Predčasné prezidentské voľby sa v Uzbekistane uskutočnia 4. decembra

Predčasné prezidentské voľby sa v Uzbekistane uskutočnia 4. decembra

Taškent 16. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Hnutie podnikateľov a zamestnávateľov – Liberálnodemokratická strana Uzbekistanu (UzLiDep) dnes za svojho kandidáta do predčasných prezidentských volieb schválila Šavkata Mirzijojeva, ktorého po smrti dlhoročného lídra Islama Karimova dočasne poverili vykonávaním funkcie hlavy štátu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na oznámenie uzbeckej Ústrednej volebnej komisie.

Reklama

Predčasné prezidentské voľby sa v Uzbekistane uskutočnia 4. decembra.

Do vymenovania za dočasne úradujúceho prezidenta bol Mirzijojev predsedom uzbeckej vlády. Na tomto poste pôsobil od roku 2003.

Reklama

Meno svojho kandidáta do predčasných prezidentských volieb v Uzbekistane dnes oznámila aj strana Národná obroda, ktorá do volieb deleguje Sarvara Otamuradova.

Islam Karimov zomrel 2. septembra vo veku 79 rokov na následky infarktu. V Uzbekistane, ktorý je veľkým vývozcom bavlny a krajinou bohatou takisto na zlato a zemný plyn, vládol autoritárskym štýlom od roku 1989 – najprv ako vodca tamojšej komunistickej strany a po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 ako prezident. Tvrdo potláčal každú opozíciu a verejne nepodporoval žiadneho nástupcu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:54

Taliansky minister obrany Guido Crosetto v pondelok vyjadril presvedčenie, že ekonomické sankcie uvalené na Rusko nesplnili svoj účel, a vyzval Západ, aby sa pokúsil intenzívnejšie rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o diplomatickom riešení s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:09

Ceny zemného plynu a elektriny na burzách sa v minulom týždni zvýšili o 5 % a blížia sa k tohoročným maximám zo začiatku roka. 

Oproti februárovým najnižším cenám je aktuálne plyn drahší o viac ako 30 % a elektrina o takmer 29 %.

09:01

Búrky v americkom štáte Texas v nedeľu zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston. Záchranné zložky museli evakuovať stovky ľudí zo zaplavených domov a cestných komunikácií. Povodeň si vyžiadala jeden život, päťročného chlapca. Informovala agentúra AP a stanica CNN.

búrky záplavy v Texase
Na snímke Alvaro Trevino ťahá kanoe s 8-ročnou Jennifer Tellezovou a 8-ročnou Ailyn po kontrole ich domu v meste Spendora v Texase
08:08

Ceny ropy v pondelok ráno vyrovnali časť strát z predchádzajúceho týždňa potom, ako Saudská Arábia oznámila, že na viacerých dôležitých trhoch pristúpi k zvýšeniu svojich predajných cien. Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.17 h SELČ 83,28 USD (77,51 eura) za barel (159 litrov).

08:06

Izraelská armáda v pondelok vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa presunuli do “humanitárnej oblasti”. Informáciu priniesol denník Times of Israel, podľa ktorého ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.

08:04

Prokuratúra v mexickom štáte Baja California potvrdila, že tri telá nájdené minulý piatok v studni v okolí mesta Ensenada patria trojici nezvestných surferov – dvom Austrálčanom a jednému Američanovi. Informovali agentúry AP a AFP.

Úrady prípad vyšetrujú ako vraždu a spolupracujú s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) a austrálskym i americkým konzulátom.

08:03

Americký minister obrany Lloyd Austin a jeho izraelský náprotivok Joav Galant v nedeľu prostredníctvom telefónu hovorili o pretrvávajúcich rokovaniach o prepustení rukojemníkov i situácii v okolí mesta Rafah. TASR informuje podľa oficiálnej tlačovej správy amerického ministerstva obrany. Vyplýva to z oficiálnej tlačovej správy amerického ministerstva obrany.

Austin potvrdil svoj záväzok dosiahnuť bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas v Pásme Gazy zadržiava.

07:51

Anglický futbalový klub Manchester United v nedeľu oznámil, že mu bude približne tri týždne chýbať obranca Harry Maguire. Anglický reprezentant utrpel svalové zranenie na tréningu.

07:36

Volejbalistky talianskeho Conegliana získali titul v Lige majstrov. Vo finále v tureckej Antalyi zdolali krajanky z Milána v piatich setoch 3:2.

07:27

Najmenej 16 ľudí zomrelo v nedeľu počas leteckých útokov Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, uviedli zdroje z prostredia zdravotníckych úradov a záchranárov. Správu priniesla agentúra AFP.

Zdroje z prostredia zdravotníckych úradov potvrdili, že dva útoky sa odohrali na dvoch rôznych miestach v Rafahu.

07:19

Panamská ústredná volebná komisia na základe predbežných výsledkov vyhlásila bývalého ministra verejnej bezpečnosti Josého Raúla Mulina za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb. Informujú agentúry AP a Reuters a webová stránka El Confidential.

Mulinovi po zrátaní 90 percent všetkých hlasov patrilo približne 34 percenta. Druhý kandidát v poradí, Ricardo Lombana, získal 25-percentnú podporu. Volebná účasť dosiahla viac než 77 percent. Voľby sú len jednokolové a víťazom sa stáva kandidát s najvyšším počtom hlasov, pripomína AP.

José Raul Mulino voľby Panama
Prezidentský kandidát José Raul Mulino sa drží za ruku s podporovateľom po víťazstve vo voľbách v Panama City
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali