Obhajca Impey vďaka bonifikáciám v šprintoch už na čele, Baška siedmy v bodovacej súťaži

Obhajca Impey vďaka bonifikáciám v šprintoch už na čele, Baška siedmy v bodovacej súťaži

Bratislava 25. januára (SITA/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Taliansky cyklista Giacomo Nizzolo z tímu NTC Pro Cycling vyhral 5. etapu na pretekoch Tour Down Under, ktorá mala štart v Glenelgu a po 149,1 km vyvrcholila vo Victor Harbore. Nizzolo v záverečnom šprinte zdolal svojho krajana Simoneho Consonneho (Cofidis, Solutions Crédits) a Íra Sama Bennetta (Deceuninck – Quick Step). Slovenský reprezentant Erik Baška nezasiahol do záverečného boja o víťazstvo v etape, keďže neudržal krok s najlepšími v stúpaní Kerby Hill približne 23 km pred cieľom. Skončil až na 96. mieste s mankom 3:33 min na víťaza. O priečku vyššie finišoval Juraj Sagan (obaja Bora-Hansgrohe)

Na snímke slovenský pretekár Erik Baška (Bora Hansgrohe)

“Plán bol pokúsiť sa vydržať vpredu v záverečnom stúpaní. Moji spolujazdci ma dobre podporovali. Vydali sme zo seba všetko, ale náskok skupinky pred nami už bol priveľký. Nemal som nohy na to, aby som ich dostihol. Žiaľbohu, dnes sme boli bez šance na dobrý výsledok,” uviedol Erik Baška na webe bora-hansgrohe.com.

Reklama

Zmena nastala na pozícii lídra pretekov. Austrálčana Richieho Porteho vystriedal Juhoafričan Daryl Impey z tímu Mitchelton-Scott. Dostal sa pred neho o 2 sekundy vďaka bonifikácii v šprintérskych prémiách v rámci 5. etapy, jednu z nich vyhral a v druhej skončil na druhom mieste. Impey je víťaz pretekov Tour Down Under z posledných dvoch rokov a opäť kráča za celkovým triumfom. Tretí je s mankom deviatich sekúnd ďalší Austrálčan Robert Power (Sunweb). Erik Baška je celkovo na 122. mieste, Jurajovi Saganovi patrí 97. priečka. Baška klesol o jednu pozíciu v bodovacej súťaži, aktuálne figuruje na siedmom mieste. Vedie Belgičan Jasper Philipsen (UAE-Team Emirates).

Tridsaťročný Nizzolo vybojoval prvé víťazstvo pre novoutvorený juhoafrický tím NTT v seriáli WorldTour. “Obrovská vďaka mojim tímovým kolegom. Odviedli výbornú prácu. Počkali ma na začiatku stúpania pred cieľom a dostali ma do výhodnej pozície vpredu. Potom som už len šliapol do pedálov, čo to išlo. Som šťastný,” uviedol Giacomo Nizzolo aj na portáli Cyclingnews.

Reklama

Preteky Tour Down Under majú šesť etáp a vyvrcholia v nedeľu slávnym stúpaním na Willunga Hill. Tento rok v austrálskom úvode sezóny chýba Peter Sagan, na ktorého čakajú prvé preteky v roku 2020 od nedele v Argentíne na 38. ročníku podujatia Vuelta a San Juan Internacional.

 

Výsledky – Tour Down Under 2020

5. etapa (Glenelg – Victor Harbor, 149,1 km): 1. Giacomo Nizzolo (Tal.) NTT Pro Cycling 3:32:45 h, 2. Simone Consonni (Tal.) Cofidis, Solutinos Crédits, 3. Sam Bennett (Ír.) Deceuninck – Quick Step, 4. Michael Mörköv (Dán.) Deceuninck – Quick Step, 5. Jasper Philipsen (Belg.) UAE-Team Emirates, 6. André Greipel (Nem.) Israel Start-Up Nation – všetci rovnaký čas ako víťaz,… 95. Juraj Sagan, 96. Erik Baška (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe +3:33 min.

Poradie po 5. etape: 1. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott 17:12:15 h, 2. Richie Porte (Aus.) Trek-Segafredo +2 s, 3. Robert Power (Aus.) Sunweb +9, 4. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +13, 5. George Bennett (N. Zél.) Jumbo Visma +16, 6. Diego Ulissi (Tal.) UAE Team Emirates +17,… 97. Juraj Sagan +14:52 min,…122. Erik Baška (obaja SR a Bora-Hansgrohe) +22:34

Reklama

Bodovacia súťaž: 1. Jasper Philipsen (Belg.) UAE-Team Emirates 63 bodov, 2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott 48, 3. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 47,… 7. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe 21

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali