Pandémia neskončila: Covid sa stáva súčasťou nášho života

Pandémia neskončila: Covid sa stáva súčasťou nášho života

Žilina 23. mája 2024 (HSP/Foto:Pavol Konštiak)

 

Byť lekárom je krásne povolanie, ale aj náročné. Toto povolanie azda nikdy nebolo také skloňované ako za posledné roky. Choroby pacientov kopírujú našu dobu. Viac úzkosti a strachu o budúcnosť idú v ruka v ruke so zlým stravovaním, zníženou pohybovou aktivitou a zhoršením medziľudských vzťahov

lekárka MUDr. Renáta Janoušková
Na snímke lekárka MUDr. Renáta Janoušková

Situácia aká momentálne vládne na Slovensku je dôvodom toho, že stúpa počet depresií, úzkosti a iných civilizačných ochorení. Vzájomnú úctu vystriedala arogancia alebo nevšímavosť k potrebám iných. Pred viac ako dvoma rokmi sme bojovali s ťažkou chorobou covidom. Viacerí si mysleli, že to bola iba nafúknutá bublina. No lekári, ktorí sa stretli s touto zákernou chorobou vedia svoje.

Reklama

Podľa všeobecnej lekárky pre dospelých Renáty Janouškovej, na pandémiu Covid-19 nezabudneme len tak rýchlo.

“Veľa zdravotníkov bolo vyčerpaných a niektorí aj položili svoje ambulancie. Mnohým rodinám zobrala blízkych. Odišli predčasne mladí ľudia. Svetová zdravotnícka organizácia prichádza neustále s novými štatistikami. Existencia a priebeh koranarovírusovej infekcie závisí od kolektívnej imunity, ktorú sme počas pandémie získali a ktorú modifikujeme vakcináciou alebo podporou imunitného systému, ale aj od správania ľudí počas epidémií,” vraví lekárka zo žilinskej nemocnice.

Reklama

Od tejto pandémie ubehlo už niekoľko rokov, nenosíme rúška a môžeme sa všade pohybovať bez obmedzení. Viacerí sme si povedali, že Covid tu bol a už nepríde.

“Nepoteším, ale koronavírus, samozrejme, už so zmutovanými variantami tu zostane s nami a nemali by sme na to zabúdať a využiť všetky dostupné možnosti našej doby, ako sa pred ním chrániť. My na ambulanciách všeobecného lekára vidíme a je to potvrdené aj praxou, že vakcinácia znižuje výskyt a zmierňuje priebeh závažných infekčných ochorení,” uzatvára všeobecná lekárka.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Čína považuje anektovanie a elimináciu Taiwanu za svoju veľkú národnú povinnosť. V nedeľu to pred kadetmi vojenskej akadémie vyhlásil taiwanský prezident Laj Čching-te. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

“Najväčšou výzvou je postaviť sa mocnému vzostupu Číny, ktorý ničí status quo v Taiwanskom prielive. (ČĽR) považuje anektovanie Taiwanu a elimináciu Čínskej republiky za veľký akt obrodenia svojho ľudu,” vyhlásil Laj Čching-te, pričom použil oficiálny názov Taiwanu (Čínska republika).

08:19

Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že v časti južného Pásma Gazy bude počas dňa denne “takticky pozastavovať vojenskú činnosť”, aby zjednodušila dodávky pomoci, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

08:17

Desať zranených, vrátane detí, si vyžiadala streľba v sobotu večer v mestskom aquaparku neďaleko Detroitu. Polícia incident označila ako náhodnú streľbu. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Podozrivý bol v sobotu neskoro večer stále na slobode, ale podľa predpokladu polície sa skrýval v neďalekom dome. Na mieste činu sa našla zbraň.

08:17

Medzinárodné letisko v hlavnom meste Novej Kaledónie Nouméa bude od pondelka opäť otvorené po tom, ako ho minulý mesiac zatvorili počas série nepokojov, uviedli úrady na francúzskom tichomorskom území s tým, že sa zmierni aj zákaz vychádzania.

07:30

Prvá americká predvolebná debata medzi súčasným šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom a jeho republikánskym protikandidátom Donaldom Trumpom, ktorá sa uskutoční 27. júna, bude zahŕňať dve reklamné prestávky, budú v nej zakázané vizuálne pomôcky a mikrofóny sa budú vypínať, keď kandidát nebude mať slovo, uviedla v sobotu CNN.

07:29

Návrh komuniké zo summitu svetových lídrov, ktorý bol zvolaný s cieľom nájsť cestu k mieru na Ukrajine, hovorí o “vojne” Ruska proti Kyjevu a vyzýva na rešpektovanie územnej celistvosti Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

V návrhu záverečného vyhlásenia summitu, do ktorého nahliadla agentúra Reuters, je Rusko obvinené zo zavinenia “vojny” na Ukrajine, ktorá spôsobila “rozsiahle ľudské utrpenie a deštrukciu”.

07:28

Napriek úsiliu veľkej časti svetového spoločenstva o nastolenie mieru na Ukrajine, ruské jednotky v sobotu pokračovali v útokoch na rôznych úsekoch frontu, informuje TASR podľa agentúry DPA.

07:28

Dvaja Švédi prepustení v rámci výmeny väzňov s Iránom pristáli v sobotu večer doma vo Švédsku, uviedol úrad premiéra Ulfa Kristerssona.

06:34

Lídri krajín skupiny G7 vyzvali strany konfliktov, aby zložili zbrane počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži. Apel zaradili do záverečného vyhlásenia svojho summitu na návrh Francúzska. Uviedla to v sobotu talianska premiérka Giorgia Meloniová, informuje TASR podľa agentúry AFP.

06:33

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že predloží Moskve návrh na ukončenie vojny, keď sa na ňom zhodne medzinárodné spoločenstvo. Vyjadril sa vo Švajčiarsku na mierovej konferencii o Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo vyše 90 krajín, nie však Rusko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá z detského folklórneho súboru Čerešenka počas podujatia Kapušianske folklórne slávnosti

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

Erik Majercak

Miroslav Urban

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali