Bratislava 22. februára 2024 (HSP/Foto:TASR-Maroš Černý)
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) podporuje požiadavky slovenských poľnohospodárov. Nie je možné, aby sa poľnohospodársky sektor neustále obmedzoval bez systémových riešení a podpory. Byrokracia, ktorá prichádza z úrovne Európskej únie je pritom tak neprehľadná, že neraz ju neovládajú ani štátni úradníci či kontrolóri
„Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári podporujú požiadavky slovenských poľnohospodárov, pre ktoré sa dnes rozhodli uskutočniť najväčšie protesty sektora v histórii samostatného Slovenska proti politike Bruselu. Tá je aj podľa nášho názoru často robená od stola a proti zdravému rozumu. Na jednej strane v záujme ochrany životného prostredia doslova likviduje výrobu základných komodít na výrobu potravín v Európe a na druhej strane v záujme podpory exportu automobilov chce podpisovať medzinárodné obchodné zmluvy na dovoz potravín a poľnohospodárskych komodít z krajín, kde sa preukázateľne vo veľkom vypaľujú pralesy, využíva detská práca a nedodržiavajú sa žiadne ekologické normy. Už ani nehovoríme o úrovni zdravotnej bezpečnosti tamojšej výroby,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Aj pekárov, cukrárov a cestovinárov na Slovensku ovplyvňujú neustále zmeny legislatívy, ktoré sú neraz realizované mimo dostupných kapacít sektora, ktorý musí riešiť aktuálne problémy a výzvy na samotnom trhu. Len v SZPCC pritom pôsobí viac ako 520 subjektov, z ktorých sú mnohé malé a mikropodniky či živnostníci.
„Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári rozumejú, že spoločný trh má určité pravidlá. Sme však proti tomu, aby sa tieto pravidlá neustále komplikovali a v situáciách, kedy to vyhovuje najväčším svetovým korporáciám s domicilom mimo EÚ ohýbali v ich prospech. EÚ je najviac prerastená byrokraciou na celom svete. Spracovatelia potravín musia neraz tráviť viac času študovaním neustále sa meniacej legislatívy ako manažovaním ich produkcie, čo spôsobuje nielen zvyšovanie nákladov, ale oberá o čas ktorý by mohol byť venovaný inováciám. Zároveň skryté formy štátnych pomocí veľkých krajín na spoločnom trhu znevýhodňujú menšie krajiny a ich producentov. Práve 23 miliónov malých a stredných podnikov pritom v EÚ tvoria viac ako 99,8 % všetkých nefinančných spoločností a zabezpečujú až dve tretiny pracovných miest celej únie. My sa chceme venovať tomu, čo vieme najlepšie – výrobe chleba, pečiva, zákuskov a cestovín pre slovenských spotrebiteľov,“ zdôraznil M. Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.
Vážené dámy a milí páni, v prílohe tejto správy posielam súbory so zvukmi. Ďakujem pekne, že sa tejto na výsosť dôležitej téme venujete. Vážime si to. Prajem všetkým krásny a úspešný deň.
Milan Lapšanský, predseda predstavenstva, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov v SR