Poľsko ako futbalové eldorádo. V semifinále play-off o ME 2020 budem fandiť Slovákom, vraví Zbigniew Boniek

Poľsko ako futbalové eldorádo. V semifinále play-off o ME 2020 budem fandiť Slovákom, vraví Zbigniew Boniek

Bratislava 31. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

Niekdajší skvelý futbalový útočník Zbigniew Boniek sa domnieva, že angažmány v poľských kluboch sú pre slovenských hráčov dobrá cesta. V mužstvách účastníkov Ekstraklasy každoročne pôsobí mnoho legionárov “spod Tatier” a ako 63-ročný prezident tamojšieho futbalového zväzu priznal v rozhovore pre agentúru SITA, treba za tým hľadať hneď niekoľko dôvodov

Na snímke bývalý poľský futbalista Zbigniew Boniek

“V Poľsku máme futbalové eldorádo. U nás vaši hráči zarobia viac než na Slovensku. Liga má dobrú úroveň, môžu sa zviditeľniť, všetky zápasy sú v televízii… Samozrejme, že tí najlepší futbalisti zo Slovenska chcú odchádzať niekde inde, ale čo sa týka takej strednej kategórie hráčov, všetci by chceli hrať v Poľsku. Sme veľká krajina, máme pekné štadióny, slovenskí futbalisti sa v Poľsku cítia dobre,” uviedol Boniek.

Reklama

V pozícii šéfa poľského futbalu pôsobí od roku 2012, na tomto poste má však pred sebou už iba niekoľko mesiacov. “Vo funkcii budem iba do októbra. Vtedy končím, pretože po dvoch mandátoch už ďalej nemôžem byť prezidentom. Uvidíme, kto príde po mne,” dodal.

Poľsko počas Boniekovho funkčného obdobia iba raz nepostúpilo na veľké medzinárodné podujatie – MS 2014 v Brazílii. Na tohtoročný európsky šampionát, ktorý sa bude konať v dvanástich krajinách naprieč “starým kontinentom”, Poliaci prenikli ako víťaz kvalifikačnej G-skupiny. “Určite je to dobré pre poľský futbal, že sme postúpili na ME. Horšie je to však s našimi klubmi. Pri nich máme problém, pretože hráči príliš skoro odchádzajú do zahraničia, kluby za nich nedostanú primerané finančné prostriedky a nemôžu tak zodpovedajúco hrať v európskych pohároch. Poľský futbal však robí výrazné kroky dopredu,” myslí si Boniek.

Reklama

Ak by slovenský národný tím zvládol marcovú baráž o postup na ME 2020, práve Poľsko by bolo 15. júna v írskom Dubline v rámci E-skupiny úvodným súperom mužstva SR na šampionáte. Zverenci trénera Pavla Hapala sa v semifinále play-off stretnú s Írmi a v prípade víťazstva nastúpia vo finále na trávniku úspešnejšieho z dvojice Bosna a Hercegovina – Severné Írsko. Boniek priznal, že v semifinále medzi Slovenskom a Írskom bude držať palce susedom spoza južnej hranice.

“Musím sa na všetky okolnosti dívať objektívne. V semifinále baráže medzi Slovenskom a Írskom budem fandiť Slovákom. Írsko eventuálne môže byť jedna z hostiteľských krajín ME a v rámci základnej skupiny hrať dva zápasy s mužstvami dvoch usporiadateľov by nebola ľahká situácia, keďže v E-skupine nastúpime aj v Bilbau proti Španielom. Volil by som, keby sme pri vstupe do turnaja hrali s Bosnou a Hercegovinou, Severným Írskom alebo Slovenskom. Nevravím, že to bude ľahšie, pretože je ťažké vyhrať nad kýmkoľvek z nich. Fanúšikovia zo Severného Írska by to síce nemali ďaleko, priamo v Dubline však bude omnoho viac Poliakov, ktorí v Írsku žijú a pracujú. Dublin je poľské mesto,” poznamenal pre SITA.

Boniek začínal s profesionálnou hráčskou kariérou v rodnom meste v tíme Zawisza Bydgoszcz. Neskôr hrával za Widzew Lodž, odkiaľ v roku 1982 prestúpil do talianskeho Juventusu Turín. Na Apeninskom polostrove pôsobil aj v AS Rím (1985-1988), najradšej si však spomína na obdobie strávené v Turíne. “Boli to fantastické časy. Avšak, časy, ktoré už dávno pominuli. Mohol som hrať v jednom z najlepších mužstiev na svete, ak nie úplne najlepšom v tom období. Futbal ma vždy fascinoval a dal mi všetko. Vďaka futbalu som tým, kým som. A musím povedať, že som spokojný s tým, čo som dosiahol v pozícii hráča aj v ďalších funkciách po skončení kariéry – ako prezident, manažér či tréner. Samozrejme, boli lepšie aj horšie dni, ale to je normálne,” podotkol tretí najlepší futbalista sveta za rok 1982 po Talianovi Paolovi Rossim a Francúzovi Alainovi Giressovi.

Vo farbách turínskej “starej dámy” vyhral dovedna päť trofejí vrátane Pohára víťazov pohárov v sezóne 1983/1984 a Európskeho pohára majstrov o rok neskôr. Druhý spomenutý úspech však zatienilo veľké nešťastie, keď pri vyčíňaní fanúšikov anglického FC Liverpool na štadióne v Bruseli zahynulo 39 ľudí, zväčša Talianov a priaznivcov Juventusu. Aj po rokoch mu zviera hrdlo, keď o tom hovorí. “Musím vám povedať, že toto víťazstvo úplne prekryla tragédia, ktorá sa odohrala. Som presvedčený, že za normálnych okolností by sme hrali ešte lepšie a aj naše víťazstvo by bolo ešte vyššie (Juventus vyhral 1:0, pozn.). O tomto zápase sa mi skutočne ťažko rozpráva, pretože to bolo stretnutie, v ktorom nehrali futbalové schopnosti, ale hlava a psychika. Boli to strašné chvíle,” priznal Boniek.

A ako vníma súčasný Juventus a jeho najväčšiu hviezdu Cristiana Ronalda? “Juventus kúpil Ronalda, aby vyhral Ligu majstrov. Ak s Ronaldom nevyhrajú túto súťaž, tak môžeme povedať, že niekde sa stala chyba. Juventus osem rokov dominuje na talianskej scéne a treba dodať, že vyhrával aj bez Ronalda. No práve on má byť ten, kto im pomôže vyhrať LM. A či ju môžu ovládnuť už v aktuálnej sezóne? Teoreticky áno. Takých klubov je však viac. Rozhodnúť môže momentálna forma, zranenia dôležitých hráčov a ďalšie faktory,” myslí si bronzový medailista z MS 1982 v Španielsku.

Reklama

Aj na pôsobenie v reprezentačnom výbere nachádza iba pozitívne slová. “Národný tím je to najlepšie, čo môže futbalistu postretnúť. Pre každého hráča, ktorý príde na zápas reprezentácie, je to niečo iné – hrá za svoj národ, za fanúšikov, za symboly svojej krajiny… Akýkoľvek zápas v národnom drese, či už prípravný, kvalifikačný, na ME alebo MS, je ten najdôležitejší,” vraví Boniek, ktorý bol v priebehu týždňa na pracovnom stretnutí v Bratislave.

Poprední funkcionári z ôsmich krajín na ňom diskutovali na viaceré témy vrátane chystanej reorganizácie európskych pohárových súťaží od roku 2024. “Boli to príjemne strávené dva dni. Bolo to dobre zorganizované a musím povedať, že Slovenský futbalový zväz (SFZ) sa o nás pekne postaral. V súvislosti s Ligou majstrov sa diskutuje o novom formáte. Absolútne proti tomu nič nemáme a veríme, že UEFA vyberie najlepší variant. Chceli by sme však, aby ten variant dbal na jednu vec – aby do akéhokoľvek európskeho pohára kluby postupovali prostredníctvom národných súťaží. Nemôže to byť tak, že niekto skončí v domácej lige na 7. alebo 8. mieste a aj tak bude mať garantovanú účasť v LM alebo Európskej lige,” zakončil pre agentúru SITA Zbigniew Boniek.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali