Pri príprave na tretiu vlnu pandémie vláda opäť zaspala. Myslí si to Tomáš Drucker i Monika Kolejáková

Pri príprave na tretiu vlnu pandémie vláda opäť zaspala. Myslí si to Tomáš Drucker i Monika Kolejáková

Bratislava 17. júna 2021 (HSP/Foto:Facebook, Screenshot)

 

Aj keď súčasné čísla osôb pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 sú relatívne nízke, odborníci predpokladajú ich opätovný nárast. Očakávajú tretiu vlnu pandémie, podobne ako je to v niektorých krajinách EÚ. Slovenskí vládni predstavitelia sa však opäť tvária, že je všetko v poriadku a že sme na ňu pripravení. Upozornil na to bývalý minister zdravotníctva a predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker, a tiež tímlíderka pre zdravotníctvo za KDH Monika Kolejáková

kolejakova drucker
Na snímke Monika Kolejáková a Tomáš Drucker

Podľa Druckera si minulého roku vláda vôbec nepripúšťala druhú vlnu pandémie. Správala sa tak, akoby sa nás téma koronavírusu ani netýkala. V čase, keď bolo potrebné pripraviť sa na druhú vlnu, vláda prípravu ignorovala. Účtom za toto zlyhanie boli tisíce predčasných úmrtí.

Reklama

Napriek tomu, že „tragické duo Matovič – Krajčí“ už Slovensko neriadi, história sa podľa exministra opakuje.

„Je zjavné, že panuje sebauspokojenie a sebaklam. Podľahol mu bývalý premiér Matovič, vedľa je aj premiér Heger. Jeho vláda sa správa, akoby sa pandémia skončila a nikdy sa nemala vrátiť,“ myslí si Drucker.

Reklama

Upozorňuje, že sa nemáme dať oklamať covid-automatom. V ňom sa nehovorí o potrebných kapacitách, aby sa život na Slovensku nemusel opäť zastaviť. „Od nich závisí, či si udržíme otvorené hranice, otvorené školy a podstatnú čas normálneho života. O takomto pláne nič nevieme,“ informuje Drucker.

 

Apel na efektívne riešenia

Apeluje preto na efektívne a dobré riešenia. Vyzýva ministra zdravotníctva aj hlavného hygienika aby prezradili, s akými kapacitami PCR testovania počas tretej vlny koronavírusu rátajú. Je podľa neho dobré, že čoskoro štát prestane podporovať mobilné odberové miesta. Je však potrebné podporiť kapacity PCR testovaní. Drucker si uvedomuje, že toto testovanie je drahšie, ale pri tretej vlne musíme byť už pripravení.

Taktiež je potrebné navýšiť kapacity Úradov verejného zdravotníctva na tak potrebné trasovanie. To podľa neho zlyhalo pri druhej vlne už pri pár stovkách pozitívne testovaných denne. Teraz je čas na to, aby ministerstvo našlo dostatočný počet ľudí, zaškolilo ich, vytvorilo systém a otestovalo ho. V prípade, že nám začnú opätovne narastať čísla pozitívne testovaných, je nutné aby sme okamžite dokázali zmapovať ohniská nákazy a izolovať ľudí tak, aby tým opäť nemuselo trpieť celé Slovensko.

Slovensko je podľa Druckera ďaleko pod priemerom EÚ v zaočkovanosti ľudí. Kým priemer Európskej únie je cca 44% ľudí, na Slovensku máme zaočkovaných o 10% ľudí menej. On ako exminister zdravotníctva a lekár očkovanie podporuje. Navrhuje ministrovi zdravotníctva, aby začal spolupracovať so zdravotnými poisťovňami. Tie majú priamy vzťah jednak s lekármi, ale tiež s poistencami. Preto podľa neho dokážu zmanažovať očkovanie najlepšie. Je zástancom toho, že očkovanie patrí do rúk všeobecných lekárov rovnako ako súčasný minister zdravotníctva. Zatiaľ sa však tento krok nepodaril. Drucker upozorňuje, že predpokladanú 75% zaočkovanosť nedosiahneme. Preto sa musíme zobudiť a začať konať.

Reklama

„Vláda Eduarda Hegera sa správa akoby ďalšia vlna pandémie nehrozila. Nemôžeme však rezignovať. Žiadajme odpovede a plán, ako chcú zabrániť ďalšej tragickej jeseni a zime na Slovensku,“ vyzval na záver Tomáš Drucker.

 

Vláda opäť zaspáva na vavrínoch, myslí si KDH

Na to, že vláda pri príprave na druhú vlnu pandémie zaspala na vavrínoch, upozorňuje aj mimoparlamentné KDH. Preto teraz prostredníctvom tímlíderky pre zdravotníctvo Moniky Kolejákovej a jej tímu pripravili rady, ktoré by Slovensku mali pomôcť pri zvládaní tretej vlny.

Monika Kolejáková
Na snímke Monika Kolejáková

Rovnako ako Drucker, aj Kolejáková apeluje na zmysluplné testovanie, zvládnutie trasovania, masové očkovanie, ale za potrebnú považuje tiež dôslednú karanténu, monitorovanie hraníc, jasný semafor a zodpovedné riadenie tretej vlny pandémie

Pod dôslednou karanténou má na mysli úplnú izoláciu pozitívne testovaného človeka, ale aj jeho kontaktov, zistených na základne trasovania. Pomôcť by malo podľa nej oficiálne doručenie oznámenia o povinnej izolácii oficiálnymi orgánmi. Navrhuje tiež aktívne vyhľadávať ľudí, ktorí karanténu nedodržiavajú a pokutovať ich buď priamo, alebo prostredníctvom krátenia pandemickej PN-ky. Ľudia, ktorí s pozitívne testovanými obývajú spoločnú domácnosť a zároveň nie sú infikovaní, by mali mať možnosť ubytovať sa v štátom dotovaných ubytovacích zariadeniach so zaškoleným personálom.

Reklama

„Ubytovanie by mohol hradiť štát, stravu klient, podobne by mohli fungovať aj vyhradené kapacity pre karanténu po príchode zo zahraničia,“ navrhuje Kolejáková.

Pretože práve prechody cez hranice nám podľa nej sťažili druhú vlnu koronavírusu. Nutné je zaviesť jasné a kontrolované pravidlá, ktoré ochránia obyvateľov pred rôznymi mutáciami zo zahraničia.

„Tretia vlna by mala automaticky počítať s tým, že ľudia, ktorí sa vracajú z rizikových krajín, sú izolovaní v karanténnych hoteloch až do výsledku negatívneho testu. Ale tam musí byť zabezpečená dôsledná izolácia, aby sa nestávalo, že v kontakte budú chorí a zdraví,“ upozorňuje tímlíderka pre zdravotníctvo.

Vo vypätej situácii, ktorú tretia vlna pandémie so sebou naisto prinesie, je veľmi dôležité dodržiavať jasný semafor s presne určenými pravidlami. Podľa nej nie je vhodné, keď sa pravidlá neustále menia podľa nálad spoločnosti či politickej vôle. Krajiny, kde existovali jasné a vhodne komunikované pravidlá, zvládali pandémiu omnoho lepšie ako my.

To so sebou však prináša aj zodpovednosť. Zodpovedné riadenie štátu v čase pandémie je kľúčovým momentom na jej zvládnutie.

„Každé rozhodnutie prináša následky. Pandemické opatrenia sa musia prijímať v komunikácii s odborníkmi a politika musí ísť pri nich bokom. Pandémii nezáleží na tom, aká dlhá je tlačovka, ako vybičujeme emócie či ako sa zapáčime voličom. Jediná cesta je zodpovednosť a odbornosť,“  dodala na záver Monika Kolejáková.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali