Pápež kňazom: Chcem, aby ste napáchli ovcami, aby ste boli rybármi ľudí

Pápež kňazom: Chcem, aby ste napáchli ovcami, aby ste boli rybármi ľudí

Vatikán 28. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Pápež zdôraznil dôležitosť kňazov a ich služby

Pápež František celebroval dnes v Bazilike sv. Petra omšu svätenia olejov, ktoré sa používajú počas roka pri krstoch, birmovaní a pri pomazaní chorých.

Reklama
Nový pápež František celebruje omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne na Zelený štvrtok 28. marca 2013

Na úvod homílie uviedol, že s potešením ako rímsky biskup prvýkrát slávi omšu svätenia olejov (missa chrismatis). V kázni sa ďalej venoval poslaniu kňazov ako olejom pomazaných Božích služobníkov. Vyzval ich, aby sa snažili vytušiť a vycítiť túžby a potreby veriacich. “Treba ísť tam, kde je utrpenie, krviprelievanie, väzni zlých pánov,” vyhlásil pápež.

“Olej nie je na to, aby sme ho uchovali, lebo by zožltol a srdce by zahorklo,” uviedol na margo pomazania kňazov olejom a ich služby, pričom znova zopakoval, že treba ísť medzi ľudí, najmä však k chorým, väzňom, ľuďom v núdzi, osamelým či smutným.

Reklama

Dobrý kňaz sa podľa neho “pozná podľa toho, aký je jeho ľud: či ľudia vychádzajú z chrámu s výrazom tváre, akoby dostali dobrú správu… Ak ľudia cítia, že vôňa pomazaného, teda Krista, prechádza kňazmi, sú povzbudení a majú ku kňazovi dôveru.”

“Ak cez nás prechádza (Božia) milosť, sme kňazmi, prostredníkmi medzi ľuďmi a Bohom,” dodal pápež. “Musíme stále oživovať Božiu milosť,” vyzval prítomných kňazov.

Vyhlásil, že kňazovi, ktorý do služby nedáva celé srdce a dušu, sa nedostane od veriacich vrelej vďaky. “Tam sa rodí nespokojnosť niektorých kňazov, ktorí sú potom zarmútení a menia sa na zberateľov starožitností alebo novôt, namiesto toho, aby ‘páchli po ovciach’,” uviedol pápež obrazne. “Chcem, aby ste napáchli ovcami, aby ste boli rybármi ľudí,” apeloval. Dodal, že “kríza identity ohrozuje nás všetkých,” ale treba sa ju pokúsiť zlomiť. Na veriacich sa obrátil s prosbou, aby boli svojim kňazom nablízku modlitbou, a kňazov požiadal, aby neprestávali byť pastiermi, “Pánovými učeníkmi”.

V chráme boli prítomní kardináli i kňazi z rímskych farností, ktorí si pred pápežom ako rímskym biskupom obnovili kňazské sľuby.

Potom pápež posvätil nádoby s vonnými látkami, olejom katechumenov, olejom na pomazanie chorých a krizmu. Olej je v Biblii symbolom sily ducha a zdravia. Oleje svätí biskup vždy na Zelený štvrtok pre celú svoju diecézu.

Reklama

Po tomto obrade pápež vyzval veriacich, aby sa modlili za kňazov, aby ich “Boh zahrnul svojimi darmi, aby vás ako jeho verní pomocníci viedli”. “Modlite sa i za mňa,” vyzval pápež.

 

Pápež bude slúžiť aj omšu na pamiatku Poslednej Pánovej večere

Dnes podvečer – na úvod Veľkonočného trojdnia – bude pápež František celebrovať aj omšu na pamiatku Poslednej Pánovej večere. Uskutoční sa v kaplnke väzenia pre mladistvých Casal del Marmo. Na pápežovo výslovné želanie bude bohoslužba veľmi jednoduchá, bez prítomnosti novinárov a z omše nebude ani priamy prenos.

Koncelebrantmi omše budú kardinál Agostino Vallini, generálny vikár rímskej diecézy, a miestny kaplán Gaetano Greco. Na bohoslužbe sa zúčastní asi 10 dievčat a 40 chlapcov a pápež 12 z nich na znak pokory a zmierenia umyje nohy, čo je odkaz na Bibliu, podľa ktorej Ježiš v predvečer svojho ukrižovania umyl nohy svojim 12 apoštolom. Dvanástich mladých odsúdených vyberú tak, aby boli zastúpené rôzne národnosti a konfesie. Mladí ľudia budú čítať aj čítania a prosby veriacich.

Reklama

Po omši sa pápež v telocvični stretne s chovancami nápravno-výchovného zariadenia i jeho zamestnancami. Očakáva sa účasť asi 150 ľudí, vrátane ministerky vnútra Paoly Severinovej.

Mladí si ako dar pre pápeža pripravili drevený kríž a kľakadlo, ktoré sami vyrobili v dielni. Svätý otec im prinesie veľkonočné vajíčka a tradičný taliansky koláč “colomba” v tvare holubice.

Na Veľký piatok bude pápež viesť poklonu pred Sviatosťou oltárnou, ktorá sa v Bazilike sv. Petra začne o 17.00 h.

Potom sa presunie do Kolosea, kde sa o 21.15 h začne Krížová cesta. Rozjímania a modlitby k 14 zastaveniach napísali s pomocou patriarchu maronitskej katolíckej cirkvi kardinála Bišáru Ráího dvaja mladí Libanončania.

Výber autorov bol zámerný: Vatikán si vybral mladých Arabov, aby upriamil pozornosť na utrpenie kresťanov na Blízkom východe a na naliehavosť riešenia ich situácie.

Po skončení Krížovej cesty sa očakáva pápežov krátky príhovor k prítomným a ich požehnanie.

Po zotmení na Bielu sobotu bude pápež sláviť prvú z dvoch veľkonočných omší; veľkonočná vigília sa uskutoční v Bazilike sv. Petra. V rámci obradu svetla pápež v átriu baziliky požehná oheň a za spevu slávnostného veľkonočného hymnu Exultet sa vráti na čele sprievodu so sviecou – paškálom do chrámu.

Počas omše, ktorá sa začne večer o 20.30 h a bude ju koncelebrovať s kardinálmi, udelí František aj sviatosť krstu a prítomní veriaci si obnovia krstné sľuby.

Na Veľkonočnú nedeľu pápež odslúži na Námestí sv. Petra slávnostnú bohoslužbu, zavŕšenú udelením požehnania Urbi et orbi z lodžie Baziliky sv. Petra. Zatiaľ nie je známe, či bude František nasledovať svojich predchodcov a prihovorí sa veriacim vo viac ako 50 jazykoch.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali