Prepustení baníci majú dostávať kompenzačný príspevok až od 1. apríla budúceho roka

Prepustení baníci majú dostávať kompenzačný príspevok až od 1. apríla budúceho roka

Bratislava 15. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Kompenzačný príspevok pre baníkov, ktorým sa skončí pre útlmový vládny program pracovný pomer, by sa mal vyplácať až od 1. apríla budúceho roka. Pozmeňujúci návrh, ktorým sa má posunúť účinnosť návrhu zákona o kompenzačnom príspevku z 1. januára na 1. apríl budúceho roka, na rokovaní parlamentného sociálneho výboru predložil poslanec NR SR za Smer-SD Ľubomír Vážny. “Aj to platí len vtedy, ak nám Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR poskytne do 15. novembra potrebné údaje,” povedal Vážny z pozície generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne

Na snímke poslanec za Smer-SD Ľubomír Vážny

Ak by podľa neho zákon nadobudol účinnosť od 1. januára budúceho roka, je pre Sociálnu poisťovňu nevykonateľný. Návrh zákona o kompenzačnom príspevku baníkom od poslancov za Smer-SD parlamentný sociálny výbor odsúhlasil.

Reklama

Prepustení baníci, ktorí v bani odpracovali aspoň 30 rokov a pre útlmový vládny program prídu o prácu, zrejme budú môcť pol roka dostávať aj vyše 1 500 eur. Týmto baníkom chce totiž Smer-SD umožniť poberanie dávky v nezamestnanosti a súčasne kompenzačného príspevku. Keďže priemerná hrubá mzda baníka, ktorý pracuje v podzemí, podľa navrhovateľa kompenzačného príspevku, poslanca NR SR za Smer-SD Jaroslava Bašku dosahuje okolo 1 400 eur, prepustený baník s 30 rokmi odpracovanými v bani by mohol šesť mesiacov dostávať z úradu práce dávku v nezamestnanosti v sume 700 eur. Okrem toho by mohol požiadať aj o vyplácanie kompenzačného príspevku vo výške 816,60 eura. Po ukončení poberania nezamestnaneckej dávky by takýto baník dostával ďalšieho 6,5 roka kompenzačný príspevok, ktorý by najprv predstavoval 816,60 eura a potom sa mu každoročne zvyšoval o rast životného minima.

Kompenzačné príspevky sa nemajú každoročne zvyšovať od 1. januára o rast priemernej mzdy na Slovensku, ako sa pôvodne navrhovalo, ale o rast životného minima. Suma kompenzačných príspevkov tak bude stúpať pomalšie, keďže priemerná mzda vlani vzrástla o 6,2 % a v tomto roku môže stúpnuť o vyše 7 % a životné minimum v posledných dvoch rokoch išlo nahor o 2,5 % a 2,8 %.

Reklama

Okrem kompenzačných príspevkov od štátu by mali prepustení baníci dostať aj ďalšie odškodnenie v podobe dôchodkového poistenia plateného štátom. Štát by mal za nich platiť dôchodkové poistenie počas poberania týchto príspevkov. Vymeriavacím základom štátu má byť polovica z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V budúcom by tak štát platil za prepustených baníkov penzijné odvody, ako keby baníci v hrubom zarábali 506,50 eura. Ak sa však baníci zamestnajú a budú dôchodkovo poistení ako zamestnanci alebo samostatne zárobkovo činné osoby, štát za nich prestane platiť dôchodkové odvody.

Kompenzačné príspevky pre baníkov, ktorým sa skončí pre útlmový vládny program pracovný pomer, by mali dosiahnuť najmenej 200 eur. Dvestoeurovú kompenzáciu majú získať baníci počas dvanástich mesiacov, ak pracovali pod zemou najmenej tri roky. Dva roky by mali podľa predloženého návrhu 252,50 eura mesačne poberať baníci, ktorí fárali do baní najmenej šesť rokov. Baníci, ktorí odpracovali v baniach najmenej desať rokov, by mohli mesačne dostať počas troch rokov kompenzačný príspevok vo výške 350 eur. Najviac by si mali prilepšiť baníci, ktorí si v baniach odrobili 30 rokov. Títo baníci by mali podľa poslancov Smeru dostávať 816,60 eura mesačne počas siedmich rokov.

Vláda začiatkom leta schválila akčný plán transformácie uhoľného regiónu horná Nitra. Na základe neho by sa v regióne mali realizovať dve stovky investičných projektov za tri miliardy eur. Projekty by sa mali financovať nielen prostriedkami zo súkromného sektora a rôznych fondov, ale hlavne z eurofondov. Plánované projekty by sa mali týkať viacerých oblastí. Vládny akčný plán transformácie regiónu hornej Nitry napríklad počíta s výstavbou novej dopravnej infraštruktúry, s podporou inovácií, výskumu a vývoja, podporou rozvoja malého a stredného podnikania či s rozvojom cestovného ruchu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali