Panamské dokumenty bude vyšetrovať švajčiarský úrad pre finančný dohľad

Panamské dokumenty bude vyšetrovať švajčiarský úrad pre finančný dohľad

Bazilej 4. apríla 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Arnulfo Franco)

 

Švajčiarsky úrad pre dohľad nad finančným trhom by mal objasniť, či švajčiarske banky spolupracovali s panamskou firmou Mossack Fonseca a či porušili zákon

Švajčiarska generálna prokuratúra sa dnes vyjadrila, že v súčasnosti neplánuje vyšetrovať rozsiahly únik údajov v kauze tzv. Panamských dokumentov, ktoré okrem iného spájajú švajčiarske banky so schránkovými spoločnosťami.

Reklama
Na snímke je informačná tabuľa s nápisom právnickej firmy Mossack Fonseca v Paname
Na snímke je informačná tabuľa s nápisom právnickej firmy Mossack Fonseca v Paname

“Musia existovať dostatočné dôvody pre podozrenie, aby sa mohlo začať trestné vyšetrovanie a nariadiť nátlakové opatrenia,” citovala hovorkyňu generálnej prokuratúry v Berne, Nathalie Guthovú, tlačová agentúra DPA.

Do veci však vstúpil Švajčiarsky úrad pre dohľad nad finančným trhom (FINMA), ktorý následne oznámil, že v reakcii na tzv. Panamské dokumenty spúšťa predbežné vyšetrovanie. Malo by objasniť, či švajčiarske banky spolupracovali s panamskou firmou Mossack Fonseca a či porušili zákon, uviedol FINMA v písomnom vyhlásení.

Reklama

Podľa Medzinárodného konzorcia investigatívnych žurnalistov (ICIJ) zohrali banky a finanční sprostredkovatelia so sídlom vo Švajčiarsku významnú úlohu pri zriaďovaní schránkových spoločností s panamskou právnickou firmou Mossack Fonseca.

ICIJ uvádza, že 1223 z vyše 14.000 finančných sprostredkovateľov, ktorí sa objavujú v uniknutých zložkách firmy Mossack Fonseca, pôsobilo vo Švajčiarsku.

Veľké švajčiarske banky Credit Suisse a UBS zriadili podľa tzv. Panamských dokumentov 918 a 579 schránkových spoločností. Obe banky dnes zdôraznili, že neprekročili zákon. “Absolútne nemáme záujem o peniaze, ktoré neboli zdanené alebo pochádzajú z ilegálnych zdrojov,” uviedla UBS. Podobne sa vyjadrila aj druhá banka.

Švajčiarsky denník Tages-Anzeiger napísal, že ruský violončelista Sergej Rodulgin, blízky priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, využíval švajčiarsku pobočku ruskej banky Gazprombank a zürišských právnikov na to, aby mal kontrolu nad nezvyčajne veľkými schránkovými aktívami v ruských zbrojárskych a mediálnych spoločnostiach.

Denník Tages-Anzeiger bol jedným z médií, ktoré v nedeľu zverejnili vyšetrovanie kauzy Panamské dokumenty spoločne s ICIJ. Vo svojom komentári dodal, že veľké švajčiarske banky sa v uplynulých rokoch poučili, “ale finanční sprostredkovatelia, exkluzívne právnické firmy vo finančnej štvrti Zürichu a zahraničné banky s pobočkami vo Švajčiarsku ešte nepochopili, že sa časy zmenili”.

Reklama

 Medializované informácie preveruje aj NAKA

Kauzu začala preverovať aj slovenská Národná kriminálna agentúra (NAKA). Informujú o tom viaceré slovenské médiá. “V predmetnej veci začala Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru operatívne preverovanie medializovaných informácii,” uviedol pre aktualne.sk Martin Wäldl z prezídia. “V tejto chvíli nie je možné poskytnúť bližšie informácie,” dodal.

Finančná správa začala tiež s preverovaním situácie. “Prvým krokom bude vyžiadanie oficiálnych dokumentov od medzinárodných partnerov,“ konštatovala pre aktualne.sk jej hovorkyňa Patrícia Macíková.

V súvislosti so Slovenskom sa neobjavilo žiadne konkrétne meno.

V uniknutých dokumentoch sa objavila len jedna firma – Latem Trading s.r.o. Tá má podľa obchodného registra sídlo na Šulekovej ulici v Bratislave. Vlastník tejto spoločnosti Gustaaf David Poelen oficiálne kontakt s panamskou advokátskou kanceláriou nepopiera. Akékoľvek nezákonné konanie však vylúčil.

Reklama

“Mossack Fonseca nie je nič viac, než bývalý obchodný partner. Nikdy tu nebolo žiadne zapojenie sa do prania špinavých peňazí, ktoré by sa týkalo osôb z Českej, či Slovenskej republiky,” uviedol pre aktuality.sk. Na žiadne ďalšie otázky neodpovedal. Podľa účtovníčky, ktorá s firmou spolupracuje od začiatku, je však firma už celé roky nečinná.

České centrum pre investigatívnu žurnalistiku tvrdí, že firma bola priamy partner MF Escrow. Tá riadila celosvetové prevody peňazí a zametanie stôp.

“Bol to priamy partner MF Escrow, teda tých hlavných, čo riadili celosvetové prevody peňazí a zametanie stôp, kadiaľ peniaze tiekli,” uviedla pre Denník N novinárka Pavla Holcová, ktorá preveruje tisíce dokumentov v prípade. “Tých firiem nie je veľa, pretože na to potrebujú maximálne spoľahlivých a dôveryhodných ľudí, ktorí vedia, o čo ide,” dodala.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali