Bratislava 21. októbra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Nadmerná konzumácia niektorých potravín môže viesť k zápalovým procesom v mozgu a problémom s pamäťou, povedal odborník na výživu Michail Ginzburg pre televízny kanál Zvezda. Jedna z takýchto nebezpečných potravín je cukor
Odborník pripomenul negatívne účinky cukru na všetky cicavce.
“Faktom je, že v prírode sa také množstvo cukru, ktoré teraz konzumujeme, nevyskytuje. Ukazuje sa, že organizmus si evolučne nevytvoril bezpečné cesty pre metabolizmus cukru,” vysvetlil Ginzburg komentujúce výskum vedcov z Ohijskej štátnej univerzity v USA o vplyve stravy na ľudský mozog.
Americkí experti dokázali, že nadmerná konzumácia rafinovaných sacharidov vedie ku kognitívnym poruchám.
Michail Ginzburg dodal, že cukor prispieva k rozvoju metabolického syndrómu, hypertenzii, cukrovky, nádorov a ďalších ochorení.
“Ľudia, ktorí sa prejedajú cukrom, sú vystavení väčšiemu riziku vzniku Alzheimerovej choroby a začínajú skôr takzvane hlúpnuťt,” dodal ruský odborník na výživu.
Okrem toho Ginzburg odporúča, aby sme nejedli príliš veľa sladkého ovocia, pretože je väčšinou výsledkom selekcie, ktorá “prebiehala cestou zvyšovania množstva cukru v ňom”.