Posledný klinec do policajnej rakvy čurillovcov

❚❚

Bratislava 15. septembra 2023  (HSP/Foto: Screenshot)

AKTUALIZOVANÉ 15. septembra 2023 19:27

Dnes hodinu pred poludním usporiadala strana Smer SSD tlačovú konferenciu za účasti predsedu strany SMER – SSD Roberta Fica, člena predsedníctva Roberta Kaliňáka, bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a advokáta Mareka Paru na tému: “Posledný klinec do policajnej rakvy čurillovcov”

TK Smeru SSD
TK Smeru SSD

Prináša dôkazy, že vyšetrovateľ Ďurka pokračuje v trestnej činnosti a ďalšie fakty okolo čurillovcov. Na počiatku Robert Fico uviedol, že na svojich tlačovkách už predstavil kadečo, ale to, čo má v úmysle predstaviť dnes , vyviedlo z miery aj jeho. Bude hovoriť predovšetkým o období po odvolaní ministra Šimka a potom, čo vyšetrovateľ Ďurka odišiel z NAKA na úrad inšpekčnej služby.

.

“Sú to úplne čerstvé veci, ktoré potvrdzujú, že všetky tie zverstvá, ktoré sa dejú, sa dejú pod plným patronátom ministra vnútra a predsedu vlády pána Ódora a pod plným patronátom pani Čaputovej. Šokujúce je, že sa na tom priamo zúčastňuje pán Ódor aj personálnymi rozhodnutiami,” povedal Fico.

V krátkosti zhrnul príbeh: prezidentka Čaputová si vybrala za ministra vnútra Ivana Šimka. Hoci majú s Ficom politické nezhody, ten ho považuje za slušného človeka. Šimko podľa Fica veľmi rýchlo pochopil, čo sa deje v NAKA a na dianie v súvislosti s jej zásahom na PPA sa pýtal oprávnene. Šimko mal však predovšetkým výhrady k tomu, aby sa obvinený čurillovec Ďurka presunul z NAKA na úrad inšpekčnej služby.

.

Fico pokračoval s tým, že o Ďurkovi, ktorý sa z NAKA presunul na útvar, ktorý ho vyšetruje, že dostal nejakú nepodstatnú funkciu. Fico však vie, že je tretím najvyšším úradníkom inšpekčnej služby. Na samom vrchu stojí pán Juhás, povedal Fico, posledný kamarát pána Lipšica. Dvojkou je funkcionár Svitok. Fico ukázal jeho fotku s manželkou, ktorá kandiduje za Demokratov.

Fico potom ukázal návrh uznesenia s dátumom 7. 6. 2023 podpísaný obvineným Ďurkom, ktoré bolo spísané len niekoľko dní pred tým, ako odišiel z NAKA na inšpekciu. Uznesením sa začalo trestné stíhanie “zločineckej skupiny”, ktorá sa mala skladať najmä z obvinených v kauzách Očistec, Judáš, Farizej, Mýtnik, Goliáš, do ktorej mal asi patriť aj Fico a Kaliňák. Nezákonná činnosť tejto zločineckej skupiny mala spočívať v tom, že spoločne s ďalšími ľuďmi mali zbierať peniaze, ktoré potom používali na ovplyvňovanie “presne nestotožnených” príslušníkov polície, predstaviteľov prokuratúry a ďalších orgánov, aby spochybňovali, slovami Fica: “všetky tie veci, ktoré sú vedené proti nám.”

Prečo bolo toto uznesenie vydané? “Aby sa mohlo začať konanie proti Aláčovi, Stahlovi a konečnému,” odpovedá si Fico. Teda proti SIS a NBÚ. Toto uznesenie je podľa Fica dôkazom, že Hamran klame, ak národu tvrdí, že čurillovci s týmto nemajú nič spoločné. “Predstavte si, že po tomto Ďurka odchádza na úrad inšpekčnej služby, aby kontroloval, ako tento úrad vyšetruje,” smeje sa Fico. Šimko prichádza o svoju prácu, lebo je kvôli tomu odvolaný. Ďurka ako tretí najvyšší z inšpekcie ide na NAKA, kde sa vypočúva jeden z kajúcnikov Peter Petrov alias Tiger. Petrova mal vtedy vypočuť príslušný vyšetrovateľ NAKA, ale ešte pred vypočutím s Perovom hovorí Ďurka, ktorý už v tom čase na NAKA nemal čo robiť. Fico pustil nahrávku rozhovoru Ďurku s Petrovom. Detailne ju okomentoval Tibor Gašpar.

Ten najprv upozornil na dátum vzniku nahrávky: september 2023. Tiež upozorňuje na to, čo Ďurka na nahrávke niekoľko krát opakuje: “Ja som v tej veci začínal.” “Toto uznesenie je základom všetkých káuz, ktoré sa robia v poslednom období, a na základe ktorých sa majú zatvárať ľudia,” povedal Gašpar a upozornil, že nahrávka dobre dokumentuje, ako Ďurka inštruoval Petrova, čo má povedať pri výsluchu NAKA do zápisnice. “Je to absurdné,” rozčuľuje sa Gašpar. “Ďurka pokračuje v trestnej činnosti, ktorú začal robiť v roku 2021, za ktorú bol dva týždne vo väzbe a toto je dôvod na to, aby okamžite do tej väzby šiel späť. Pokračuje v trestnej činnosti, pokračuje v manipulácii osôb, ktoré vypovedajú v trestnom konaní.”

“Ja neviem, čo iné sa dá v tejto veci urobiť, než okamžite zadržať Ďurku a dať návrh na jeho vzatie do väzby,” oslovuje po Gašparovi prokuratúru Fico. Apeluje na ľudí, aby si uvedomili závažnosť veci: “Oni si vymyslia uznesenie, ktoré podpisuje Ďurka v júni 2023, kde klasickým spôsobom hovorí: nevieme, kde to bolo, nevieme, kedy to bolo, nevieme, kto to bol, nestotožnená skupina ľudí, presne nezistený počet osôb… Nastavené pre to, aby mohli zobrať Tibora, aby mohli zobrať Aláča, Stahla, aby mohli zobrať Konečného.”

.

Na základe toho, tvrdí Fico, hľadajú svedkov, ktorí by vytvorili príslušnú agendu. Preto si zavolali Petrova, Preto Ďurka šiel z úradu inšpekčnej služby na NAKA, kde už nemá čo robiť, a inštruuje Petrova, čo má povedať do vyšetrovacieho spisu. Aby sa uznesenie naplnilo, aby mohli ľudí pozatvárať. Fico sa opäť virtuálne obrátil na generálneho prokurátora, že Ďurka musí ísť okamžite do väzby.

Fico však s prekvapeniami neskončil a púšťa ďalšiu časť nahrávky, ktorá sa týka kajúcnika Maka, ktorý svedčil v mnohých trestných konaniach a teraz má strach. Dosiaľ nebolo voči nemu ani vznesené obvinenie. Fico prechádza k ďalšej horúcej téme, ktorou je vyšetrovateľka Santusová.

Fico hovorí, že po preradení Santusovej na východ sa jej nadriadeným stal Imlej, ktorý napísal otvorený list predsedovi vlády a ministrovi vnútra Ódorovi. Z listu vyplýva, že Imlej dostával priame pokyny od najvyšších troch funkcionárov inšpekcie, od Juhása, Svitoka a Ďurku. O tomto liste sme pred nedávnom písali. Mal urobiť špinavú prácu voči Santusovej, inak bude odstavený. Keď odmietol spolupracovať, čakal ho významný kariérny posun smerom dole. Fico ostro skritizoval Ódora, ktorý rozkaz na preradenie Imleja podpísal, i prezidentku Čaputovú, ktorá svojím nekonaním tieto praktiky kryje. V úplne inom svetle sa ukazuje aj odvolanie Šimka.

V auguste 2023 podala oficiálnu sťažnosť Santusová. Aj o nej sme písali, aj o nej hovorí Fico. Cituje presne tie pasáže zo sťažnosti, ktoré sme citovali aj my a ešte pár riadkov naviac. Všetky hovoria o sexuálnom obťažovaní Santusovej zo strany jej nadriadeného Svitoka. “Čo sa ešte má stať Santusovej?” pýta sa Fico. “Čaputová kryje zločiny!” Fico sa ospravedlnil, že občanov obťažuje podobnými informáciami počas štátneho sviatku, avšak po ich vyhodnotení dospeli k názoru, že toto neznesie odklad, treba to ihneď zverejniť.

Potom si ešte na chvíľu vzal slovo Gašpar, ktorý ozrejmil, že paragraf, na základe ktorého bol služobne ponížený Imlej, práve on s Kaliňákom zo zákona odstránili, avšak súčasnej garnitúre to nevyhovovalo, paragraf vrátili späť. Gašpar povedal, že podobné konania sa dejú podľa jeho informácií v súčasnosti najmä na NAKA. Paragraf sa stal bežným nástrojom personálnej politiky zločincov okolo Čurillu, povedal Gašpar. Ten oslovil aj policajné odbory, ktoré na rozdiel od minulosti, dnes mlčia. “Toto vám nevadí?” pýta sa Gašpar. Aj on sa virtuálne obrátil na prokuratúru: “Toto, čo ste tu dnes počuli, napĺňa skutkovú podstatu trestných činov!” Rovnako sa obrátil na všetky mimovládky, na ochranu žien, na ochranu pred domácim násilím, a iné: “Kde ste teraz?”

.

Smer-SD poukázal aj na politické prepojenie ÚIS cez kandidátku Demokratov Natáliu Svítkovú. “Svítok je manžel kandidátky za Demokratov,” uviedol Fico. Smer-SD informoval, že práve Juraj Svítok mal sexuálne obťažovať vyšetrovateľku ÚIS Dianu Santusovú ako jej nadriadený, ktorá sa na to mala oficiálne sťažovať.

Strana Demokrati v reakcii pre TASR uviedla, že šéf Smeru-SD klame, zavádza, útočí na rodinu ich kandidátky a nenechajú sa ním zastrašiť.

“Ide o ďalšie z nehoráznych klamstiev a výmyslov zo strany Roberta Fica, pre ktoré prezidentka podala počas týždňa žalobu na ochranu osobnosti,” uviedol pre TASR prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

 

MV: Stanoviská k Imlejovi a Santusovej

Vami menovaný policajt bol personálnym rozkazom Ministra vnútra SR zo dňa 30.8.2023 v zmysle § 35 ods. 2 zákona č. 73/1998 Z.z., prevedený ku dňu 14.9.2023 na Krajské riaditeľstvo PZ v Košiciach a to na základe odôvodneného návrhu Riaditeľa ÚIS povereného výkonom dočasne neobsadenej riadiacej funkcie z dôvodu, že si dlhodobo a na viacerých úsekoch riadiacej a kontrolnej pôsobnosti svedomito neplnil povinnosti ustanovené zákonmi, ďalšími všeobecne záväznými právnymi predpismi, služobnou prísahou, rozkazmi, nariadeniami, príkazmi a pokynmi nadriadených.

Samotné neplnenie povinností bolo konštatované opakovane na poradách vedenia ÚIS a bolo konštatované aj riaditeľom Odboru ochrany a prevencie Útvaru ochrannej služby a prevencie Úradu inšpekčnej služby. Menovaný policajt zastával funkciu vedúceho oddelenia Východ, odboru ochrany a prevencie, útvaru ochrannej služby a prevencie Úradu inšpekčnej služby od 1.1.2022. Riaditeľ ÚIS odmieta účelové obvinenia zo strany tohto policajta.

Na ÚIS momentálne prebieha konanie o služobnom hodnotení menovanej policajtky, nakoľko táto nesplnila povinnosť absolvovať detektor lži pri odôvodnenom podozrení z protiprávneho konania. Túto povinnosť nesplnila spomedzi ôsmich policajtov vyslaných na základe pokynu nadriadeného iba ona, žiadny iný policajt zaradený na ÚIS v tíme Oblúk nemal problém toto vyšetrenie absolvovať. Vzhľadom na túto nesplnenú povinnosť vyplývajúcu z príslušných právnych predpisov, rozhodol príslušný nadriadený o tom že v zmysle zákona o štátnej službe príslušníkov policajného zboru nespĺňa podmienky na ďalšie zotrvanie na určenom útvare ktorým Útvar ochrannej služby a prevencie Úradu inšpekčnej služby je. Samotné konanie ešte nie je právoplatné, tak bližšie informácie k tomu momentálne neposkytujeme. V každom prípade je potrebné uviesť, že ňou oznámené skutočnosti, ktoré sa mali udiať v lete 2022, oznámila až po tom ako jej bolo doručené toto pre ňu negatívne rozhodnutie nadriadeného, ktorého priamo obvinila z ňou spomínaného konania, čo preukazuje zjavnú účelovosť jej konania. Samotný funkcionár ÚIS toto obvinenie rázne odmietol. Predmetné oznámenie je evidované na Úrade inšpekčnej služby a bolo postúpené v zmysle obsahu viacerým organizačným zložkám ÚIS, ktoré predmetné skutočnosti preverujú.

Úrad inšpekčnej služby a jeho príslušníci si vykonávajú svoju činnosť v rámci zákona a odmietajú akékoľvek zaťahovanie do politického súboja.

 

Nech sa páči video:

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali