Polícia v súvislosti s podvodnými emailmi vyzýva ľudí k opatrnosti

Polícia v súvislosti s podvodnými emailmi vyzýva ľudí k opatrnosti

Bratislava 11. septembra 2020 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)

 

Ľudia by pri emailovej komunikácii s neznámymi osobami mali byť opatrní, aby sa nestali obeťami podvodu. Ako upozornila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová, neznámi páchatelia z nezisteného miesta totiž opäť rozposielajú emaily z rôznych adries a pod rôznymi menami s informáciami o výhre vysokej čiastky peňazí, najčastejšie miliónu dolárov

Polícia, maily, podvody
Ilustračné foto

Dodala, že polícia tak znovu zaznamenala prípad podvodu, keď sa obeťou stal dôverčivý senior, ktorý prišiel o vyše 20-tisíc eur. Podobné prípady nie sú podľa Bárdyovej ojedinelé. Ľudia by si mali informácie radšej overiť, alebo o tom povedať aspoň svojim deťom či príbuzným.

Reklama

Zasielané maily, sľubujúce vysokú peňažnú výhru, obvykle obsahujú pravopisné alebo gramatické chyby, čo môže byť spôsobené tým, že páchatelia zo zahraničia prekladajú text prostredníctvom počítačového programu.

Dôveryhodnosť ich správy zvyšuje aj to, že výhra „je garantovaná“ zahraničnou bankou. Adresáti musia však pre získanie výhry zaplatiť povinný poplatok, napríklad poistné či daň. Poplatky sa však zvyšujú, niekedy až do výšky tisícok eur.

Reklama

„Pôvodcov takýchto podvodných emailov je veľmi náročné, niekedy až nemožné, vypátrať a žiadať náhradu spôsobenej škody. Preto je najdôležitejšie vôbec na takéto emaily nereagovať a vyhnúť sa akejkoľvek ďalšej komunikácii s odosielateľom ‚dobrých správ‘,“ objasnila hovorkyňa PZ.

Polícia pripomína ľuďom, aby boli obozretní pri akejkoľvek žiadosti o zaslanie finančných prostriedkov zo svojich účtov cudzím osobám, a to či už na účty v Slovenskej republike alebo v zahraničí. V prípade pochybností by sa mali najskôr poradiť so svojimi najbližšími príbuznými alebo inými osobami, ktorým dôverujú. Dodáva, že keď vznikne podozrenie z trestného konania, je dôležité neváhať a obrátiť sa aj na políciu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:58

Trump sa opäť zaviazal, že po svojom znovuzvolení čo najskôr ukončí vojnu na Ukrajine.

„Verím, že od prvého dňa, keď prevezmeme Biely dom od nehanebného Joea Bidena, budeme mať štyri z najlepších rokov v histórii našej krajiny. Ešte predtým, ako sa dostanem do Oválnej pracovne, hneď po svojom víťazstve vyriešim strašný konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou. Dobre ich poznám,“ informoval na zhromaždení svojich priaznivcov.

Pripomenieme, že už skôr republikánom blízky inštitút “Amerika na prvom mieste” uviedol, že Trump, ak vyhrá voľby, môže podmieniť vojenskú pomoc Ukrajine jej účasťou na mierových rokovaniach s Ruskom.

07:11

USA sa delia s Izraelom o spravodajské informácie výmenou za upustenie od pozemnej operácie v Rafahu.

Podľa denníka Washington Post ponúkla Bidenova administratíva IDF pomoc pri hľadaní skrytých tunelov Hamasu a miesta pobytu jeho vodcov.

Okrem toho Američania sľubujú Izraelčanom podporu pri zriaďovaní stanových mestečiek a systémov dodávok potravín a liekov pre Palestínčanov evakuovaných z Rafahu.

Táto ponuka je súčasťou snahy USA zabrániť veľkej invázii, ktorá sa podľa Benjamina Netanjahua mala začať „mimoriadnou silou“.

07:04

Bývalý americký prezident a predpokladaný republikánsky kandidát na prezidenta v novembrových voľbách Donald Trump v sobotu poprel špekulácie, že o svojej bývalej súperke v boji o nomináciu Nikki Haleyovej uvažuje ako o viceprezidentke. Uviedla to agentúra AFP.

Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN a exguvernérka štátu Južná Karolína odstúpila z boja o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany začiatkom marca.

Včera 20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

Včera 18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vodník Erik Jaškanič na koni s veľkým kovovým kľúčom po otvorení vody Domaše

Autor: TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali