POVODNE: Hladina Dunaja v Bratislave je 981 cm a klesá, v Komárne 868 cm a stúpa

POVODNE: Hladina Dunaja v Bratislave je 981 cm a klesá, v Komárne 868 cm a stúpa

Bratislava 7. júna (TASR) – Hladina rozvodneného Dunaja dnes krátko po 20.00 hodine dosiahla v Bratislave 981 cm a ďalej klesá. Oproti štvrtkovému (6.6.) maximu tak Dunaj klesol približne o pol metra. Stále je však na úrovni najvyššieho stupňa povodňovej aktivity. Na svojej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Podľa údajov SHMÚ naďalej klesá Dunaj aj v Devíne (909 cm) a vo Vysokej pri Morave (587 cm). Napriek tomu ostáva Devín odrezaný od mesta a kyvadlovú dopravu zabezpečujú vojaci.

Veľtok podľa očakávaní stúpa na juhu Slovenska, v Komárne dosiahol 868 cm a v Štúrove 769 cm. V oboch lokalitách dosahuje tretí stupeň povodňovej aktivity.

Ministri vnútra Robert Kaliňák, životného prostredia Peter Žiga a obrany Martin Glváč dnes vyjadrili presvedčenie, že Komárno nápor vody zvládne a ľudia sa nemajú čoho obávať.

Reklama

Rezorty spolupracujú na realizácii záchranných prác a nasadené ľudské i technické zdroje sú postačujúce, potvrdili. Okrem štandardného počtu hasičov i policajtov je v Komárne pripravených i sto policajtov z Policajnej školy v Pezinku, uviedol Kaliňák. "Techniku postupne presúvame po celom toku Dunaja, ako postupuje voda. Rezerva na hrádzi v Komárne vyzerá relatívne dostačujúca, pohybuje sa od 80 do 120 centimetrov. Väčší problém majú na maďarskej strane Dunaja," skonštatoval minister vnútra. O vynaložených finančných nákladoch je podľa jeho slov predčasné hovoriť, výška zachránených hodnôt je však už teraz vyššia ako vynaložená investícia.

V Komárne zasahuje podľa slov ministra Glváča 46 vojakov a ďalších 468 je v pohotovosti pripravených zasiahnuť v prípade potreby. Vojaci sú pripravení plniť vrecia pieskom, zabezpečovať kyvadlovú dopravu, môžu poskytnúť čerpadlá, motorové vozidlá, plávajúce vozidlá, spolu 78 druhov techniky, povedal Glváč.

Reklama

Kulminácia Dunaja v Komárne sa očakáva v sobotu okolo obeda. Hladina by mala stúpnuť na 870 až 890 centimetrov, povedal minister životného prostredia Žiga. Doteraz rekordný stav 843 centimetrov z roku 2002 hladina Dunaja prekročila dnes ráno o ôsmej hodine. "Bariéry sú postavené na 940 centimetrov, takže máme polmetrovú rezervu," tvrdí.

"Pokiaľ ide o úsek Dunaja pod Gabčíkovom, tam Slovenský vodohospodársky podnik takisto ako v časti od hraníc s Rakúskom po Gabčíkovo prijal zásadné opatrenia na zabezpečenie protipovodňovej ochrany. V meste Komárno, kde od dnešnej ôsmej hodiny tamojší Obvodný úrad vyhlásil mimoriadnu situáciu, sa naši vodohospodári zo Správy vnútorných vôd Komárno už v nedeľu 2. júna začali pripravovať na hroziacu povodeň," uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno.

"Už v noci z nedele na pondelok urgentne zahradili tzv. zátvorný objekt (bazén lodenice), aby sa voda z rozvodneného Dunaja nedostala do mesta. Súčasne začali s postupným uzatváraním rozhodujúcich otvorov v protipovodňovom múre, ktorý zabezpečuje ochranu Komárna pred tzv. 100-ročnou vodou," dodal.

Komárňanskí vodohospodári podľa neho zároveň vrecovaním utesňujú prípadné priesaky na hrádzach a udržiavajú hladinu vody v západnom bazéne jej prečerpávaním na prečerpávacej stanici.

Hoci Dunaj v Bratislave klesá, mimoriadna situácia v hlavnom meste trvá aj naďalej. Mesto však začne opatrenia pomaly uvoľňovať a Bratislavčanov v sobotu (8.6.) už pustia napríklad aj na Starý most. Primátor Milan Ftáčnik však varuje pred prehnaným optimizmom. "Síce sme najrizikovejšiu situáciu zvládli, ale ešte sme nepreskočili," uviedol po dnešnom rokovaní bratislavského krízového štábu.

Reklama

Ftáčnik pripomenul, že hladina Dunaja síce klesla, ale zatiaľ len o niekoľko centimetrov. Upozornil, že na budúci týždeň meteorológovia predpovedajú dažde na úrovni asi 20 milimetrov, takže keď hladina klesne na druhú povodňovú úroveň, bude sa na nej držať dlhší čas. "Čiže to neznamená, že všetko zlé je už preč. Ak hladina poklesne o päť metrov, až vtedy môžeme povedať, že máme vyhrané," podotkol.

Mesto sa však už chystá zmierniť opatrenia, ktoré sa týkajú prístupu Bratislavčanov k Dunaju. Sťahuje pásky, aby bol na promenáde umožnený pohyb osôb a od soboty bude polícia chrániť už iba mobilné hradenia. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (PZ) v Bratislave neustále monitoruje povodňovú situáciu v Bratislavskom kraji a postupne uvoľňuje dopravné obmedzenia.

V oblastiach zasiahnutých povodňami inicioval Bratislavský samosprávny kraj (BSK) už počas tohto víkendu dobrovoľnícku pomoc pri odstraňovaní škôd. Spolupracuje pritom s dobrovoľnými hasičmi zo Stupavy, dopravcom Slovak Lines, ktorý zabezpečí dopravu pre dobrovoľníkov, i s Prijímacím informačným a podporným centrom mimovládnych organizácií.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali