Odídenci zo Smeru podali na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie v súvislosti s kauzou Govnet. Remišová: “Nezastrašia a nezastavia ma”

Odídenci zo Smeru podali na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie v súvislosti s kauzou Govnet. Remišová: “Nezastrašia a nezastavia ma”

Bratislava 23. júna 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Bývalý podpredseda vlády Richard Raši spolu s poslancami Erikom Tomášom a Matúšom Šutajom Eštokom podali v stredu na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie kvôli možnému vyzradeniu utajovaných skutočností.

Na snímke Richard Raši

“Práve sme podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z trestných činov ohrozenia utajovanej skutočnosti, z trestného činu šírenia poplašnej správy a z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa,” informoval médiá už bývalý podpredseda Smeru-SD Richard Raši.

Reklama

Dodal, že vládna sieť Govnet je denno-denne vystavovaná kybernetickým útokom, pričom vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) verejne oznámila, že boli deinštalované zariadenia, ktoré mali túto sieť chrániť.

“Buď ide o politickú zákernosť, zneužitie a zavedenie polície, pretože neposkytla informácie, ktoré poskytnúť mala, mohla a vedela, alebo ide o absolútnu neschopnosť,” myslí si poslanec Raši.

Reklama

Podľa neho v oboch prípadoch je dôvod na odstúpenie podpredsedníčky vlády pre investície a informatizíciu Remišovej.

“Informácie o legálnosti inštalácie týchto zariadení si vicepremiérka podľa zákona mohla a aj mala zistiť. Mala na to minimálne päť zdrojov.” Raši dodal, že v roku 2018 došlo k útokom na web ministerstva zahraničných vecí a na základe toho došlo k rozhodnutiu vlády Petra Pellegriniho, aby tajné služby urobili operácie na ochranu vládnej siete. „Kvôli vyjadreniam pani vicepremiérky a ďalších členov vlády mohlo dôjsť k porušeniu zákona o kybernetickej bezpečnosti,“ vyhlásil Raši.

Rašiho kolega Erik Tomáš (Smer-SD) v tejto súvislosti uviedol, že fakt, že zariadenia boli na sieť inštalované oficiálne vyplynuli aj z jeho komunikácie so šéfom Slovenskej infromačnej služby (SIS) Vladimírom Pčolinským. Na základe Remišovej „unáhleného alebo amatérskeho“ konania však boli podľa neho odstránené. „A tým pádom je v súčasnosti táto sieť menej chránená,“ dodal Tomáš.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry zadržali začiatkom júna pri akcii v NASES štyri osoby. Podľa medializovaných informácií mala polícia totiž podozrenie, že štátna počítačová sieť Govnet bola celá odpočúvaná prostredníctvom zariadení, ktoré pri akcii skonfiškovali. Štvoricu zadržaných však policajti následne prepustili bez obvinenia. Podľa niektorých opozičných predstaviteľov mohla práve policajná akcia viesť k ohrozeniu bezpečnosti, keďže zaistené zariadenia mohli slúžiť na ochranu vládnej siete. Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová však trvá na tom, že polícia vychádzala z relevantných informácií. V tomto duchu sa minulý týždeň vyjadril aj dozorový prokurátor prípadu. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v tejto súvislosti potvrdil, že Vojenské spravodajstvo bolo v minulosti požiadané o audit vnútornej bezpečnosti štátnych inštitúcií.

 

Reklama

 

Remišová: Nezastrašia a nezastavia ma

Vicepremiérka Remišová vo svojej reakcii napísala, že politici a oligarchovia “nového Smeru” sa podľa nej vyšetrovania kauzy Govnet veľmi boja.” Tlačovky a trestné oznámenia politikov ako Erik Tomáš či Richard Raši ma nezastavia, ani nezastrašia.”

Dodala, že Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu postupoval a bude postupovať v súlade so základnými občianskymi, úradnými a zákonnými povinnosťami. V súvislosti s kauzou Govnet postupoval Úrad v súlade so zákonom č. 301/2005 Z.z. (Trestný poriadok), ktorý v ustanoveni §3 ods. 2 hovorí: “Štátne orgány, vyššie územné celky, obce a iné právnické osoby sú povinné bez meškania oznamovať orgánom činným v trestnom konaní skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin a včas vybavovať dožiadania orgánov činných v trestnom konaní a súdov.””

Následne aj Národná kriminálna agentúra (NAKA) v súvislosti so svojim zásahom začala dve trestné stíhania. Podozrenia vo veci potvrdil aj prokurátor špeciálnej prokuratúry, ktorý uviedol, že na na základe informácií získaných aj vlastnou činnosťou Policajného zboru „existovali konkrétne skutočnosti, ktoré vzbudzujú pochybnosti o tom, či zariadenia nájdené v rámci prehliadok priestorov NASES-u boli nainštalované v súlade so zákonom, a predovšetkým či bolo ich použitie v súlade so zákonom,“ uviedol dozorujúci prokurátor pred médiami. Zároveň dozorujúci prokurátor vyzval politikov, aby sa čo najmenej vyjadrovali o záležitostiach, ktoré sa týkajú Govnetu.”

Reklama

Veronika Remišová uviedla, že vzhľadom na výzvu prokurátora nebude komentovať vyšetrovanie Policajného zboru. “Chcem veriť, že toto trestné oznámenie a mediálne vystúpenia E. Tomáša, P. Pellegriniho a R. Rašiho nie sú súčasťou tlaku finančných skupín na to, aby staré praktiky v informatizácii pokračovali naďalej. Štát musí totiž platiť firmám aj vo vlastníctve ľudí jednej z najväčších finančných skupín na Slovensku milióny eur za správu a prevádzku siete Govnet, čo chcem zmeniť.”

“Mimochodom, Peter Pellegrini v minulosti práve od predmetnej finančnej skupiny kúpil luxusný byt za takmer pol milióna eur nejasného pôvodu. Zároveň som nedávno stopla kúpu datacentra za 38 miliónov eur od jedného zo spolumajiteľov inej finančnej skupiny a celoštátnej televízie. Je zrejmé, že ak politik začne robiť skutočnú a nekompromisnú očistu starých praktík a schém, bude vystavený ťažkým útokom. Uisťujem ale všetkých, že na mňa takéto tlaky neplatia,” vyhlásila v stredu podpredsedníčka Za ľudí.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali