Pohľadnica z Marrákeša: Účastník slovenskej výpravy opisuje atmosféru v meste počas konania samitu OSN

Pohľadnica z Marrákeša: Účastník slovenskej výpravy opisuje atmosféru v meste počas konania samitu OSN

Marrákeš 17. decembra 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Mosa’ab Elshamy)

 

Kráľovské marocké mesto Marrákeš hostilo pred pár dňami vážených hostí z celého sveta: konala sa tam medzinárodná konferencia OSN, na ktorej sa zúčastnili delegácie s najvyššími predstaviteľmi z viac ako 150 krajín sveta (podľa niektorých údajov ich bolo až 180), aby podpísali Globálny pakt OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu

Ilustračné foto

Aká bola počas stretnutia OSN nálada v tomto výnimočnom historickom meste, ktoré je pre svoje atrakcie a atmosféru jednou zo svetovo vyhľadávaných turistických destinácií? Táto miliónová metropola južného Maroka je zvyknutá na príval turistov a na konanie najrôznejších významných podujatí, ale prítomnosť toľkých prominentných delegácií z celého sveta bolo predsa len cítiť. Po meste jazdilo obrovské množstvo diplomatických limuzín a policajných áut a motoriek. A samozrejme, aj ozbrojených strážcov zákona bolo poznateľne viac ako inokedy.

Reklama

Marrákeš je jedným zo štyroch kráľovských miest Maroka, v ktorých má marocký kráľ svoju rezidenciu, a hoci tá hlavná je v Rabate, z času na čas sa ukáže aj v tých ostatných. Počas konania konferencie OSN samozrejme nesmel v Marrákeši chýbať a jeho palác, inokedy zblízka prístupný verejnosti, bol tentoraz obkolesený záplavou policajtov a turisti sa k nemu mohli priblížiť bližšie, než do vzdialenosti možno 150 metrov.

Samozrejme, rozsiahla hotelová štvrť na okraji mesta, ktorá je zvyknutá na nápor prominentných hostí z celého sveta, bola tentoraz plná politických delegácií a ich sprievodného personálu, novinárov, fotografov, pozorovateľov.

Reklama

Marrákeš je obľúbeným miestom konania najrôznejších medzinárodných udalostí, od každoročného významného maratónu až po veľtrhy, a v minulosti sa v ňom konalo aj pozoruhodné množstvo významných politických stretnutí a samitov. Z uplynulého obdobia spomeňme len celosvetový summit podnikateľov z roku 2014, konferenciu OSN o klimatických zmenách z novembra 2016, či zasadnutie z mája tohto roku, na ktorej sa schvaľovala Marrákešská deklarácia o migrácii, predchodkyňa globálneho migračného paktu, ktorý zúčastnené krajiny OSN prijali 10. decembra 2018.

Tejto kúzelnej metropole totiž nič nechýba: má úžasnú atmosféru, bohatstvo kultúrnych a historických atrakcií, vybudovanú infraštruktúru a v zimných mesiacoch príjemnú klímu. Nablízku je more, púšť aj vysoké hory. Je to skvelý tip aj na zimnú dovolenku, zvlášť keď na nové letisko mieri čoraz viac letov aj z našich končín, a často za smiešne nízke ceny.

A je tu bezpečne: zlé jazyky hovoria, že všetci zloduchovia z Maroka sú už v Európe… Domorodci sú na množstvo cudzincov zvyknutí a vítajú ich s typickou pohostinnosťou. Sú na svoje mesto a svoju krajinu hrdí a dôvod asi mnohých prekvapí: za úspechom a pokojným životom ich krajiny je podľa nich kráľ. Kráľ znamená stabilitu: kým prezidenti, vlády, vládne programy a koncepcie prichádzajú, odchádzajú a sú vo vzájomnom nesúlade, kráľ podľa mnohých Maročanov znamená istotu, harmóniu, úctu a prosperitu…

Návštevníci sa môžu kochať unikátnou panorámou mesta v pozadí so zasneženými vrcholmi Vysokého Atlasu, ale je tu aj množstvo ďalších atrakcií: prekrásne záhrady, skvostná medina, úžasná palméria s krásnou parkovou úpravou, prastará islamská univerzita, vzácne stredoveké hrobky, židovská štvrť, paláce, mešity, múzeá… Hlavnou a nezabudnuteľnou pozoruhodnosťou a centrom mesta je však jedinečné svetoznáme námestie Djemaa El Fna s neuveriteľným večerným životom a atrakciami (trhovisko, stánky s nespočtom špecialít, zaklínači hadov, akrobati, klauni, muzikanti, atď.).

Na decembrové stretnutie OSN prišlo podľa odhadu okolo päťtisíc hostí. Keďže žiadny z množstva luxusných či menej luxusných hotelov v meste nemá sálu s takou kapacitou, usporiadatelia sa rozhodli riešiť to inak: postavili pre to množstvo ľudí obrovský stan. Našincovi pri pohľade naň nevdojak skrsne v hlave myšlienka: je ťažké si predstaviť, že by v takom ľudskom mravenisku niektorý z prítomných ministrov chcel pred celým fórom riešiť výhrady svojej krajiny voči pripravenému textu deklarácie, tak ako si to predstavovali niektorí naši politici…

Reklama

Ivan Lehotský st. a Ivan Lehotský ml.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali