“Odkrútime hlavy a pozalamujeme ruky”: Lukašenko komentoval incidenty v okrskoch počas parlamentných volieb

“Odkrútime hlavy a pozalamujeme ruky”: Lukašenko komentoval incidenty v okrskoch počas parlamentných volieb

Minsk 19. novembra 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Sergei Grits)

 

V Bielorusku sa v nedeľu skončili parlamentné voľby. Opoziční aktivisti a novinári zaregistrovali podľa vlastných slov niekoľko pokusov falšovania výsledkov a manipulácie s hlasovacími lístkami. Nakrútili videá a snažili sa tlačiť na predsedov a členov okrskových komisií. Polícia preveruje tieto prípady. Reagoval aj samotný prezident Alexander Lukašenko, ktorý uviedol, že voľby boli slobodné, spravodlivé a čestné. Vyzval kompetentné orgány, aby preverili všetky sporné situácie a príslušným spôsobom reagovali na protizákonné konanie

Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko

Lukašenko zároveň komentoval epizódu vo volebnom okrsku № 37 v Breste, kde pozorovateľ zo spoločnosti „Právo voľby“ Jurij Voščenčuk nakrútil video, keď podľa jeho slov sa istá Anastasia Kuličková pokúsila vhodiť do volebnej urny hneď niekoľko hlasovacích lístkov. Žena tvrdila, že viackrát preložila hlasovací lístok a preto vyzeral taký „tučný a mnohovrstvový“… Predseda okrskovej volebnej komisie pre médiá podotkol, že novinár tak agresívne útočil na ženu, že sa nervovo zrútila.

Reklama

„Povedal som špeciálnym službám a polícii, aby tvrdo zabránili vyskytnutiu sa podobných prípadov. Tvrdo – to znamená, keď nejaký hlupák /je to „voľný“ preklad vyjadrenia sa bieloruského prezidenta, ktorý v rozhovore pre médiá použil oveľa tvrdšie, nespisovné slovo – nájdete to v pôvodnom článku – pozn. aut./ alebo idiot začína napádať voličov, aby mu policajti napravili mozgy tak, aby stratil chuť robiť niečo podobné,“ expresívne poznamenal Lukašenko po tom, ako hlasoval v okrsku na Univerzite telesnej výchovy.

Reagoval aj na incident v Mogileve, keď opoziční aktivisti na každom z vchodov paneláku, v ktorom býva predsedníčka okrskovej komisie № 32 Marina Zuborenková, nalepili plagáty, z ktorých vyplýva, že predsedníčka komisie robila nátlak na členov komisie a tam zvolili kandidátov dokonca ešte pred voľbami. Na plagátoch zverejnili presnú adresu predsedníčky komisie a žiadali, aby bola trestne stíhaná.

Reklama

„Chápete, o čom hovorím? Veď viete, ako to vedia robiť policajti. Sám som na vine, že predtým som ich brzdil, žiadal, aby konali pokojne, takpovediac, ľudsky. Pozrite sa, tu sedia členovia volebnej komisie – sú vinní, prečo? Pracujú, požiadali ich o to, dokonca za to nedostávajú finančnú odmenu. A niektorí ich napádajú!.. Ja to mám jednoduchšie. Polievajú ma špinou a ja sedím v lese za plotom… Ale ona /Marina Zuborenková – pozn. aut./ chodieva v uliciach. Je to žena a ukazujú prstom, má rodinu, deti, manžela. Ako sa cíti? Prečo ona, dobre vykonávajúc svoju prácu, musí všetko to znášať? Odkrútime hlavy a pozalamujeme ruky všetkým tým, ktorí útočia a správajú sa podobným spôsobom,“ vyhlásil Lukašenko.

Prezradil, že vie o šiestich prípadoch provokácií počas volieb: „Tieto prípady sú zadokumentované a s týmito ľuďmi sa vysporiadame podľa našich zákonov. Ale teraz jednoducho žiadam ľudí, aby nevytvárali problémy. Treba vydržať. Po voľbách všetko vyriešime. Nariadil som polícii a špeciálnym službám, aby tvrdo zamedzovali podobným prípadom. Členovia komisie dostanú odo mňa železnú ochranu. Veľmi rýchlo môžem privolať k zodpovednosti. Poznáte ma už viac rokov,“ podčiarkol bieloruský prezident.

„Je to repetícia hlavných volieb /prezidentských, ktoré sa uskutočnia budúci rok – pozn. aut./. Oni /opozičníci, niektorí novinári – pozn. aut./ sondujú, skúšajú, skúmajú – na námestiach a okrskoch. Oni vytvárajú nátlak na našich ľudí /členov volebných komisií – pozn. aut./, ale sú to obyčajní ľudia – lekári, učitelia, inžinieri… Svoju krajinu nikomu nedáme. Je to naša krajina. Budeme chrániť aj našich ľudí tak, ako sa patrí – v súlade so zákonom,“ zdôraznil bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali