Odpovede Putina na dnešnej tlačovej konferencii

Odpovede Putina na dnešnej tlačovej konferencii

Bratislava/Moskva 14. decembra 2017 (HSP/Foto:TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin/AP)

 

Na výročnú hodnotiacu tlačovú konferenciu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá sa uskutočnila dnes v Moskve, sa akreditovalo rekordných 1640 novinárov

Prinášame hlavný body z dnešnej tlačovej konferencie Vladimira Putina

Reklama

Celý text v ruštine si môžete pozrieť na našej webovej stránke  alebo niektoré vybraté pasáže aj v tomto článku

O budúcnosti Ruska

Reklama

„Viete, už som niekoľkokrát hovoril, akým by som rád videl Rusko, ale poviem to znova: Rusko musí byť moderné, politický systém musí byť pružný, ekonomika musí byť postavená na špičkových technológiách, produktivita práce sa musí mnohonásobne zvýšiť.

Najdôležitejšie, na čo treba sústrediť pozornosť vládnych kruhov, aj celej spoločnosti, to sú také otázky, ako rozvoj infraštruktúry, zdravotníctva, vzdelávania, sú to, ako som už spomínal špičkové technológie či zvýšenie produktivity práce. A toto musí byť nesporne musí viesť k zvýšeniu príjmov občanov.“

 

O raste ruskej ekonomiky

Pokiaľ ide o rast ekonomiky, predsa rastie a to je zjavná skutočnosť. Nič sa nepripisuje. Rast nášho hrubého národného produktu dosiahol 1,6 percenta, rast priemyselnej produkcie – taktiež 1,6 percenta. Veľmi dobré tempá rastu vykazujú automobilový priemysel, chemický priemysel, farmaceutika, a najmä poľnohospodárstvo. V tomto roku opäť nárast mimoriadnej úrody bude až do troch percent podľa ročných výsledkov.

Reklama

Zvyšuje sa export. Nadobudol rozsiahle rozmery. Obsadili sme prvé miesto na svete rozsahom exportu obilnín. Je to vynikajúci ukazovateľ. Preto je rast skutočný.

Investície do základného kapitálu dosahujú 4,2%. Všimnite si, povedal som, že rast HDP je 1,6 a investície do základného kapitálu sú 4,2. Čo to znamená? To znamená, že investície do rozvoja dvojnásobne, dokonca viac ako dvojnásobne, presahujú dosiahnuté doteraz. To znamená, že aj pre strednodobú perspektívu je už zaručený ďalší vývoj. Peniaze už sú investované do týchto projektov.

Teraz v tomto roku nateraz priame zahraničné investície dosiahli 23 miliárd dolárov. Je to dvakrát viac ako minulý rok a je to najlepší ukazovateľ za predchádzajúce štyri roky.
Máme rekordne nízku infláciu v histórii moderného Ruska, dnes dosahuje 2,5%.

Rozpočtový deficit je 2,2%. Myslím si, že skutočne je nižší. Dokonca aj napriek poklesom reálnych príjmov obyvateľstva sa v posledných rokoch postupne oživuje domáci dopyt, za tento rok sa postupne oživil vnútorný dopyt, domáci obchod. Domáci obchod už vzrástol o 3%.

 

Reklama

O svojej kandidatúre vo voľbách

„Bude to samokandidatúra, ale ja, samozrejme, rátam s podporou tých politických strán, ktoré majú na rozvoj krajiny rovnaký názor ako ja, dôverujú mi, a vôbec, rátam so širokou podporou občanov.

 

O konkurencieschopnosti opozície

„Keď hovoríme o opozícii, dôležité je nielen vykrikovať na námestiach či v kuloároch a hovoriť o protinárodnom režime, ale je dôležité niečo ponúknuť.

Ľudia sú nespokojní so všeličím a majú pravdu, že sú nespokojní. Ako náhle však začínajú porovnávať a dívať sa, čo im ponúka opozícia, najmä nesystémová, vznikajú u nich veľké pochybnosti. Toto je, podľa mňa, najväčší problém tých, čo by radi boli konkurencieschopnou opozíciou. Treba ponúknuť reálny, nie efemérny, nie hrmotný program.“

 

O výdavkoch na obranu

„V roku 2018 Rusko vynaloží o niečo vyše 46 miliárd dolárov na vojenské účely, zatiaľ čo v USA prijali zákon o vojenských výdavkoch vo výške 700 miliárd dolárov. Môže si Rusko dovoliť takéto vojenské náklady? Nemôže. Ale nám stačí aj to, že vynakladáme týchto 46. Budeme aj naďalej venovať veľkú pozornosť rozvoju armády a námorníctva, bez toho, aby sme sa zapájali do pretekov v zbrojení a aby sme zaťažovali rozpočet.“

 

Reklama

O Rodčenkovi a dopingu

„On (bývalý riaditeľ Moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov, – RBK) je pod kontrolou a ochranou Federálneho vyšetrovacieho úradu. Pre nás to nie je plus, pre nás je to mínus. To znamená, že je pod kontrolou amerických výzvedných služieb. Čo tam s ním robia? Aké mu dávajú preparáty, aby hovoril to, čo treba? Je to jednoducho smiešne.

Pre nás je zrejmá skutočnosť, že škandál je rozdúchavaný v predvečer vnútropolitických dianí na ruskom kalendári. A ktokoľvek by čokoľvek hovoril, som presvedčený, viem, že je to tak. Nech sa hovorí čokoľvek, viem, že je to tak.

Ale súčasne, a už o tom bolo viackrát povedané, je to naša vina, sami sme sa o to pričinili. Pretože skutočne boli zistené prípady používania, podávania dopingu.
Aj v iných krajinách sa tiež odhalilo používanie, lenže na tieto krajiny sa nevzťahuje natoľko spolitizovaný rozruch. O existencii politickej podstaty niet pochýb.

 

Reklama

O budúcnosti Donbasu

Ruská armáda na území Donbasu nie je. Ale sú tam skutočne vytvorené určité vojenské milicionárske jednotky, ktoré sú sebestačné a sú pripravené odraziť akékoľvek rozsiahle vojenské akcie proti Donbasu.

„V podstate ide o to, aby sa toto územie dostalo pod medzinárodnú kontrolu. My nie sme proti, ale na to treba, aby sa kyjevská vláda dohodla so samotným Donbasom. A vôbec, podobné konflikty vo svete sa nikdy neriešili len cez prostredníkov. Všade sa riešili pomocou priamych kontaktov medzi stranami konfliktu. Kyjevská vláda, sa, žiaľ, takýmto priamym kontaktom vyhýba“.

 

O minských dohodách

Reklama

„Čo sa týka minského formátu a jeho efektívnosti: efektívnosť, je samozrejme, nízka. A, podľa mňa, predovšetkým pre nekonštruktívny prístup predstaviteľov dnešnej kyjevskej vlády. Nemajú ani najmenšiu chuť realizovať minské dohody, žiadne želanie začať skutočný politický proces, ktorého zavŕšením by mohla byť realizácia zmluvy o osobitnom štatúte Donbasu, ktorý je uvedený v príslušnom zákone Ukrajiny, prijatom Radou, ale ktorý doteraz, pod rôznymi zámienkami, ešte nevstúpil do platnosti. A takáto dohoda existuje a parametre tohto zákona sú dobre známe“.

 

O Saakašvilim

„Domnievam sa, že to, čo robí Saakašvili, je pľuvanec do tváre gruzínskeho národa aj ukrajinského národa. Ako to, že to vy (Ukrajinci , – RBK) tak dlho trpíte? Saakašvili, bol predtým prezidentom nezávislého štátu, teraz sa prechádza tam (po Ukrajine, – RBK) po námestiach a vykrikuje do celého sveta: „Ja som – Ukrajinec!“ Čo, vari na Ukrajine niet skutočných Ukrajincov? A Ukrajina toto všetko trpí, chápete. Človeku je ľúto sa na to dívať, srdce z toho praská od žiaľu.“

 

O amerických voľbách, prezidentovi Donaldovi Trumpovi a americkej politike

Neprináleží mi hodnotiť prácu prezidenta Trumpa

Reklama

D. Trump, mimochodom, hovoril v súvislosti so zahraničnou politikou o zlepšení vzťahov s Ruskom. Je však očividné, že aj keby chcel, pre všeobecne známe prekážky to zatiaľ nie je reálne. Ale v skutočnosti neviem, bolo by sa treba opýtať jeho, či je toto jeho želanie ešte aktuálne, alebo už nie. Ja dúfam, že toto želanie existuje, a vychádzam z toho, že koniec koncov je to v záujme amerického a ruského národa, aby sme predsa len naše vzťahy znormalizovali, rozvíjali ich, prekonávali spoločné hrozby, ktoré sú všetkým dobre známe: terorizmus, riešenie ekologických otázok, boj proti šíreniu zbraní hromadného ničenia, prekonanie kríz v rozličných regiónoch sveta, vrátane Blízkeho východu, severokórejský problém, a tak ďalej, a tak ďalej. Máme veľa vecí, ktoré môžeme robiť oveľa efektívnejšie ako doteraz, keď spojíme úsilie v záujme našich národov.

A ako si vôbec predstavujete priebeh volebného procesu na celom svete? Čo, vari treba vôbec zakázať akékoľvek kontakty? Nášho veľvyslanca obvinili z toho, že sa s kýmsi stretol. Ale veď predsa to je celosvetová prax, že sa diplomatický zástupca, dokonca i členovia vlády, stretávajú so všetkými kandidátmi, s ich tímom, prediskutovávajú nejaké otázky, perspektívy rozvoja, aby vedeli, ako budú postupovať tí či oní ľudia, ak sa dostanú k moci, a ako na to reagovať. Čo tu kto videl zakázané? Prečo má toto nadobudnúť charakter nejakej špionománie? Rovnako ako situácia s našimi médiami, RT a Sputnik. Ich podiel v celkovom objem informácií je mizivý, v porovnaní s tým, čo robia americké globálne médiá po celom svete, aj u nás v Rusku. A toto im pripadá ako hrozba. A kde je potom sloboda šírenia informácií? Vlastne, jeden zo základných kameňov, na ktorom spočíva samotná americká demokracia.

Neodišli sme za rámec fundamentálnych zmlúv ktoré utvárali základný kameň medzinárodnej bezpečnosti. My sme neodstúpili od Zmluvy ABM, Spojené štáty sa stiahli jednostranne.

Teraz naozaj počuť reči o problémoch so Zmluvou o likvidácii rakiet malého a stredného doletu. Podľa všetkého sa tvarujú podmienky a rozbehla sa informačná a propagandistická činnosť za účelom možného odstúpenia USA aj od tejto Zmluvy, ktorú, v podstate už aj porušili. Pokúšajú sa nám niečo vyčítať a obviňovať z niečoho, ale čo urobili oni? Umiestnili protiraketové systémy vraj v Rumunsku.

A ako ich tam dodali? Inštalovali štartovacie systémy Aegis, jednoducho odmontovali z plavidiel a umiestnili ich tam. Ale tieto protiraketové systémy sa dajú jednoducho premeniť na rakety stredného doletu. Teda, v skutočnosti, proces je už rozbehnutý. Ak to bude pokračovať, nič dobre nás nečaká. My sami sa nechystáme odnikadiaľ a nikam odísť.

Pokiaľ ide o START-III – tá istá situácia. V Spojených štátoch počuť, že, vraj, je pre nich už nezisková, už ju nepotrebujú. Šíria sa také reči. Ak sa to stane, ak Spojené štáty znova jednostranne porušia zmluvu, bude to veľmi zlé pre záujmy zachovania medzinárodnej stability a bezpečnosti.

 

Reklama

O politike Ruska v Arktíde

Máme vypracovaný celkový program rozvoja Arktídy. Je len veľmi dôležité aby priemyselné využitie Arktídy, vrátane ťažby surovín, veľmi rozmanitých, ako som už hovoril a chcem ešte raz zopakovať, parafrázujúc slová veľkého Lomonosova, že bohatstvo Rusko sa zúročí Sibírou, a teraz by sa bohatstvo Ruska malo zúročovať Arktídou.

Tam sú naše najväčšie ložiská nerastných surovín. Ťažba týchto nerastných surovín však by mala ísť ruka v ruke so starostlivosťou o prírodu, dodržovaním všetkých požiadaviek ku hospodárskej činnosti v tomto mimoriadne krehkom regióne.

 

O jadrovom programe Severnej Kórey

Pokiaľ ide o Severnú Kóreu naša pozícia je dobre známa, neuznávame jadrový status Severnej Kórey. Považujeme všetko, čo sa tam deje, za kontraproduktívne.

Severná Kórea nevidí žiadny iný spôsob sebazáchovy okrem zdokonaľovania systémov zbraní hromadného ničenia a raketovej technológie. Teraz, ako je zrejme, sa dopracovali k tomu, že ich rakety môžu dosiahnuť na územie Spojených štátov. Je v tom niečo dobrého?

Reklama

Považujeme za nutné zastaviť eskaláciu situácie na oboch stranách. Už sme čosi aj počuli od amerických partnerov: koniec, zastavíme vojenské manévre.

Nie, znova ich rozbehli, severní Kórejci znova odpálili rakety. Je nevyhnutné pretrhnúť túto špirálu, pretože ide o veľmi nebezpečnú záležitosť.

Áno, Spojené štáty už raz v histórii použili jadrové zbrane, podľa môjho názoru neopodstatnene, proti Japonsku. Teraz však neexistuje žiadny dôvod. Musíte byť mimoriadne opatrní.

Teraz pán Tillerson oznámil, že Spojené štáty sú, vraj, pripravené na priame kontakty.

To je veľmi dobrý signál, je to veľmi sľubný signál, ktorý naznačuje, že americké vedenie ako celok a Štátny department prejavujú určité zmeny názorov, uvedomenie si skutočnosti a nádejam sa, že v súčinnosti so spravodajskou službou Spojených štátov, spolu s Pentagónom.

A ak budeme postupovať na základe zdravého rozumu, budeme, samozrejme, spolupracovať so Spojenými štátmi na riešení všetkých otázok tohto druhu, týkajúcich sa aj Severnej Kórey.

 

Reklama

O ceste do Sýrie

Nevyhnutnosť takej cesty som si uvedomil dávnejšie. Vynorili sa otázky:
budú vytvorené príslušné podmienky? Kedy dokončíme likvidáciu týchto teroristických gangov? A aká bude tam situácia?

Táto situácia sa vytvorila, v podstate sme skoncovali s tými útvarmi ozbrojených banditov, preto bolo takéto rozhodnutie prijaté.

Čo je však hlavnou prekážkou pre konečné riešenie problému boja proti terorizmu konkrétne v Sýrii a celkove vo svete? V boji proti terorizmu vo všeobecnosti ide o zvýšenie úrovne vzdelania a blahobytu.

A odstránenie historických nespravodlivosti v regióne Stredného východu a vo svete ako celku.

A v Sýrii, ako aj inde, je veľmi dôležité, aby všetci účastníci týchto procesov, globálni hráči nemali snahu a pokušenie využívať rôzne teroristické, kvázi teroristické, radikálne skupiny na dosiahnutie svojich okamžitých politických cieľov.

 

Reklama

Redakciu informovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali