OTS: Zoznam finalistov Ceny Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu zverejnený

OTS: Zoznam finalistov Ceny Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu zverejnený

Bratislava 26. apríla (TASR-OTS) – Slovenskí aktivisti v oblasti sociálnej integrácie majú svojim zahraničným kolegom čo ponúknuť a zároveň sa majú aj čím pochváliť, o čom svedčí aj zoznam slovenských mimovládnych neziskových organizácií (MNO), ktoré boli vybrané medzi finalistov Ceny Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu.

Nadácia ERSTE na jeseň minulého roka už štvrtýkrát zverejnila výzvu na podanie prihlášok do projektu Cena za sociálnu integráciu v 13 krajinách strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Cena za sociálnu integráciu je predovšetkým poďakovaním neziskovým organizáciám za prácu, ktorú robia v prospech sociálne znevýhodnených skupín obyvateľstva a jednotlivcov. Neziskové organizácie mohli prihlásiť už ukončené alebo prebiehajúce projekty so zameraním na sociálnu integráciu. Znamená to, že prihlásený mohol byť aj projekt, ktorý realizovali v uplynulých rokoch, alebo projekt, ktorý sa práve realizuje, no už je možné vyhodnotiť jeho prvú fázu.

Reklama

Zo Slovenska nominovalo svoje projekty 69 neziskových organizácií. Projekty najskôr zhodnotili lokálni hodnotitelia, ktorí poznajú miestne podmienky mimovládneho sektora, majú blízko k téme sociálnej integrácie, no najmä sú profesionálnymi evaluátormi projektov. Tieto projekty sú potom priamo navštevované v teréne a následne predložené na záverečné vyhodnotenie medzinárodnej porote zloženej z významných osobností. Slovensko v porote reprezentuje Martin Bútora, čestný prezident Inštitútu pre verejné otázky. Medzi finalistov Ceny za sociálnu integráciu, ktorých bude hodnotiť medzinárodná porota, sa zo Slovenska dostalo päť projektov.

Reklama

Vybrané projekty zo Slovenska dobre ilustrujú široký rozsah a kvalitu sociálnej práce pri začleňovaní ohrozených sociálnych skupín do spoločnosti. „Odyseus je typickým príkladom MNO, ktorú život prinútil prekročiť svoj prah a poskytnúť svojim klientom nielen ochranné pomôcky pre drogovo a inak závislých, ale aj sociálnu podporu, ak sa rozhodnú svoj život zmeniť a aktívne sa začleniť do spoločnosti. Drahuškovo chce presvedčiť, že aj ľudia s najvyššou potrebou podpory môžu žiť mimo klasický ústav. Poznatok z Drahuškova, že viac podpory a pomoci potrebujú odchovanci detských domovov ako ťažko zdravotne postihnutí, len potvrdzuje naše predchádzajúce skúsenosti, že detský domov je najhorším riešením pre deti z rodín v kríze. Návrat opäť prekvapil. Rozpoznal potrebu dospievajúcich detí z pestúnskych a adoptívnych rodín nájsť svoju identitu a stotožniť sa s ňou, aby sa zbavili traumy a stali sa z nich sebavedomí mladí dospelí, ktorí dokážu pomôcť nielen sebe, ale aj druhým. Vagus je skupina mladých ambicióznych sociálnych pracovníkov, ktorí ako jediní v Bratislave pracujú v teréne, aby podchytili a ponúkli pomoc bezdomovcom, ktorí rezignovali na zmenu svojho postavenia. Idú na to zostra. Kiež im ten zápal vydrží čo najdlhšie. Člověk v tísni je organizácia, ktorá veľmi cieľavedome a systematicky rozvíja prácu troch komunitných centier v rómskych osadách. Vďaka svojim poznatkom a výsledkom boli prizvaní k vypracovaniu štandardov komunitných centier a majú čo povedať aj ostatným, ktorí pôsobia v oblasti komunitnej práce s Rómami,“ hodnotí Dejan Petrovic, projektový manažér Ceny Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu.

Mená víťazov Ceny za sociálnu integráciu 2013 budú vyhlásené na slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa uskutoční 27. júna 2013 vo Viedni.

Nadácia ERSTE

Reklama

Nadácia ERSTE vznikla v roku 2003 ako právny nástupca Erste Oesterreichische Spar-Casse, prvej rakúskej sporiteľne. V súčasnosti je hlavným akcionárom Erste Group. Nadácia investuje časť svojich dividend do rozvoja spoločností v Rakúsku a strednej a juhovýchodnej Európe. Podporuje občiansku participáciu a občiansku angažovanosť, jej cieľom je spájať ľudí a šíriť povedomie o nedávnej histórii regiónu, ktorý po roku 1989 prešiel výraznými zmenami. Nadácia aktívne realizuje vlastné projekty v rámci troch programov: Sociálny rozvoj, Kultúra a Európa. Viac informácií nájdete na www.erstestiftung.org.

Kontakty pre médiá: Nadácia ERSTE, Komunikácia: Andreea Gurau, tel.: +43 50100 619614, e-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

getCLIENTS Katarína Podracká, tel.: 0903 181 615, e-mail: podracka@getclients.sk Lenka Iľanovská, tel.: 0905 226 952, e-mail: ilanovska@getclients.sk

Reklama

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali