Predseda NKÚ zaslal najvyšším ústavným činiteľom zásadné zistenia kontrolórov

Predseda NKÚ zaslal najvyšším ústavným činiteľom zásadné zistenia kontrolórov

Bratislava 27. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR – Michal Svítok)

 

Koncom roka 2016 zaslal predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík v poradí už štvrtú sumárnu informáciu o zásadných zisteniach kontrolórov trom najvyšším ústavným činiteľom. Naďalej tak plní jednu z priorít národnej kontrolnej autority, a to oboznamovať o významných zisteniach úradu nielen verejnosť prostredníctvom médií, ale aj samotných ústavných činiteľov

Na snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík
Na snímke predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík

NKÚ SR v štvrtom štvrťroku realizoval deväť kontrolných akcií v 115 kontrolovaných subjektoch. Kontrolné akcie boli zamerané na hospodárenie v Štátnej pokladnici a Slovenskej konsolidačnej, a.s., na verejné financie a majetok zdravotníckych zariadení, na vynakladanie prostriedkov na priemyselné parky, na kontrolu a implementáciu vybraných projektov financovaných Švajčiarskym finančným mechanizmom. V oblasti samosprávy NKÚ SR preveril účinnosť verejných prostriedkov vynaložených na komunálne služby, účtovníctvo a rozpočtovníctvo samosprávy a evidenciu a nakladanie s pozemkami obcí. V tomto štvrťroku úrad zároveň splnil svoju zákonnú povinnosť a predložil do Národnej rady SR stanovisko k návrhu štátneho rozpočtu SR na rok 2017.

Reklama

V rámci overovania účtovnej uzávierky v Štátnej pokladnici úrad zistil, že tieto neobsahovali komentár k významným položkám a medziročným prírastkom majetku. Zmluvy na opravy a udržiavanie majetku boli uzatvorené s nejednoznačne špecifikovanými zmluvnými podmienkami. Pri zaraďovaní a odpisovaní majetku Štátna pokladnica nevychádzala z praxou overenej doby jeho použiteľnosti, čo sa prejavilo vo vysokej miere odpísaného majetku. Až v 86 % prípadov nezodpovedala doba použiteľnosti jeho skutočnému opotrebeniu. Nedostatky boli zistené aj v oblasti verejného obstarávania tovarov a služieb, v preukázateľnosti účtovných záznamov, ako aj v účinnosti vnútorného kontrolného systému.

Na základe kontroly hospodárenia Slovenskej konsolidačnej, a.s. možno konštatovať, že výsledky hospodárenia za kontrolované obdobie boli v súlade s účtovnými uzávierkami za roky 2013 a 2014, zostavenými ako riadnymi individuálnymi účtovnými uzávierkami podľa zákona o účtovníctve a opatrenia Ministerstva financií SR k účtovnej uzávierke. NKÚ SR však konštatoval, že pri tvorbe a použití rezerv na pohľadávky postúpené z krajských riaditeľstiev PZ SR, zo spoločnosti Veriteľ, a. s., a zo zdravotných poisťovní nebola v roku 2013 dodržaná zásada opatrnosti na riziká a straty podľa postupov účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva. Rezerva na uvedené postúpené pohľadávky bola totiž vytvorená v hodnote o 1 079 353 eur nižšej, čím bol v roku 2013 nesprávne vykázaný výsledok hospodárenia.

Reklama

Kontrola bola vykonaná aj v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre (SIEA). Na realizáciu 24 priemyselných parkov bolo z prostriedkov štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) a štátneho rozpočtu čerpaných celkom 110 705 265 eur. V súvislosti s monitorovaním plnenia merateľných ukazovateľov NKÚ SR poukázal na to, že kontrolný mechanizmus na overovanie počtu novovytvorených pracovných miest nezabezpečuje pre SIEA dostatočné uistenie o správnosti vykázania počtu tohto merateľného ukazovateľa. Najvyššia kontrolná inštitúcia zistila, že aj keď vznikli investične pripravené plochy, ktoré sú využívané na podnikateľské aktivity, resp. sú pripravené na začatie podnikateľských aktivít a bol naplnený cieľ tohto typu projektov, vo väčšine priemyselných parkov nedošlo k naplneniu merateľných ukazovateľov výsledku a dopadu. Tým bol znížený pozitívny dosah priemyselných parkov na zamestnanosť a rozvoj regiónov.

Kontrolóri v rámci prvej etapy prierezovej kontrolnej akcie v zdravotníctve ukončili kontroly v deviatich nemocniciach, ktoré sú príspevkovými organizáciami v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu zdravotníctva. Okrem chýb vo vedení účtovníctva, dodržiavaní rozpočtových pravidiel kontrolóri upozornili na nedostatky vo vedení majetku a taktiež nastavení obchodných súťaží. A práve zistenia pri obstarávaní zdravotníckej techniky nad 200.000 eur boli odstúpené orgánom činným v trestnom konaní.

Financovanie projektov z prostriedkov Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce NKÚ SR v pozícii orgánu auditu preveril riadenie, kontrolu a implementáciu vybraných projektov, ktoré sú financované Švajčiarskym finančným mechanizmom vo výške 66 866 mil. CHF na päťročné obdobie záväzku a 10-ročné obdobie vyplácania. V roku 2015 sa dynamika implementácie Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce reálne zvýšila. Väčšia časť projektov už bola zrealizovaná a ich výsledky sú overiteľné, aj napriek mnohým, pri ich príprave a odsúhlasovaní nepredvídateľným zmenám v legislatíve, či pri zmenách vonkajších alebo vnútorných podmienok. S vysokou pravdepodobnosťou budú v roku 2016 úspešne ukončené aj zostávajúce individuálne projekty.

Na úrovni miestnej a regionálnej samosprávy NKÚ SR uzavrel v štvrtom štvrťroku tri kontrolné akcie. Jednou z nich preveril účinnosť vynaložených verejných prostriedkov na komunálne služby v 30 obciach a štyroch mestách s viac ako 2 000 obyvateľmi. Výsledky kontrol poukázali na skutočnosť, že programové dokumenty neplnia svoju strategickú funkciu a sú viac-menej formalitou. Aby sa táto situácia zmenila a bolo možné zodpovedne zhodnotiť účinnosť použitých prostriedkov v komunálnych službách, je nevyhnutné postupnými krokmi zvyšovať dôležitosť a význam programového rozpočtovania a tvorby strategických programov vôbec.

Kontrolóri sa zamerali aj na účtovníctvo a rozpočtovníctvo v 27 obciach. Na základe ich zistení možno konštatovať, že rozpočet neplnil funkciu základného finančného nástroja, ktorým sa riadi financovanie úloh obce. Kontrolované obce nevenovali dostatočnú pozornosť rozpočtovaniu príjmov a výdavkov tak, aby boli v rozpočte zabezpečené reálne potreby pre výkon samosprávnych funkcií. Kontrola preukázala, že obce s malým objemom rozpočtu bez výraznej podpory zo štátneho rozpočtu a fondov EÚ nie sú schopné realizovať rozvojové programy. Nedostatky boli zistené aj pri dodržiavaní zákona o rozpočtových pravidlách pre verejnú správa a pre územnú samosprávu, zákona o verejnom obstarávaní, o slobodnom prístupe k informáciám, ako aj vo fungovaní vnútorného kontrolného systému.

Reklama

V ďalších 32 obciach NKÚ SR vykonal kontrolu evidencie a nakladania s pozemkami obcí, ktoré vybral na základe finančnej analýzy z celkového počtu obcí, neevidujúcich pozemky v účtovníctve. Skutočná rozloha neevidovaných pozemkov vybraných obcí bola 5,21 mil. m2. Tieto obce v roku 2015 hospodárili s rozpočtovými príjmami v sume 7,40 mil. eur a výdavkami v sume 7,15 mil. eur. Predpokladaná hodnota neevidovaných pozemkov bola 4,30 mil. eur, čo v porovnaní s rozpočtom zvýrazňuje dôležitosť správnej evidencie majetku. Do konca roku 2015 tri obce čiastočne zaevidovali a sedem obcí ocenilo a zaevidovalo všetky pozemky. Zostávajúcich 22 obcí svoje pozemky o výmere 3,66 mil. m2 neocenilo a nezaevidovalo do účtovníctva. Hodnota majetku týchto obcí by sa zvýšila o 3,48 mil. eur, čo predstavuje zvýšenie v jednotlivých obciach v rozpätí od takmer 11 % do 450 %. Nesprávne vykazované údaje o majetku obce zasielali Ministerstvu financií Slovenskej republiky (DataCentrum), ktoré boli súčasťou súhrnných údajov verejnej správy. NKÚ SR zistil nedostatky aj pri nakladaní s pozemkami. Kontrolné systémy obcí boli vyhodnotené ako neúčinné a kontrolné mechanizmy nastavené v obciach ako nepostačujúce.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali