Poslanec Taraba vyzval ministra zdravotníctva lacno nakúpiť vitamín D3 na prevenciu hospitalizácií s COVID-19. Krajčí sa vyhováral

Poslanec Taraba vyzval ministra zdravotníctva lacno nakúpiť vitamín D3 na prevenciu hospitalizácií s COVID-19. Krajčí sa vyhováral

Bratislava 15. decembra 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian,Jaroslav Novák)

 

Už desiatky štúdií ukazujú, že vitamín D3 významne zľahčuje priebeh ochorenia na COVID-19, čím by dokázal zabrániť náporu na nemocnice. Pritom kvôli početným hospitalizáciám musíme znova do lockdownu počas Vianoc. Dokonca až o 80% zľahčuje príznaky COVID-19, ak človek značne zvýši jeho príjem počas mesiacov, keď ho nezískavame zo slnečného žiarenia. To bolo evidentné s nástupom jesene, že hospitalizácie prudko narástli najprv v severných okresoch

Tomáš Taraba Marek Krajčí
Na snímke kombosnímke vľavo Tomáš Taraba a vpravo Marek Krajčí

Nezávislý poslanec Tomáš Taraba ministrovi Krajčímu počas hodiny otázok v parlamente posledný štvrtok navrhol, aby za cenu jedného antigénneho testu vláda nakúpila vitamín D3, ktorý v dávke 3 – 4 000 IU denne by vystačil do konca jari. Stálo by nás to 25 miliónov, štvrtina toho, čo sme oficiálne dali na celoplošné testovanie.

Reklama

Hoci by sme to nakúpili zas cez nejakú firmu len pre 1 milión dôchodcov (a obéznych, ktorí majú zvyčajne nedostatok) za 5 mil., investovali by sme do ich zdravia.

 

Reklama

 

Tento vitamín totiž prispieva okrem posilnenia imunity proti COVID-19 aj k zníženiu krvného tlaku, prevencii niektorých druhov rakovín a autoimúnnych ochorení, ako i prevencii zlomenín, ktoré sú častým dôvodom hospitalizácií starších v zimnom období. Osvedčil sa aj pri liečbe tuberkulózy a prevencii fatálneho zlyhania pľúc. Ukázalo sa, že dokonca tí, ktorí ho majú viac, majú menšiu pravdepodobnosť pozitivity v teste na COVID-19(viac TU).

Minister zdravotníctva Marek Krajčí vo svojej odpovedi na interpeláciu potvrdil, že vie o úlohe vitamínu D3, no podľa neho sú aj iné metabolické markery dôležité. Vitamín D3 sa však ukázal ako kľúčový. Vedci už pochopili aj jeho presnú rolu (viac TU) v tom, ako pomáha v dostatočnom množstve imunitnému systému, konkrétne T-bunkám v boji s vírusom. Minister sa však vyhovoril na to, že pre dôchodcov je vraj účinný iba Alfa D3 vitamín a ten stojí 10,- Eur na mesiac a to je na 4 mesiace hneď 40 Eur. Táto suma sa mu zjavne zdá vysoká, hoci cena 50,- Eur za vakcínu či 2100,- Eur za neefektívny liek Remdesivir mu neprekáža.

Je to úbohá výhovorka, lebo najaktuálnejšie odborné protokoly liečby (viac TU) obsahujú len bežný vitamín D3 ako profylaxiu a liečbu symptomatických pacientov mimo nemocnice. Väčšina štúdií dokazujúcich účinok vitamínu D3 pracovala práve s bežne dostupným vitamínom D3, ktorý bol dodaný tým so zníženou hladinou vitamínu najprv v jednorázovej dávke 40 – 60 000 IU a potom denne v dávkach 3 – 6 000 IU. Alfa D3 je špeciálna forma pre ľudí s obličkovými problémami, to neznamená, že každý dôchodca má taký problém. Navyše sa dnes vie, že magnézium napomáha vstrebávaniu Déčka. To je ďalší širokoprospešný minerál pre starých ľudí.

Minister sa ešte vyhovoril na to, že žiadna iná krajina v EÚ vitamíny neprepláca. No Slovensko bolo prvé v celoplošnom testovaní a s ČR ako prvé zaviedlo povinné rúška, keď neexistoval výskum, ktorý by ich efektívnosť potvrdzoval (a stále neexistuje). Ak máme s niečím urobiť dieru do sveta, tak s vitamínom D3.

Reklama

Briti v polovici októbra (viac TU) oznámili, že ho idú preplácať pre dôchodcov, hoci žiaľ vo veľmi malej dávke 400 IU. Je chvályhodné, že náš minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak urobil jednu tlačovku s tým, že štát preplatí doplatky za vitamín D3 tiež v malých dávkach pre domovy dôchodcov.

Ani liek nezaúčinkuje, ak je zle nadávkovaný. To isté platí pre vitamíny. Ale predsa, ľudia dostali „message” a lekárne nestíhali predávať Déčko. Lenže ak babka zmeškala večerné správy, nikdy sa o vitamíne, ktorý by si mala kúpiť nedozvie. Zato minister zdravotníctva, ktorý vybíja toľko svojej energiu každý deň na informovanie o opatreniach v médiách, by to aspoň mohol sem-tam spomenúť. Toto by v žiadnom prípade nemala byť téma straníckeho boja medzi koalíciou a opozíciou.

Radšej nechať zlikvidovať niektoré časti ekonomiky, zničiť ľuďom Vianoce a psychiku, vyčerpať zdravotníkov do úmoru, pochovať niekoľko ďalších sto ľudí predčasne ako investovať z našich daní a odvodov 5,- Eur do nákupu tohto vitamínu pre každého alebo aspoň rizikových občanov?

Áno, každý si tieto vitamíny môže kúpiť v lekárni (to by si mohli ľudia kúpiť aj vakcíny namiesto štátu, ktorý to robí za nich), kde sú však značne predražené. Máloktorí dôchodcovia nakupujú z e-shopov za výhodné ceny. Ak štát vie nakúpiť lacné testy bez schválenia z Ázie priamo od výrobcu, prečo by nemohol nakúpiť super výhodne vitamín, ktorý by urobil viac ako celoplošné testovanie za zlomkovú cenu? To by predstavovalo prvý krok k zmene filozofie zdravotnej starostlivosti, ktorú tak zúfalo potrebujeme. Zamerať sa na príčiny chorôb a nielen na odstraňovanie symptómov. Ak túto šancu na zmenu systému, ktorú nám COVID-19 ponúka, premrháme, tak to skončí diktatúrou.

 

Reklama

Jana Ray-Tutková

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali