Počas víkendu sa konala hlavná odpustová slávnosť na hore Zvir v Litmanovej

Počas víkendu sa konala hlavná odpustová slávnosť na hore Zvir v Litmanovej

Litmanová 8. augusta 2017 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Na hore Zvir v Litmanovej sa počas víkendu 5. a 6. augusta konala archieparchiálna odpustová slávnosť. Začala v sobotu dopoludnia. Pre pútnikov bol pripravený bohatý duchovný program.

Počas víkendu sa konala hlavná odpustová slávnosť na hore Zvir v Litmanovej

Večer slávil prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ archijerejskú svätú liturgiu. V homílii vychádzal z evanjelia o druhom rozmnožení chlebov a povedal, že človek pociťuje aj duchovný hlad a smäd. „Preto sa stretáme s Kristom a s jeho i našou matkou Presvätou Bohorodičkou, lebo chceme byť duchovne nasýtení. Najväčšou túžbou Bohorodičky bolo počúvať Božie slovo a uchovávať ho vo svojom srdci. Božie slovo nám dáva odpoveď na náš život. A keď padneme, Božie slovo je to, ktoré nás vedie k sviatosti pokánia. Božie slovo sa nás musí dotýkať. Bolo by veľmi zlé, keby sa nás Božie slovo nedotýkalo.“ Ďalej vladyka Ján povedal, že Božie slovo je slovom života, Je to sám Ježiš Kristus, ktorý nás nasycuje. Spomenul aj sté výročie fatimských zjavení, ktoré slávime v tomto roku.

Reklama

O polnoci slávil svätú liturgiu otec Jozef Urvinitka. Po nej nasledovala celonočná adorácia pred Najsvätejšou Eucharistiou. V nedeľu okrem iného zaznela katechéza otca Petra Tirpáka k obnove starodávnej tradície východných cirkví rozdávať sväté prijímanie aj deťom, ktoré začne Gréckokatolícka cirkev na Slovensku realizovať od začiatku nového cirkevného roka 1. septembra 2017. Svätý ruženec sa aj v sobotu aj v nedeľu modlila jedna z dvoch vizionárok Iveta Hudáková.

Hlavná púť vyvrcholila v nedeľu archijerejskou svätou liturgiou, ktorej hlavným slúžiacim bol prešovský arcibiskup a metropoliuta Ján Babjak SJ a slávnostným kazateľom emeritný spišský pomocný biskup Mons. Andrej Imrich. Koncelebrovali aj przemyšlsko-varšavský arcibiskup a metropolita Eugen Popovič, mukačevský eparchiálny biskup Milan Šášik a emeritný pomocný biskup Pražského apoštolského exarchátu Ján Eugen Kočiš a niekoľko desiatok kňazov.

Reklama

Mons. Andrej Imrich v homílii uviedol: „Dnes mnohí ľudia chcú žiť tak, ba aj žijú tak, akoby Boha nebolo. Ale Boh je! A keď sa žije tak, akoby ho nebolo, prichádzajú následky. Boh je a je pôvodcom nás a všetkého okolo nás. Do všetkého vložil svoj poriadok a my ho musíme rešpektovať. V evanjeliu počúvame, že Panna Mária bola oveľa šťastnejšia pre to, že počúvala Božie slovo a zachovávala ho, ako preto, že mohla porodiť a vychovávať Božieho syna. Tento druh šťastia môže dosiahnuť každý človek. Toto sú pre nás neslýchané možnosti. Poslušnosť voči Bohu je prameňom najväčšieho ľudského šťastia. Pán Boh sa Panne Márii prihováral sprostredkovane mnohými cestami, cez jej svedomie, cez archanjela Gabriela, cez udalosti, cez svätého Jozefa ako hlavu rodiny, cez predstavených. Ona bola na Božiu reč vždy vnímavá a vždy poslušná. Poslušná, aby konala. Skrze jej poslušnosť sa mohli uskutočniť mnohé Božie plány. Boh sa aj nám prihovára mnohými cestami. Kto chce žiť tak, akoby Boha nebolo, musí mnoho podniknúť, aby nepočul Boží hlas.“ Povedal, že aj v spoločenskom živote je dôležité žiť podľa svedomia a Božieho slova. Aj toto dielo možno budovať iba s Bohom a s bratmi a sestrami. Kto žije tak, akoby Boha nebolo, dostane sa do konfliktu so svojím svedomím, s ľuďmi i s Bohom. Ak sa hriech opakuje znova a znova, človek už prestáva počuť Boží hlas. Človek si stále myslí, že dokáže veľké diela robiť aj bez Boha. Ale uvedomuje si, že nie bez ľudí, a preto si z ľudí takýto človek robí otrokov. Ilustrujú to nacizmus a komunizmus. Prišla nová doba a nové snahy budovať spoločnosť. „Dnes sú to snahy postavené na princípoch gender ideológie. Ide o úplnú zmenu doterajšej prirodzenej morálky, ktorá je v Bohu. Siaha sa tu na fundament spoločnosti, na manželstvo a rodinu. Pri presadzovaní týchto snáh sa používajú veľmi ušľachtilé pojmy. Robí sa to v mene humanizmu, tolerancie, antidiskriminácie či rodovej rovnosti. V tomto duchu však spoločnosť môžu budovať len ľudia bez Boha alebo ľudia oklamaní, kúpení či prinútení.“ Avšak naozaj fungujúca spoločnosť je veľkým Božím darom. A kresťania sú povinní prispievať svojím životom v poslušnosti Bohu k budovaniu takejto spoločnosti.

Na konci slávnosti prešovský arcibiskup a metropolita Ján poďakoval kazateľovi, všetkým biskupom, kňazom – obzvlášť za službu v spovedniciach – organizátorom i všetkým pútnikom, ktorých neodradil ani mierny dážď, ktorý Boh v niektorých chvíľach zoslal. Počas dvoch dní množstvo pútnikov prijalo sviatosť zmierenia a pokánia.

TK KBS informovalo Informačné stredisko Prešovskej archieparchie

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali