“Pohoda je zázrak.” Kiska so Šeligom a Remišovou kampaňujú na liberálnom festivale. Vystúpila aj prezidentka Čaputová: “Je to veľmi inšpirujúce miesto”

“Pohoda je zázrak.” Kiska so Šeligom a Remišovou kampaňujú na liberálnom festivale. Vystúpila aj prezidentka Čaputová: “Je to veľmi inšpirujúce miesto”

Trenčín 12. júla 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/SITA/Foto:Facebook, SITA-Martin Medňanský)

 

Je známe, že hudobný festival Pohoda má politický podtón. Každoročne sa na ňom konajú diskusie s politikmi z liberálneho prúdu a nedávno politizáciu pripustil aj šéf podujatia Michal Kaščák (viac v článku). Pravidelným účastníkom je exprezident Andrej Kiska, ktorý sa už deň po začiatku festivalu ukázal aj s novými členmi hnutia Za ľudí. V piatok vystúpila na festivale aj prezidentka Zuzana Čaputová

Na snímke vľavo Juraj Šeliga, Veronika Remišová, Andrej Kiska, vpravo Zuzana Čaputová počas festivalu politickej piesne Pohoda

Štvrtkové slnečné počasie nahradila zatiahnutá obloha aj dážď, ktorý sa podľa najnovších predpovedí objaví z času na čas po celý deň. Atmosféra je však stále pokojná a ľudia všetkých vekových kategórií si užívajú bohatý festivalový program. O 12:00 vystúpila na EUrópa stagei prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá odpovedala na otázky Štefana Hríba.

Reklama

Liberálnu političku čakalo množstvo ľudí, pričom mnohí zostali pred veľkým modrým stanom, čo svedčí o tom, že prezidentka by mohla pokojne vystúpiť aj na jednom z open air stageov. Čaputová na úvod pozdravila priaznivcov, ktorí sa nedostali do vnútra a ktorí jej opätovali pozornosť veľkým potleskom. Ten napokon zaznel počas politicko-spoločenskej debaty niekoľkokrát.

“Som na Pohode, lebo to tu mám rada. Som tu takmer každý rok, mám rada túto atmosféru, pestrosť a muziku, ktorá sa tu hrá. Pohoda je veľmi inšpirujúce miesto,” vyhlásila prezidentka a dodala, že vypredaný festival tento rok ponúkne v programe aj jej obľúbeného speváka, ktorým je Brit Michael Kiwanuka.

Reklama
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová si prezerá areál na 23. ročníku multižánrového festivalu Pohoda

Ďalej povedala, že meradlom toho, aká je spoločnosť kvalitná, je reakcia občianskej spoločnosti na to, čo sa v krajine deje. “Viem, že máme množstvo problémov, ale som hrdá na túto krajinu,” zdôraznila hneď na úvod. Svoje zvolenie do funkcie považuje za vyjadrenie spoločnosti, ktorá sa takto dovoláva túžby po zmene.

“Buďme pozorní, buďme bdelí k ľuďom okolo seba, ale aj k sebe samému. Kam nás to ťahá, kam nás to láka a čo nás motivuje. Buďme veľmi pozorní ku svojmu okoliu, aj k tomu, čo nás zvádza. Buďme optimistickí k tomu, že veci majú šancu sa zmeniť k lepšiemu. Ak to nevzdáme, tak práve našim pričinením môžu byť lepšie. Prevezmime zodpovednosť za seba a za svoje životy a za našu krajinu,” vyzvala.

Na otázku, či si myslí, že z pozície prezidentky môže veci v krajine ovplyvniť, odpovedala, že ak by tomu neverila, tak by do kandidatúry nešla. Ambíciou prezidentky je presadiť zmeny, ktoré sa týkajú justície. “Môžem byť silným hlasom pre to, aby som tejto zmene pomohla,” prízvukovala.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová sa fotografuje s návštevníkmi na 23. ročníku multižánrového festivalu Pohoda

Zhodnotila tiež svoj nástup na post. Podľa Čaputovej to majú ženy v politike ťažšie, lebo je na ne vyvíjaný vyšší nátlak, čo sa týka ich fyzického prejavu. Komentovala aj stretnutia, ktoré doposiaľ stihla v pozícii prezidentky absolvovať. “Chodím iba na miesta a robím iba kroky, s ktorými som v súlade. Keď niekde som, snažím sa byť v tej chvíli naplno prítomná. Vôbec to neuberá na mojej autenticite,” zdôraznila.

Komentovala aj stretnutia v zahraničí, ktoré absolvovala v Českej republike s prezidentom Milošom Zemanom, v Belgicku s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom i s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Návštevu Bruselu hodnotí ako “veľmi príjemné stretnutie” a “nie iba zdvorilostné zoznámenie sa”. Juncker prechováva podľa jej slov veľkú priazeň k Slovensku, obzvlášť v rámci krajín V4. Komentovala aj stretnutie s Orbánom, ktoré sa podľa jej slov nieslo “vo veľmi korektnom duchu”.

Reklama

Prezradila tiež, že ako prezidentke sa jej podarilo mať už jeden víkend voľný a počas leta sa chystá aj na niekoľkodňovú dovolenku.

 

“Pohoda je zázrak”

Kiska ešte v stredu uviedol, že festival Pohoda vníma ako “zázrak”. “Zorganizovať niečo také veľké a zároveň každý rok posúvať latku vyššie. Neskutočné. Niekoľkokrát som bol na Pohode ako prezident, ako hosť diskusií. Vždy som mal na záver v horúcom stane zimomriavky po záverečnom potlesku,” spomínal Kiska.

Dodal, že minulý rok na festivale vystúpili aj kandidáti na prezidenta Zuzana Čaputová a Robert Mistrík. “Veľmi ma teší, že sa im pred voľbami podarilo dohodnúť a jeden z nich uspel.”

Reklama

“Tento rok sa opäť na Pohodu veľmi teším. Idem prvýkrát ako bežný divák – pozrieť si štvrtkové podvečerné koncerty a diskusie.”

Vo štvrtok už priamo z trenčianskeho festivalu doplnil, že na ňom panuje “úžasná atmosféra”. “Nebolo jednoduché prejsť od stanu k stanu, ale toľko pozitívnych a usmievavých ľudí stretnúť na jednom mieste bolo úžasné.”

“Ako divák som prvýkrát zažil perfektnú organizáciu aj prostredie pre návštevníkov. Klobúk dole pred Michalom Kaščákom a jeho tímom. Stihol som aj výborný koncert pána primátora Matúša Valla a jeho skupiny Para,” skonštatoval Kiska, pričom sa pochválil fotkami s Jurajom Šeligom.

na snímke Juraj Šeliga, Veronika Remišová a Andrej Kiska

Na festivale Pohoda pravidelne v diskusiách vystupujú liberálni politici ako Kiska, Radičová, Schwarzenberg…

Tento rok sa pridá aj hlava štátu Zuzana Čaputová. Riaditeľ festivalu Kaščák pri tom potvrdil, že politici vládnej koalície, ako napríklad premiér Peter Pellegrini nie sú pre organizátorov zaujímaví.

 

 

 

Reklama
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Pohoda!!! #matusvallomaradhudbu

Príspevok, ktorý zdieľa Matúš Vallo (@matus.vallo),

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali