Putin vyzval na obnovenie šesťstranných rokovaní o denuklearizácii KĽDR

Putin vyzval na obnovenie šesťstranných rokovaní o denuklearizácii KĽDR

Vladivostok 25. apríla 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Yuri Kochetkov)

 

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval vo štvrtok na obnovenie dlhodobo prerušených šesťstranných rokovaní o denuklearizácii Severnej Kórey. Urobil tak po svojom prvom stretnutí so severokórejským vodcom Kim Čong-unom pri meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe. Informáciu priniesla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský líder Kim Čong-un

Putin na štvrtkovom summite vyjadril presvedčenie, že v súvislosti s jadrovým odzbrojením Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) je potrebné vytvoriť “mnohostranný bezpečnostný režim”.

Reklama

“Ak by Južná Kórea a Spojené štáty dokázali ponúknuť dostatočné opatrenia pre zaručenie (bezpečnosti Severnej Kórey), šesťstranné rokovania by sa nemuseli konať. Ale mechanizmus záruk zo strany Juhu a Spojených štátov sa nezdá byť dostatočný,” povedal ruský líder v narážke na rokovania za účasti oboch Kóreí, Spojených štátov, Číny, Ruska a Japonska. Tie podľa Jonhapu prebiehali naposledy koncom roka 2008.

Putin po stretnutí s Kimom v areáli Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove pri Vladivostoku ďalej vyhlásil, že rovnako ako Spojené štáty si aj Rusko želá, aby sa Severná Kórea vzdala svojich jadrových zbraní. Pchjongjang je podľa neho pripravený urobiť ďalšie kroky smerom k denuklearizácii, potrebuje však spomínané “seriózne” bezpečnostné záruky, informovala tlačová agentúra AP. Tieto záruky Putin podľa nej nekonkretizoval.

Reklama

Ruský prezident zároveň vyjadril pripravenosť oboznámiť s výsledkami štvrtkového summitu aj amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podľa Putina nie sú v tejto súvislosti “žiadne tajomstvá” a samotný Kim ho povzbudzoval k tomu, aby vysvetlil Trumpovi osobitosti prístupu Pchjongjangu k spomínanej otázke, ak na to bude mať príležitosť.

Trump rokoval s Kimom o denuklearizácii Kórejského polostrova už na dvoch summitoch – v júni 2018 v Singapure a vo februári tohto roka vo Vietname.

Štvrtkový severokórejsko-ruský summit sa začal takmer dvojhodinovými rozhovormi Kima s Putinom medzi štyrmi očami, ktoré sa mali týkať aj bilaterálnych vzťahov medzi týmito susediacimi krajinami. Po úvodných rozhovoroch, ktoré Kim zhodnotil ako “veľmi zmysluplné”, nasledovalo rokovanie v širšom formáte – za účasti ďalších vysokopostavených predstaviteľov oboch krajín. Na summite sa neočakával podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia.

“Obyvatelia týchto dvoch krajín, ktoré zdieľajú cenné priateľstvo, vytvorené a utužené pri prekonávaní všetkých strastí a výziev postavených pred nás dejinami, majú hlboké porozumenie pre to, že ustavičný rozvoj severokórejsko-ruských vzťahov slúži nielen našim obojstranným záujmom, ale je taktiež nevyhnutný pre zaistenie mieru a stability v tomto regióne,” povedal Kim na úvod banketu po rokovaniach s Putinom.

 

Reklama

10:36 Kim zhodnotil rozhovory s Putinom ako “veľmi zmysluplné”

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že viedol “veľmi zmysluplné” rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa vo štvrtok stretol po prvýkrát pri meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

“Práve sme mali veľmi zmysluplnú výmenu názorov na otázky obojstranného záujmu,” povedal Kim po takmer dvojhodinovom rokovaní s Putinom medzi štyrmi očami.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Putin, ktorý si podľa vlastných slov vymenil s Kimom “názory na to, čo by sa malo urobiť na zlepšenie situácie” okolo sporného jadrového programu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Podľa Kima boli predmetom diskusie “spôsoby mierového urovnania”, doplnila agentúra AP.

“Hovorili sme (aj) o histórii našich medzištátnych vzťahov, súčasnej situácii a vyhliadkach na rozvoj našich bilaterálnych väzieb,” povedal Putin po úvodných rozhovoroch, ktoré trvali dlhšie ako sa pôvodne očakávalo.

Reklama

Po rozhovoroch severokórejského a ruského lídra medzi štyrmi očami má nasledovať rokovanie v širšom formáte – za účasti ďalších vysokých predstaviteľov oboch krajín. Dejiskom prvého summitu Kim – Putin je Ďalekovýchodná federálna univerzita na Ruskom ostrove pri Vladivostoku.

Dejiskom vôbec prvého summitu Kim – Putin je Ďalekovýchodná federálna univerzita na Ruskom ostrove pri Vladivostoku. Okrem možností politického a diplomatického riešenia jadrového problému na Kórejskom polostrove majú lídri rokovať o bezpečnosti v severovýchodnej Ázii ako takej a stave severokórejsko-ruských bilaterálnych vzťahov. Podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia sa neplánuje.

Putin ešte pred stretnutím vyjadril presvedčenie, že Kimova návšteva v Rusku pomôže vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove. Povedal tiež, že víta úsilie Pchjongjangu o normalizáciu vzťahov s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

“Myslím, že to bude veľmi užitočné stretnutie pri rozvíjaní vzťahu medzi týmito dvoma krajinami, ktoré majú dlhé priateľstvo a históriu, smerom k stabilnejšiemu a zdravšiemu,” povedal Kim v úvode rokovania.

 

6:52 Putin uvítal snahu KĽDR o normalizáciu vzťahov s Južnou Kóreou a USA

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril vo štvrtok presvedčenie, že návšteva severokórejského vodcu Kim Čong-una v Rusku pomôže vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove. Informovala o tom agentúra TASS.

Putin počas svojho prvého stretnutia so severokórejským vodcom v ruskom ďalekovýchodnom meste Vladivostok ďalej uviedol, že víta úsilie Pchjongjangu o normalizáciu vzťahov s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

“Som presvedčený, že vaša návšteva v Rusku… nám pomôže lepšie pochopiť, ako môžeme vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove a čo môže Rusko urobiť na podporu v súčasnosti prebiehajúcich pozitívnych procesov,” povedal šéf Kremľa Putin Kimovi. “Čo sa týka bilaterálnych vzťahov, na rozvoji hospodárskych vzťahov máme veľa práce,” dodal podľa správy agentúry AFP.

Kim vyjadril nádej, že jeho stretnutie s Putinom prispeje k rozvoju vzájomných bilaterálnych vzťahov a urovnaniu situácie na Kórejskom polostrove.

Reklama

“Myslím, že to bude veľmi užitočné stretnutie pri rozvíjaní vzťahu medzi týmito dvoma krajinami, ktoré majú dlhé priateľstvo a históriu, smerom k stabilnejšiemu a zdravšiemu,” povedal Kim v úvode rokovania. “Keďže svet je zameraný na Kórejský polostrov, myslím, že budeme viesť veľmi zmysluplný dialóg.”

Putin privítal Kima pred vchodom do areálu Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove, kde sa toto vrcholné podujatie koná. Po tom, ako Kim vystúpil zo svojej limuzíny, si podali ruky.

Putin a Kim mali na programe stretnutie vo dvojici za účasti tlmočníkov. Neskôr sa k nim pripoja ďalší vysokopostavení predstavitelia a poradcovia z oboch krajín a bilaterálne stretnutie bude pokračovať v rozšírenom formáte.

Témou vôbec prvého summitu Putin-Kim sú možnosti politického a diplomatického riešenia jadrového problému na Kórejskom polostrove.

Hovoriť sa bude aj o zabezpečení bezpečnosti v severovýchodnej Ázii ako celku. Lídri budú tiež diskutovať o stave bilaterálnych vzťahov oboch krajín vrátane politických, hospodárskych, kultúrnych a humanitárnych väzieb. Podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia sa neplánuje.

Reklama

BBC summit hodnotí ako možnosť pre vodcu Kima dokázať, že jeho krajina nie je závislá iba od pomoci Spojených štátov. Moskva môže zasa ukázať, že je dôležitým hráčom pri riešení jadrovej situácie na Kórejskom polostrove.

Vyučovanie na univerzite pokračuje aj napriek summitu. Podľa korešpondentky BBC sa žiadne protestné akcie študentov neočakávajú.

Na podujatie sa podľa agentúry TASS akreditovalo 300 novinárov.

 

6:21 Vo Vladivostoku sa začal summit Kim-Putin

Reklama

V meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe sa vo štvrtok popoludní miestneho času začal prvý summit severokórejského vodcu Kim Čong-una s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Kim a Putin si podali ruky pred vchodom do areálu Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove, kde sa toto vrcholné podujatie koná. Informovali o tom spravodajská televízia BBC a agentúra TASS.

Témou vôbec prvého stretnutia Kima s ruským prezidentom budú možnosti politického a diplomatického riešenia jadrového problému na Kórejskom polostrove.

Hovoriť sa bude aj o zabezpečení bezpečnosti v severovýchodnej Ázii ako celku. Lídri budú tiež diskutovať o stave bilaterálnych vzťahov oboch krajín vrátane politických, hospodárskych, kultúrnych a humanitárnych väzieb. Podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia sa neplánuje.

Putin a Kim majú na programe stretnutie vo dvojici za účasti tlmočníkov. Neskôr sa k nim pripoja ďalší vysokopostavení predstavitelia a poradcovia z oboch krajín a bilaterálne stretnutie bude pokračovať v rozšírenom formáte.

BBC summit hodnotí ako možnosť pre vodcu Kima dokázať, že jeho krajina nie je závislá iba od pomoci Spojených štátov. Moskva môže zasa ukázať, že je dôležitým hráčom pri riešení jadrovej situácie na Kórejskom polostrove.

Vyučovanie na univerzite pokračuje aj napriek summitu. Podľa korešpondentky BBC sa žiadne protestné akcie študentov neočakávajú.

Na podujatie sa podľa agentúry TASS akreditovalo 300 novinárov.

Reklama

 

5:22 Prezident Putin pricestoval do Vladivostoku na stretnutie s Kim Čong-unom

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval vo štvrtok do mesta Vladivostok na ruskom Ďalekom východe, kde sa krátko popoludní miestneho času stretne so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Informovala o tom agentúra AP.

Putin a Kim majú na programe stretnutie medzi štyrmi očami na pôde tamojšej dalekovýchodnej štátnej univerzity na Ruskom ostrove, ktorý je s Vladivostokom spojený mostom. Neskôr sa k nim pripoja ďalší vysokopostavení predstavitelia a poradcovia z oboch krajín a bilaterálne stretnutie bude pokračovať v rozšírenom formáte.

Kim pricestoval do Vladivostoku vo svojom vlaku v stredu. Vyjadril nádeje na “úspešnú a užitočnú” návštevu. “Dúfam, že táto návšteva bude úspešná a užitočná. Taktiež dúfam, že budeme schopní viesť rokovania, ktoré prispejú k riešeniu situácie na Kórejskom polostrove, ako aj k rozvoju našich bilaterálnych vzťahov,” vyhlásil Kim pre ruské médiá.

Kimova prvá návšteva Ruska sa uskutočňuje zhruba dva mesiace po druhom jadrovom summite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Hanoji, ktorý sa skončil predčasne.

Putin v roku 2002 absolvoval summit aj s Kimovým zosnulým otcom Kim Čong-ilom, ktorý sa v roku 2011 stretol aj Dmitrijom Medvedevom, ktorý bol v tom čase prezidentom.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali