Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov ukončila Eva Kováčechová

Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov ukončila Eva Kováčechová

Bratislava 2. mája 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR ukončil dnešné vypočúvanie kandidátov na post ústavných sudcov Evou Kováčechovou. Kandidátka sa uchádza o post ústavnej sudkyne po tretíkrát, pričom len nedávno šéfovala Centru právnej pomoci. Svojimi skúsenosťami chce prispieť ku kvalite Ústavného súdu SR s tým, že ako najväčší problém vníma obsiahle odôvodnenie rozhodnutí. Na úvod tiež mierne skritizovala poslancov Národnej rady SR, ktorí dvakrát nedokázali zvoliť dostatočný počet nových sudcov. Na Ústavnom súde SR v súčasnosti treba obsadiť šesť miest. Poslanci budú voliť sudcov na májovej schôdzi parlamentu

Ilustračné foto

“Skutočne neviem, či zodpovedne pristúpila k voľbe sudcov Národná rada SR. Nechcem spochybňovať mandát poslancov, ale chcem pripomenúť, že Ústavný súd SR nepatrí im, ale nám všetkým a najmä spoločnosti a občanom,” povedala Kováčechová. Kandidátka bezprostredne po svojom vypočutí uviedla, že nevidí reálnu prekážku, prečo by sa mal celý proces opakovať. Podľa nej by sa mali politici na konkrétnych menách dohodnúť.

Reklama

“Nerozumiem prečo sa procesy ešte neudiali. Áno, formovanie Ústavného súdu SR je záležitosťou politických dohôd, ale nechápem, prečo sa tak nestalo,” dodala.

Ústavnoprávny výbor odštartuje piatkové vypočúvanie Štefanom Kseňákom o 9:00.

Reklama

 

16:36 Pred výbor predstúpili nováčikovia, Jurčová a Júda

Parlamentný ústavnoprávny výbor vypočul dvojicu nových kandidátov na post ústavných sudcov. Najskôr predstúpila pred poslancov Monika Jurčová a po nej Vieroslav Júda. Poslanci ústavnoprávneho výboru uzatvoria dnešné vypočúvanie uchádzačov o post ústavných sudcov Evou Kováčechovou, bývalou šéfkou Centra právnej pomoci.

Jurčová na úvod povedala, že hoci nie je ústavnou právničkou, chce sa uchádzať o post na ústavnom súde. Júda pripomenul, že rozhodovanie sudcov nie je nekritizovateľné, ale musí podľa neho nasledovať odborná a vecná diskusia. Vypočúvanie uchádzačov je naplánované na dva pracovné dni, pričom v piatok 3. mája poslanci vypočujú desať kandidátov, Edita Pfundtner a Marek Tomašovič sa totiž ospravedlnili.

“Nie som ústavný právnik, čo je zrejmé, no aj napriek tomu sa chcem uchádzať o post na Ústavnom súde SR,” povedala dnes na vypočutí Monika Jurčová. Pripomenula tiež viacero právnych projektov, na ktorých sa osobne zúčastnila, čo jej podľa nej dodalo dostatočné praktické poznatky. Ako hlavnú motiváciu uviedla fakt, že chce viac ovplyvniť veci verejné a pohnúť s nimi smerom vpred. Jurčová dodala, že Ústavný súd SR je presne takou inštitúciou, kde sa to dá.

Reklama

“Ponúkam symbiózu mojej 23-ročnej akademickej praxe spoločne s praktickými poznatkami, ktoré som získal ako externý poradca sudcu Ústavného súdu SR,” povedal dnes Vieroslav Júda. Akademik pripomenul, že súdne rozhodnutia nie sú nekritizovateľné. “Rozhodnutia súdov nie sú nekritizovateľné, ale ak má byť odborná diskusia, tak vyargumentovaná a podložená,” dodal Júda. Rozsudky či nálezy Ústavného súdu SR nechcel komentovať, pretože by sa podľa vlastných slov automaticky vylúčil z rozhodovacej činnosti v budúcnosti.

Parlamentný výbor ukončí dnešné vypočúvanie uchádzačov o post ústavných sudcov Evou Kováčechovou.

 

14:54 Parlamentný výbor vypočul Gerberyho a Jánošíkovú

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR vypočul ďalšiu dvojicu kandidátov. Pred poslancov najskôr predstúpil exekútor Boris Gerbery a po ňom akademička Martina Jánošíková. Obaja sa už o post na Ústavnom súde SR uchádzali ešte v prvej voľbe vo februári tohto roka. Verejné vypočúvanie uchádzačov je naplánované na dva pracovné dni, celkovo vypočuje výbor 24 kandidátov. Následná voľba v Národnej rade SR sa uskutoční na májovej schôdzi, predbežne 21. mája. Na Ústavnom súde SR v súčasnosti treba obsadiť šesť miest.

Reklama

Gerbery odpovedal na otázky, ktoré sa týkajú exekúcií. Podľa jeho slov je príčinou vysokého počtu exekúcií na Slovensku nízka finančná gramotnosť občanov. “Ide o to, že ľudia ako keby podľahli materiálnemu svetu a kupujú si veci, ktoré si reálne nemôžu dovoliť. Reálne je na Slovensku nízka miera informovanosti o tom, čo komu hrozí v prípade, že niečo nezplatí včas,” povedal Gerbery. “Myslím si, že právo a spravodlivosť sú u mňa na prvom mieste v rámci hodnôt. Vždy sa snažím neprekročiť svoje morálne hranice,” dodal. Sám by mohol podľa vlastných slov ústavnému súdu pomôcť svojimi praktickými poznatkami.

“Moje poznatky a skúsenosti by mohli byť prospešné v prípadnom pôsobení na Ústavnom súde SR,” povedala na úvod Jánošíková. Poslancov zaujímal jej názor na prelomové rozhodnutie košického súdu z konca januára tohto roka, keď rozhodol o neústavnosti ústavného zákona o sudcovských bezpečnostných previerkach. Podľa Jánošíkovej mal Ústavný súd SR v tomto prípade hľadať iné možnosti ochrany nezávislosti súdnej moci. “V tom rozhodnutí zaniká otázka nezávislosti súdnej moci, pretože Ústavný súd SR tak rozhodol vôbec po prvýkrát. Otázka je tiež, či neexistovala iná možnosť riešenia tohto problému. V tomto prípade má ísť o úplne poslednú možnosť zo všetkých,” priblížila Jánošíková.

Pred poslancov predstúpi nováčik – Monika Jurčová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali