Premiér: Ukázalo sa, že Fico nazýva svojich bývalých nominantov kriminálnikmi

Premiér: Ukázalo sa, že Fico nazýva svojich bývalých nominantov kriminálnikmi

Bratislava 16. júna 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian, Pavol Zachar

 

Mimoriadna schôdza, na ktorej chcela opozícia vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), ukázala, že šéf Smeru-SD Robert Fico dnes nazýva svojich bývalých nominantov kriminálnikmi len preto, že vypovedajú na svojich ďalších priateľov

Heger Fico
Na kombosnímke vľavo predseda vlády SR Eduard Heger a predseda starny SMER-SD Robert Fico

Po hlasovaní, ktorým parlament vo funkcii ministra podržal, to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO). Heger i Mikulec sa poďakovali koaličným poslancom za podporu, podľa premiéra poslanci vyjadrili Mikulcovi silnú dôveru.

Reklama

“Uvedomme si, že táto schôdza, zvolaná Robertom Ficom a jeho partiou, jednoznačne ukázala na to, že Robert Fico dnes nazýva svojich bývalých nominantov kriminálnikmi len preto, že vypovedajú na svojich ďalších priateľov a nominantov,” vyhlásil na tlačovej konferencii premiér.

Nemyslí si, že postoj niektorých poslancov Sme rodina, ktorí sa zdržali, bude problém pre fungovanie koalície.

Reklama

“Roman Mikulec ostáva ministrom vnútra, porušenie koaličnej zmluvy by bolo, ak by niekto hlasoval za, to sa nestalo, ja som rád,” dodal premiér.

Heger pripomenul, že nástupom tejto vlády sa uvoľnili ruky orgánom činným v trestnom konaní.

“Postupne všetky tie kauzy, o ktorých sme roky počúvali, že skutok sa nestal, polícia začala vyšetrovať,” skonštatoval s tým, že ľudia, ktorí sú dnes obviňovaní zo závažnej trestnej činnosti, sú hlavne nominanti Fica či expremiéra Petra Pellegriniho.

 

Podľa premiéra títo ľudia rozkrývajú korupčné schémy, ktoré používala bývalá vláda

Mikulec sa poďakoval poslancom OĽANO aj ostatným koaličným poslancom, ktorí ho podporili. Je to pre neho ďalším záväzkom, aby naďalej vykonával svoju prácu s najlepším vedomím a svedomím. Počas schôdze si podľa svojich slov vypočul rôzne konšpiračné teórie, myslí si, že opozičným poslancom nešlo o pravdu.

Reklama

“Nespreneverím sa žiadnym veciam, ktoré mi chceli niektorí z opozície našiť,” vyhlásil.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš doplnil, že poslanci Smeru-SD sa snažili mimoriadnou schôdzou prekryť strach z toho, že tu 12 rokov budovali systém svojich ľudí, ktorí rozkrádali krajinu a korumpovali ju. Hovorí, že je tu vojna o spravodlivosť. Verí, že všetci, ktorí rozkrádali štát, budú potrestaní.

Opozícia už avizovala, že bude chcieť navrhnúť odvolávanie premiéra z funkcie. Heger reagoval, že veľmi rád bude pripomínať všetky hriechy, kauzy a zločiny, ktoré bývalá vláda napáchala za 12 rokov svojho pôsobenia. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) uviedol, že to veľmi rád opozícii “spočíta”, ak by aj jeho chceli odvolávať. Ak by podali návrh na jeho odvolanie, bude rád.

 

Matovič podľa svojich slov chápe postoj niektorých poslancov za Sme rodina

“Ak by som mal meno Pčolinský alebo Pčolinská, asi veľmi ťažko by som sa dokázal primäť k tomu, aby som hlasoval inak,” skonštatoval.

Reklama
Igor Matovič
Na snímke vicepremiér a minister financií Igor Matovič

Dodal, že jeho hnutie urobilo všetko preto, aby bol minister vnútra odtrhnutý od Policajného zboru a aby neovplyvňoval vyšetrovania.

“Trošku mi to pripomína, že si v Sme rodina myslia, že fungujeme starým systémom, že minister vnútra vydáva príkazy a má na ´provázku´ vyšetrovateľov,” doplnil.

Schôdza k odvolávaniu Mikulca sa začala v utorok (15. 6.). Iniciovala ju opozícia. Smer-SD ho chcel odvolať v súvislosti so situáciou v bezpečnostných zložkách a pre podozrenia o možnom manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz zo strany skupiny existujúcej v silových zložkách.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:30

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie simulujúce jadrový protiútok, oznámila štátna tlačová agentúra KCNA.

Včera 20:15

Ceny ropy sa v pondelok podvečer takmer nezmenili. Vývoj na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe. A na strane druhej správy z USA, kde zásoby komodity minulý týždeň výrazne vzrástli a signály o neskoršom znížení úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed, ako sa pôvodne čakalo.

Včera 20:14

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky rast. Nemali by sa zapájať do dotačných pretekov, ktoré vytvárajú hru s nulovým súčtom. Uviedla to v pondelok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v prejave na americkej univerzite Yale.

Včera 20:06

Európska únia (EÚ) musí zabezpečiť, aby zákaz predaja nových automobilov so spaľovacím motorom od roku 2035 nemal privysokú cenu pre jej priemyselnú suverenitu a občanov. Upozornili na to pondelňajšie správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

Včera 18:50

V meste Charkov na východe Ukrajiny sa v pondelok po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.

Včera 18:49

Na severe Arménska sa v pondelok uskutočnil protest proti plánom arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody.

Včera 18:44

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v pondelok zriedkavú návštevu Iraku zameranú na obnovenie vzájomných vratkých vzťahov. Počas návštevy plánuje uzatvoriť viacero dohôd o ekonomickej spolupráci i bezpečnostnej spolupráci proti militantnej Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Abdal Latíf Rašíd Recep Tayyip Erdogan
Na snímke iracký prezident Abdal Latíf Rašíd (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Včera 18:12

Slovenská republika počas volebného obdobia 2020 – 2023 prvýkrát v histórii hospodárila zodpovednejšie ako v priemere krajiny EÚ. Uviedol to v pondelok Igor Matovič v súvislosti s predbežnými oficiálnymi údajmi o hospodárení SR za rok 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Podľa zverejnených údajov deficit verejných financií bol vlani na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), pôvodne schválený rozpočet pritom počítal so schodkom 6,4 % HDP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali