Prezident pri príležitosti MDŽ obedoval so ženami z rôznych oblastí

Prezident pri príležitosti MDŽ obedoval so ženami z rôznych oblastí

Bratislava 1. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer )

 

Prezident Andrej Kiska myslí si, že ženy si nezaslúžia úctu iba na Medzinárodný deň žien, ale počas celého roka

Prezident Andrej Kiska sa dnes pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa žien stretol so ženami z rôznych oblastí spoločenského života. Pozval ich do Prezidentského paláca na slávnostný obed, pri ktorom prebrali okrem iného i to, čo by na slovenskej spoločnosti zmenili.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska (tretí zľava) počas prijatia žien k spoločnému obedu pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v Prezidentskom paláci

“Keď sme diskutovali o rôznych udalostiach a príbehoch, ktoré tu máme, dal som im zákernú otázku, čo by spravili, keby boli premiérom krajiny a mali neobmedzenú moc, čo by na Slovensku menili. Zaznelo asi to, čo všetci vieme, že by sme sa mali sústrediť na mladých ľudí, že by sme nemali byť ľahostajní jeden k druhému, že by sme mali bojovať s korupciou a vnášať to teplé ľudské do nášho života,” uviedol Kiska.

Myslí si, že ženy si nezaslúžia úctu iba na Medzinárodný deň žien, ale počas celého roka. “Ženy to majú v živote trochu ťažšie, ak chcú naplniť svoju úlohu matky a na druhej strane sa chcú aj presadiť v pracovnom živote, naplniť aj svoje osobné ambície. Majú to v živote mnohokrát ťažšie ako my muži a ja si myslím, že od nás mužov si zaslúžia nesmiernu úctu nielen na Medzinárodný deň žien, ale počas celého roka,” dodal prezident.

Reklama

Medzi pozvanými ženami boli Afričanka žijúca na Slovensku, opatrovateľka starých a nevládnych ľudí, tanečnica z Lúčnice, hasička, poštárka, mama, ktorá si adoptovala chlapca na vozíčku, projektová riaditeľka OZ Vagus, žena, ktorá kedysi skončila na ulici, i bojovníčka proti extrémizmu zo združenia Ľudia proti rasizmu Irena Biháriová.

“Za ten čas, ktorý sledujem rómsku problematiku, my vždy uviazneme v procese implementácie. Potom, aj keď ten-ktorý splnomocnenec už má jasno, kde sú tie páky a ktoré sú tie opatrenia, tak veľmi ťažko prechádzajú cez jednotlivé rezorty a ministerstvá. Povedzme si na rovinu, osobne si nepamätám vládu, ktorá by mala túto tému ako niečo, čo hneď ideme riešiť a sme ochotní do toho investovať čas, energiu, peniaze a personálne kapacity,” konštatovala Biháriová pre TASR.

Má pocit, že politická diskusia sa skôr točí dookola okolo toho, ako by sme reagovali na nejaký spoločenský dopyt po represívnych opatreniach. Myslí si, že rómska problematika ja komplexný problém, v rámci ktorého sa nedá úplne vytrhnúť z kontextu napríklad vzdelávanie. “Ak investujeme do vzdelávania a ak zároveň platí, že nie je vyriešená pozemková bytová otázka, ak deti zo škôl prichádzajú do prostredia, kde spia v jednej izbe s viacerými súrodencami a kde nie je zabezpečená podpora zamestnanosti pre ich rodičov, tak skôr riešenie vidím v paralelnom, súbežnom pôsobení aktivít na všetkých relevantných frontoch,” dodala.

S prezidentom sa podľa jej slov rozprávali najmä o extrémizme. Myslí si, že ostatným politikom chýba to, čo prezident Kiska, naopak, má. “Odvaha zastať sa ľudskoprávnych tém a jasne sa vymedziť,” dodala Biháriová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali