progresívne Slovensko (PS)

Hojsík a Šimečka iniciovali list vedeniam Socialistickej frakcie v Európskom parlamente a Strany európskych socialistov, aby vyvodili dôsledky zo spolupráce strany Smer-SD s “fašistickými stranami” Kotleba-ĽSNS a Republika, s ktorými spoluorganizujú 1. septembra protest proti očkovaniu a vylúčili ich zo svojich radov.

Reklama

Politici z Progresívneho Slovenska tvrdia, že čoskoro nás čaká výročie najvýznamnejšieho protifašistického vzopätia na Slovensku – Slovenského národného povstania. Je podľa nich absurdné, že práve s fašistickými stranami sa len tri dni po tomto výročí plánujú predstavitelia strany Smer-SD postaviť na jedno pódium a brojiť spoločne proti očkovaniu.

“Rétorika vrcholných predstaviteľov strany Smer-SD, vrátane predsedu Roberta Fica, sa čím ďalej, tým viac približuje rétorike krajnej pravice. Zneužívanie aktuálnej pandemickej situácie na šírenie hoaxov a klamstiev považujeme zo strany Smer-SD za hyenizmus a hazard so životmi a zdravím ľudí,” uviedol poslanec EP Martin Hojsík.

Reklama

Progresívci pri tomto statuse zdieľajú fotku Ľuboša Blahu zo Smeru-SD s Marianom Kotlebom z ĽSNS, ktorí sa spolu rozprávajú pred Národnou radou. Blaha už skôr odmietol spoluprácu s ĽSNS a vysvetlil, že záber vznikol, keď sa Kotlebu počas protestov pred NR pýtal na to, ako budú jeho poslanci hlasovať pri konkrétnom návrhu zákona.

 

Kaliňák ml. apeluje na políciu

V komentároch pod jeho príspevkom sa objavil aj komentár podpredsedu Smeru-SD Erika Kaliňáka, ktorý vyzval políciu SR, aby sa zaoberala klamlivým statusom Hojsíka.

“To fakt za tie desaťtisíce z Európskeho parlamentu nemáte nič lepšie na práci, než vyplakávať a vypisovať cudzej frakcii listy plné klamstiev? Hoaxy a podvody – Polícia SR asi márne čakám, že aj tieto nezmysly vyvrátite?” Apeluje Kaliňák na stránku polície, ktorá sa venuje vysvetľovaniu a vyvracaniu nepravdivých informácii na internete.

 

Reklama
Fico: Smer pri organizovaní protestu v Košiciach s nikým politicky nespolupracuje

Opozičný Smer-SD pri organizovaní protestnej akcie v Košiciach na Deň Ústavy SR politicky s nikým nespolupracuje a nemôže niesť zodpovednosť za nepravdivé vyhlásenia iných. Na sociálnej sieti to uviedol šéf strany Robert Fico. Mimoparlamentné hnutie Republika totiž ešte koncom júla informovalo, že bude so Smerom-SD na proteste spolupracovať. Slovenskí europoslanci preto vyzvali vedenie Socialistickej frakcie v Európskom parlamente a Strany európskych socialistov, aby vyvodili dôsledky “zo spolupráce Smeru s fašistickými stranami”.

Robert Fico
Na snímke poslanec parlamentu SR Robert Fico

“Nie je žiadny organizačný výbor, nie je žiadna dohodnutá politická spolupráca s nikým. Smer-SD nemôže niesť zodpovednosť za nepravdivé vyhlásenia iných,” reagoval Fico s tým, že jeho strana s nikým nič neorganizuje a je to prirodzená iniciatíva Smeru-SD. Odmietol, že by šlo o protest proti očkovaniu.

Do hnutia Republika odišli viacerí poslanci Národnej rady (NR) SR z ĽSNS. O tom, že bude hnutie spolupracovať so Smerom-SD na avizovanom proteste 1. septembra, informoval jeho predseda Milan Uhrík.

Slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) na sociálnej sieti uviedol, že konanie a rétorika Fica a ďalších členov Smeru-SD poškodzujú nielen spoločné európske hodnoty, ale aj myšlienku sociálnej demokracie ako takej. “Zastavme spoločne radikalizmus a protidemokratické snahy, kým je na to čas,” píše sa v liste, ktorý podpísalo osem slovenských europoslancov.

Strana európskych socialistov pozastavila členstvo strane Smer-SD na desať mesiacov už v roku 2006. Ako dôvod uviedla spoluprácu s údajne nacionalistickou Slovenskou národnou stranou.

Reklama

Protestná akcia 1. septembra sa bude konať pred sídlom Ústavného súdu SR v Košiciach. Smer-SD hovorí o rozklade štátu na všetkých jeho úrovniach. “Vláda porušuje základné ľudské práva a slobody, rozdeľuje spoločnosť a zneužíva trestné právo na boj s opozíciou. Pri riadení krajiny panuje chaos a zmätok, ktorý je dôsledkom nepripravenosti, nevzdelanosti a neschopnosti ‘Hegeromatovičovej’ vlády,” uviedla strana v pozvánke na protest. Súčasná vládna koalícia sa podľa Smeru-SD zásadne odklonila od svojich predvolebných sľubov, “a preto sa drvivá väčšina občanov Slovenskej republiky právom cíti podvedená”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali