OSN uvalila sankcie na bývalého prezidenta SAR a povstaleckých vodcov

OSN uvalila sankcie na bývalého prezidenta SAR a povstaleckých vodcov

New York 11. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ozbrojené kresťanské hnutie s názvom anti-Balaka sa začalo mstiť. Pomáhali jej pri tom Bozizeho prívrženci. Krajinu tak uvrhli do sektárskeho násilia

Organizácia Spojených národov včera uvalila sankcie na bývalého prezidenta Stredoafrickej republiky (SAR) Francoisa Bozizea a dvoch povstaleckých vodcov za podkopávanie mieru a podnecovanie násilností v SAR. Informovala o tom agentúra AP.

Reklama
Ilustračné foto

Sú to prvé osoby, ktoré sankcionovali podľa rezolúcie Bezpečnostne rady (BR) OSN. Rada ju prijala v januári.

Aliancia moslimských povstaleckých skupín, známa ako Seleka, zvrhla Bozizeho v marci minulého roku. Kresťania ňou začali opovrhovať po tom, ako je členovia začali podnikať rabovacie nájazdy, znásilňovať a vraždiť civilistov.

Reklama

Ozbrojené kresťanské hnutie s názvom anti-Balaka sa začalo mstiť. Pomáhali jej pri tom Bozizeho prívrženci. Krajinu tak uvrhli do sektárskeho násilia.

Sankcie sa okrem Bozizeho týkajú vodcu Seleky Nourredina Adama a politického koordinátora anti-Balaky Levyho Yaketeho.

Rozhodnutie výboru OSN, ktorý monitoruje dodržiavanie sankcií, dnes privítala americká veľvyslankyňa Samantha Powerová. Medzi opatreniami je zmrazenie aktív a zákaz cestovania.

jf

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:36

Zhruba 300 židovských demonštrantov zadržali v utorok neskoro večer v New Yorku, kde sa počas tzv. sederovej večere modlili za dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy.

Protest sa konal tesne pred tým, ako americký Senát schválil rozsiahly balík vojenskej a humanitárnej pomoci v celkovej hodnote vyše 95 miliárd dolárov pre viacero krajín. Informoval denník The Guardian.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali