Prejav ministra zahraničných vecí Ruska Lavrova na pamätnom podujatí venovanom 75. výročiu víťazstva v Stalingradskej bitke

Prejav ministra zahraničných vecí Ruska Lavrova na pamätnom podujatí venovanom 75. výročiu víťazstva v Stalingradskej bitke

Moskva 3. februára 2018 (HSP/Richard Drew)

 

Prinášame vám prejav ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrovova pri príležitosti 75. výročia bitky pri Stalingrade.

 

Reklama

Priatelia, kolegovia,

Dámy a páni,

Reklama

Tohto roku si pripomíname 75. výročia víťazstva v bitke pri Stalingrade. Tento pamätný dátum sa veľkolepo oslavuje nielen v našej krajine, ale aj v mnohých iných štátoch.

Stalingradská bitka, ktorá znamenala začiatok zásadného prelomu vo Veľkej vlasteneckej a tým aj v druhej svetovej vojne, bezpochyby patrí medzi kľúčové udalosti svetových dejín. Je výrazným prejavom odvahy, duchovnej zdatnosti, sebaobetavosti všetkých národov bývalého ZSSR, ktorí prekazili zločinné, k ľudstvu nenávistné úmysly nacistov a zabránili globálnej katastrofe. Všetci sme týmto hrdinom nesmierne zaviazaní.

Hrdinstvo sovietskych vojakov vyvolalo v zahraničí veľké nadšenie, upevnilo medzinárodnú vážnosť našej krajiny, o čom svedčí aj prezentovaná v týchto miestach výstava listín z Archívu zahraničnej politiky Ruskej federácie. Naše víťazstvo pri Stalingrade malo mimoriadny význam pre bojového ducha našich spojencov v rámci protihitlerovskej koalície. 5. februára 1943, tri dni po skončení Stalingradskej bitky, ju prezident Spojených štátov F. Roosevelt označil za epochálny zápas, ktorého rozhodujúci výsledok oslavujú všetci Američania. V listine, ktorú neskôr v mene národa Spojených štátov poslal Stalingradu, sa zdôrazňuje, že “duchovná sila a obetavosť” statočných obrancov mesta “budú večne napĺňať oduševnením srdcia všetkých slobodných ľudí.”

Kráľ Veľkej Británie podaroval Stalingradu meč, ktorý má na čepeli vyrytý nápis: “Občanom Stalingradu, pevným ako oceľ, od kráľa Georga VI. na znak hlbokého obdivu britského národa.”

Víťazstvo pri Stalingrade ovplyvnilo strategickú situáciu na ostatných frontoch druhej svetovej vojny, inšpirovalo príslušníkov odboja v Európe, ktorí pod vplyvom udalostí na sovietsko-nemeckom fronte aktivizovali svoj zápas proti okupantom.

Reklama

Je veľmi symbolické, že podľa Stalingradu sú v súčasnosti nazvané mnohé ulice a námestia v európskych mestách. Je to výraz vďaky za bezpríkladnú chrabrosť a odvahu jeho hrdinských obrancov.

K spoločnému úsiliu o čo najrýchlejšiu porážku nepriateľa prispel aj domáci zahraničnopolitický rezort, ktorý od prvých dní vojny zameral svoju činnosť na vytvorenie a upevnenie protihitlerovskej koalície, zabezpečenie nepretržitých dodávok vojenskej techniky, potravín a iných nevyhnutných potrieb. Intenzívna diplomatická práca doslova kypela dňom i nocou. K jej dôležitým výsledkom patrila aj Moskovská konferencia ministrov zahraničných vecí a Teheránsky summit Veľkej trojky, ktoré sa konali koncom roka 1943.

Vážené dámy a vážení páni,

Priatelia, kolegovia,

Hlavným záverom, ku ktorému by sme mali dospieť na základe udalostí tých rokov, je poznanie, že by sme mali urobiť všetko, aby sme sa vyhli opakovaniu podobných tragédií. Nemáme právo zabudnúť, k akým katastrofálnym následkom môže priviesť niečia snaha o dosiahnutie svetovej nadvlády na základe presvedčenia o svojej výnimočnosti. Osudy sveta nemôže riadiť jeden štát alebo úzka skupina “vyvolencov”. Bezpečnosť musí byť rovnaká a nedeliteľná pre všetkých účastníkov medzinárodného života. Našou svätou povinnosťou voči tým, čo vlastnou krvou a životom zaplatili za záchranu ľudstva pred pliagou “hnedého moru”, je vybudovať spoľahlivú bariéru proti šíreniu neznášanlivosti, xenofóbie, rasovej, národnostnej alebo inej vypínavosti.

Reklama

Žiaľ, imunita proti nacistickému vírusu v niektorých krajinách veľmi zoslabla. Dnes sme svedkami nečestných snáh o falzifikáciu dejín, očiernenie príslušníkov osloboditeľskej armády, uplatňovanie zhovievavejšieho prístupu k nacistom a ich prisluhovačom. Hlboké znepokojenie vyvoláva situácia na Ukrajine, kde dvíhajú rohy neonacisti a radikáli. V celom rade európskych krajín sa rozhorel boj proti pamätníkom vojakov, ktorí padli za mier a slobodu na našom kontinente, ktorí svojim hrdinstvom zachránili mnohé národy pred zánikom pod nacistickým jarmom.

Rusko sa naďalej tvrdo stavia na odpor proti tejto pomýlenej línii. V medzištátnej komunikácii budeme hájiť historickú pravdu, ideály dobra a spravodlivosti. Česť a dobré meno víťazov, ako aj výsledky druhej svetovej vojny sú nedotknuteľné.

Skúsenosť spojenectva a bratstva v zbrani počas druhej svetovej vojny je mimoriadne aktuálna v terajších podmienkach, keď sa svetové spoločenstvo potýka s početnými nebezpečnými výzvami, a to aj zo strany medzinárodných teroristov, ktorí rovnako ako nacisti za účelom dosiahnutia svojich chorých cieľov totálne opovrhujú cenou ľudského života. Je očividné, že túto, ale aj iné hrozby dokážeme zvládnuť iba spoločnými silami, na základe solidarity a vzájomnej dôvery, opierajúc sa o medzinárodné právo a ústrednú koordinačnú úlohu OSN.

Chcel by som zdôrazniť, že Rusko je ochotné zúčastniť sa na spoločnej činnosti a na vzájomne rešpektujúcej spolupráci, spojiť úsilia a spoločne hľadať riešenie všetkých existujúcich problémov za účelom zabezpečenia mieru, stability a bezpečnosti.

Ďakujem za pozornosť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali