To najdôležitejšie z Ukrajiny – Scholz: O stíhačkách nemôže byť ani reči

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Scholz: O stíhačkách nemôže byť ani reči

Bratislava 29. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Roman Hrytsyna)

Aktualizované 29. januára 2023 20:13

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

20:00 – Pokusy „byrokratov“ z Medzinárodného olympijského výboru vrátiť ruských športovcov na súťaže a olympijské hry sú „pokusom povedať svetu, že teror môže byť niečo prijateľné“. Vladimír Zelenskyj to povedal vo svojom večernom príhovore.

Reklama

„Zdá sa, že je možné zatvárať oči pred tým, čo Rusko robí Chersonu, Charkovu, Bachmutu a Avdejevke,“ myslí si Zelenskyj.

Dnes poslal francúzskemu prezidentovi Macronovi list práve na túto tému.

Reklama

„Počas príprav na olympijské hry v Paríži musíme zabezpečiť, aby Rusko nemohlo využiť túto ani žiadnu inú medzinárodnú športovú udalosť na propagáciu agresie alebo svojho štátneho šovinizmu.“ – Zelensky tvrdí.

„V prvej polovici 20. storočia sa v Európe urobilo príliš veľa chýb, ktoré viedli k strašným tragédiám. Došlo aj k významnej olympijskej chybe,“ povedal Zelenský, pričom pravdepodobne narážal na olympijské hry v Berlíne v roku 1936 (teda v už nacistickom Nemecku).

MOV predtým povolil športovcom z Ruska a Bieloruska zúčastniť sa na olympijských hrách v Paríži pod neutrálnymi vlajkami.

 

19:35 – Zelenskyj vo svojom večernom príhovore označil situáciu v Donbase za „veľmi ťažkú“.

Reklama

„Situácia je veľmi ťažká. Bachmut, Ugledar a ďalšie smery v Doneckej oblasti sú neustálymi ruskými útokmi, pokusmi o prelomenie našej obrany. Nepriateľ nepočíta ľudí a napriek veľkým stratám udržiava vysokú intenzitu útokov,“ povedal Zelenskij.

Podľa jeho názoru Rusko plánuje predĺžiť vojnu tým, že vyčerpá ukrajinské sily. V tejto súvislosti prezident vyzval medzinárodných partnerov, aby rýchlejšie dodali potrebné zbrane.

 

19:30 – Fotografia ruskej riadenej strely X-101 zostrelenej 26. januára nad oblasťou Vinnica. Snímky zverejnili ukrajinské vzdušné sily.

Fotografia ruskej riadenej strely X-101 zostrelenej 26. januára nad oblasťou Vinnica
Fotografia ruskej riadenej strely X-101 zostrelenej 26. januára nad oblasťou Vinnica

18:05 – Prigožin uviedol, že v Artemivsku sa našli telá, pravdepodobne žoldnierov s odrezanými rukami a hlavami, ktoré ukrajinská armáda opustila počas ústupu.

Reklama

„Telá s odrezanými hlavami a rukami našli dnes v Bachmute jednotky PMC Wagner. Rovnako ako telefóny a ďalšie informácie, že tieto telá patria žoldnierom, ktorých nepriateľ nemohol stiahnuť kvôli ťažkým bojom, a tak sa snažil utajiť ich identitu,“ informoval Jevgenij Prigožin.

Podľa zakladateľa Wagner PMC sa elektronické nosiče našli spolu s telami zahraničných žoldnierov.

Predtým vyšlo najavo, že ukrajinské ozbrojené sily odrezali hlavy mŕtvym bojovníkom z Poľska a Izraela.

Všetky telá a ďalšie dôkazy budú v blízkej budúcnosti odovzdané vyšetrovacím orgánom.

 

18:00 – Spojené štáty sú znepokojené tým, že Irán údajne dodáva Rusku bezpilotné lietadlá a iné zbrane. Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken povedal pre televíznu stanicu Al Arabiya. Podľa neho Irán podporuje Rusko v situácii na Ukrajine.

 

17:20 – Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani prisľúbil, že jeho krajina nebude Kyjevu dodávať útočné zbrane. Povedal to v diskusnej relácii, ktorú dnes vysielala štátna televízia Rai 3.

Podľa ministra Taliansko považuje situáciu na Ukrajine za „zložitú a znepokojujúcu“. Zároveň zdôraznil, že krajina je pripravená dodávať len zbrane na obranu.

„Pretože nie sme vo vojnovom stave s Ruskom, nemáme nič proti ruskému ľudu,“ povedal Tajani.

Reklama

Taliansky minister zahraničných vecí dodal, že všetka pomoc Ukrajine „je zameraná na ochranu jej nezávislosti“.

 

17:15 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonáte osobne zablahoželal Petrovi Pavlovi k víťazstvu v českých prezidentských voľbách. Novozvoleného prezidenta pozval na návštevu Ukrajiny.

 

16:50 – Zelenský predsedal zasadnutiu štábu najvyššieho veliteľa. Odzneli správy o situácii na doneckom smere a na juhu. Zaznela aj správa spravodajskej služby o možných akciách nepriateľa v blízkej budúcnosti.

Reklama

„Pripravujeme sa na všetky možné udalosti,“ povedal Zelenskyj. Uviedol tiež, že sa uvažuje o dodávkach zbraní pre AFU „pre operácie plánované na rok 2023“.

 

16:00 – Podrobnejšie vyhlásenie nemeckého kancelára Scholza o kategorickej neochote odovzdať Ukrajine stíhačky:

„O stíhačkách nemôže byť ani reči. Môžem len odporučiť, aby ste sa nepúšťali do hry o zvyšovanie stávok, pokiaľ ide o zbraňové systémy. Len čo sa v Nemecku prijme rozhodnutie, začne sa nová diskusia, ktorá vyzerá neseriózne a podkopáva dôveru občanov v rozhodnutia vlády.“

 

Reklama

15:55 – USA v skutočnosti nechcú Abramsy na fronte predovšetkým preto, že sú vybavené sofistikovaným pancierom z ochudobneného uránu, ktorého zloženie je prísnym štátnym tajomstvom. Ak sa Abramsy dostanú do ruských rúk (čo je počas bojov viac než pravdepodobné), tajomstvo by mohlo byť odhalené, píše Washington Post.

 

15:00 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Letectvo a delostrelectvo skupiny Zapadnaja zmarili činnosť štyroch diverzných a prieskumných skupín ukrajinských ozbrojených síl v smere na Kupjansk

– Ruské ozbrojené sily pokračujú v ofenzíve v DĽR a Záporožskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili až 50 ukrajinských vojakov v Kupjansku

– Straty ukrajinských ozbrojených síl na Doneckom smere dosiahli za noc 90 vojakov

Reklama

– Ruské ozbrojené sily ničia dva radary AN/TPQ-36 a AN/TPQ-48 americkej výroby, ako aj muničný sklad AFU v Chersonskej oblasti

– Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili za deň 16 striel z raketometov HIMARS, Olha a Uragan

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v smere Krasnoliman dosiahli 110 vojakov za 24 hodín

– Ukrajinské ozbrojené sily prišli za 24 hodín v južnom Donecku a Záporožskej oblasti až o 100 zabitých a zranených vojakov

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl v Donecku

– Ukrajinské ozbrojené sily prišli v Donecku o dva systémy M777, dva SAM Paladin a jeden radar AN/TPQ-50 americkej výroby

 

Reklama

14:57 – Ukrajina očakáva, že partneri Kyjeva rozhodnú o dodávke bojových lietadiel na najbližšom stretnutí ministrov obrany NATO v Ramsteine, uviedol predstaviteľ velenia vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Jurij Ignat.

 

14:56 – Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali Doneck dvakrát v priebehu desiatich minút. Nepriateľ vypálil deväť striel na Petrovský, Kyjevský a Kujbyševský okres mesta. Informoval o tom JCCC DĽR.

 

14:55 – Situácia 29. januára.

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

14:50 – Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že jej jednotky odrazili útok neďaleko dediny Blahodatne v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ruská žoldnierska organizácia Vagnerova skupina predtým tvrdila, že túto dedinu dobyla, informovala agentúra AFP. Generálny štáb v Kyjeve uviedol, že ukrajinské sily za posledný deň odrazili útoky aj v ďalších 13 obciach v Doneckej oblasti.

Oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko informoval, že pri útokoch v oblasti zahynulo päť civilistov.

Reklama

 

14:45 – Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že jej jednotky odrazili útok neďaleko dediny Blahodatne v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ruská žoldnierska organizácia Vagnerova skupina predtým tvrdila, že túto dedinu dobyla, informovala agentúra AFP. Generálny štáb v Kyjeve uviedol, že ukrajinské sily za posledný deň odrazili útoky aj v ďalších 13 obciach v Doneckej oblasti.

Oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko informoval, že pri útokoch v oblasti zahynulo päť civilistov.

 

14:40 – Prísľub tankov nie je „koniec príbehu, ale len začiatok“, povedal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov pre CBC Canada.

Priznal, že prijatie tankov a zaškolenie posádok na ich používanie si vyžiada určitý čas, ale dúfa, že budú pripravené na jarnú kampaň. Predbežný termín je marec.

Na otázku moderátora, čo by si teraz najviac želal, Reznikov odpovedal, že napísal „zoznam želaní pre Ježiška“ a že na zozname „zostávajú stíhačky, bojové lietadlá, lietadlá a možno aj rakety dlhého doletu“.

Reklama

Vyjadril sa aj ku korupčnému škandálu na ministerstve obrany. Reznikov uviedol, že nevedel o zmluve, na základe ktorej sa údajne nakupovali prídely za predražené ceny, a že je presvedčený, že to nemalo žiadny vplyv na stav vojakov. Priznal však, že krajina musí nájsť rovnováhu medzi vojnovým utajením a skutočnosťou, že Ukrajina sa musí posunúť smerom k transparentnejšiemu systému a „európskym štandardom“ protikorupčných postupov.

Podľa jeho názoru sa vojna skončí tento rok, hoci teraz ide do tuhého. Konkrétne situáciu na východe krajiny označil za „ťažkú, ale zvládnuteľnú“.

 

13:35 – V Chersonskej, Mykolajivskej a Odeskej oblasti platí letecký poplach. Miestne médiá píšu aj o hrozbe nového ostreľovania Chersonu.

 

13:30 – Nemecký výrobca zbraní Rheinmetall je ochotný veľmi výrazne zvýšiť výrobu tankov a delostreleckej munície, aby uspokojil veľký dopyt na Ukrajine a na Západe, a zrejme začne v Nemecku produkovať americké salvové raketomety HIMARS. Pre tlačovú agentúru Reuters to povedal generálny riaditeľ spoločnosti Armin Papperger.

 

Reklama

13:00 – Jevgen Prigožin nie je zodpovedný za veliteľstvo PMC Wagner – má len mediálnu funkciu, uviedol zástupca Hlavného riaditeľstva rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Andrij Jusov.

„Prigožinova kľúčová funkcia je mediálna a politická. Nevedie priamo bojové jednotky, nestojí na čele veliteľstva,“ povedal Jusov v televíznom maratóne.

Zástupca PMC poznamenal, že hlavnou úlohou Prigožina je zabezpečiť financovanie PMC.

„Strana“ už predtým podrobne informovala o tom, o čo ide v PMC Wagner. Prigožin nie je ani skutočným vojenským veliteľom Wagnera, ani zdrojom jeho financovania.

Peniaze pochádzajú z rôznych zdrojov na príkaz ruských orgánov a velenie PMC vykonáva podplukovník vo výslužbe Dmitrij Utkin, bývalý veliteľ 700. samostatného oddielu 2. brigády špeciálnych síl Generálneho štábu ruských ozbrojených síl, známy pod prezývkou „Wagner“.

Reklama

 

12:45 – Veliteľ Luhanskej OVA Serhij Hajdaj nevylúčil novú veľkú ofenzívu ruských vojsk a vo februári sa na tomto úseku frontu očakáva nová ruská mobilizácia. Toto vyhlásenie urobil počas televízneho maratónu.

 

12:35 – Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk, ktorý v súčasnosti pôsobí ako jeden z námestníkov ministra zahraničných vecí, opäť vyzval Nemecko, aby dodalo Ukrajine ponorky.

„Nemecko vyrába jednu z najlepších ponoriek na svete – HDW triedy 212A. Bundeswehr má šesť takýchto ponoriek. Prečo ho neposlať na Ukrajinu? Mohlo by to vytlačiť ruskú flotilu z Čierneho mora,“ napísal Melnyk na Twitteri. Má návrh aj pre pozemnú flotilu:

„Pred mesiacom Nemecko vyradilo z prevádzky fregatu Lübeck. Je pravda, že mal 32 rokov. Starý. Napriek tomu by sa pri politickej vôli mohli presunúť na Ukrajinu, aby bojovali proti ruským ponorkám a vojnovým lodiam v Čiernom mori. Alebo aspoň jeho výzbroj, ako sú rakety Sea Sparrow a Harpoon.“

 

12:30 – Cherson sa opäť dostal pod paľbu. Podľa predbežných informácií bolo zasiahnuté zdravotné stredisko, škola a pošta.

 

11:50 – V dôsledku nepriateľského ostreľovania Beryslavského okresu v Chersonskej oblasti bola za posledných 24 hodín poškodená civilná infraštruktúra, obytné budovy a hospodárske budovy. Medzi civilným obyvateľstvom nie sú žiadne obete, ale ruská armáda neprestala útočiť.

 

11:30 – Ukrajina je pre Washington a NATO „testovacím poľom, kde môžu testovať svoje zbrane a nové spôsoby vedenia vojny“, povedal predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin. Podľa jeho názoru USA využívajú Ukrajincov ako spotrebný materiál, ale dodávkami ťažkých zbraní sa snažia zachrániť kyjevský režim.

„To všetko svedčí o priamej účasti Washingtonu v bojoch, o jeho strachu zo straty kolónie. Špeciálna operácia bola oslobodením občanov Ukrajiny a slovanských krajín od amerických kolonizátorov,“ domnieva sa Volodin.

 

11:20 – V Chersonskej oblasti zničili muničný sklad AFU a bojové stanovište protilietadlovej batérie.

Reklama

„Osem ľudí zlikvidovaných, štyria zranení a tri vozidlá zničené. Pri obci Naddniprjanske bol zničený radar AN TPQ 36, obete: traja mŕtvi a dvaja zranení,“ uviedol zástupca regionálnej záchrannej služby.

 

11:15 – Britská vojenská rozviedka v dnešnom brífingu hovorí o návrate lekcií vojenského výcviku v Rusku.

„V posledných týždňoch ruské ministerstvo školstva poskytlo viac podrobností o realizácii už skôr oznámeného plánu zaviesť základný vojenský výcvik do učebných osnov ruských stredných škôl.

Modul v rámci kurzu Základy bezpečnosti života bude zahŕňať výcvik v zaobchádzaní s útočnými puškami série AK a ručnými granátmi, bojovú prípravu, ako aj používanie osobných ochranných prostriedkov,“ informovala britská spravodajská služba s tým, že výučba bude povinná od 1. septembra 2023.

Okrem toho v decembri 2022 ministerstvo vedy a vysokého školstva oznámilo program „Základný vojenský výcvik“ pre študentov vysokých škôl. „Tieto iniciatívy zdôrazňujú čoraz militarizovanejšiu atmosféru v Rusku počas vojny a sú tiež (pravdepodobne zámernou) reminiscenciou na Sovietsky zväz: takýto výcvik bol v školách povinný až do roku 1993,“ uvádza sa v zhrnutí.

 

11:10 – V noci na dnes sa PMC Wagner prihlásila k dobytiu dediny Blagodatnoje, severne od Bachmutu a západne od Soledaru. „Jednotky wagner PMC obsadili Blagodatnoje. Blagodatnoje je pod našou kontrolou,“ tvrdí Jevgenij Prigožin.

Wagnerove propagačné stránky uverejňujú fotografie pri vstupe do osady. Tvrdí sa, že tam prebieha likvidačná operácia.

Ukrajinský generálny štáb to nepotvrdil. V rannej správe sa uvádza, že nepriateľské útoky boli odrazené, a to aj v oblasti Blagodatnoje.

Obec sa nachádza na diaľnici Bachmut – Seversk, a preto môžu byť ukrajinské jednotky pri Seversku napadnuté z juhu (útoky teraz prichádzajú z východu).

Blagodatnoje sa nachádza aj severne od Krasnej Hory a Paraskovijivky, ktoré sú vystavené útokom nepriateľa z juhovýchodu – a ak bude Blagodatnoje obsadené, situácia v týchto dvoch dedinách sa zhorší.

Dobytie Krasnej Hory a najmä Paraskovijivky potrebujú Rusi, aby sa dostali bližšie k ceste z Bachmutu do Slovjanska, ktorá je jednou z kľúčových tepien pre zásobovanie Bachmutu.

Bojuje sa aj o ďalšiu takúto tepnu, cestu Bachmut-Konstantinovka (kde Rusi podľa správ generálneho štábu útočia na Ivanovsko-Krasnoje a Stupočki). Najbezpečnejšia cesta do Bachmutu vedie cez Chasov Jar. Rusi útočia na Stupochky a Ivanivske, aby sa tam dostali.

 

Reklama

10:40 – V Čiernom mori sa dnes nachádza 15 nepriateľských lodí. V službe zostáva jedna veľká vyloďovacia loď a tri raketové nosiče, uviedla hovorkyňa operačného veliteľstva Juh Natalia Gumenyuk. Celková salva predstavuje 20 rakiet Kalibr.

Podľa hovorkyne sa zvyšné lode, ktoré sú v službe, môžu použiť na vypúšťanie dronov napriek tomu, že more je rozbúrené.

 

10:35 – Ruské jednotky sa pokúšajú o aktívny útok na mesto Ugledar, Donecká oblasť.

 

10:30 – Nemecký kancelár Olaf Scholz bude naďalej telefonovať Putinovi, pretože „musíme spolu hovoriť“. Povedal to v rozhovore pre Die Welt.

„Za posledných 11 mesiacov som sa s Putinom opakovane rozprával, rovnako ako Macron. Naposledy to bolo začiatkom decembra. A s Putinom budem opäť telefonovať, pretože je potrebné, aby sme sa spolu rozprávali,“ povedal Scholz.

Obsah rozhovorov opísal takto:

„Niekedy sa objavovali konkrétne otázky týkajúce sa výmeny väzňov, vývozu obilia z Ukrajiny a Záporožskej jadrovej elektrárne. Pre mňa je však dôležité, aby sa rozhovory vždy vrátili k aktuálnej téme.“

Francúzsky prezident Emmanuel Macron to povedal aj počas včerajšej recepcie v Elyzejskom paláci.

„Niektorí jednotlivci mi možno niekedy vyčítali môj dialóg s Ruskom, ale ja budem pokračovať v rozhovoroch s Ruskou federáciou,“ povedal.

 

9:15 – Nemecká armáda je kvôli pomoci Ukrajine v horšom stave ako kedykoľvek predtým, tvrdí The Economist. Jeho veliteľ Alfons Meiss sa v deň ruského útoku na Ukrajinu nechal počuť: „Bundeswehr, armáda, ktorej môžem veliť, je viac-menej vyčerpaná. Všetci sme to predvídali, ale nedokázali sme predložiť naše argumenty, vyvodiť a realizovať závery z anexie Krymu. To nie je veľmi dobré! Mám toho dosť!“

Po takmer roku sa nemecké ozbrojené sily ďalej vyčerpávajú kvôli výstroju, ktorý posielajú na Ukrajinu, píše The Economist. Ich zásoby munície by vydržali len niekoľko dní, nie 30, ako odporúča NATO. Rádiové zariadenia, ktoré používajú vojaci, sú 40 rokov staré a analógové, takže ich signály sa dajú ľahko zachytiť. Z 350 bojových vozidiel pechoty Puma je funkčných len 150. Podľa decembrovej správy generálneho inšpektora ozbrojených síl Eberharda Zorna chýbajú Bundeswehru dokonca aj náplasti. The Economist dodáva, že Nemecko si objednalo 35 stíhačiek F-35, ale dostane ich až v roku 2027.

 

Reklama

9:00 – V čase prepúšťania vysokopostavených pracovníkov ukrajinskej vlády a korupčných škandálov prišli do Kyjeva „audítori“ z USA. Preskúmajú využívanie pomoci USA. Informácie o tom pochádzajú z mnohých zdrojov.

Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová oznámila takúto návštevu ešte 26. januára v prejave v Kongrese.

 

8:30 – V oblasti Bachmutu už operujú nielen PMC Wagner, ale aj pravidelné ruské jednotky, píše vo svojej analytickej správe Inštitút pre štúdium vojny. Najmä výsadkové sily. „Pravidelné ruské jednotky sa zapájajú do bojov v Bachmute s cieľom zintenzívniť tamojšiu ruskú ofenzívu. Bojové zábery zverejnené 20. januára ukazujú ruské výsadkové jednotky operujúce v okolí Bachmutu, zábery ukazujú BMD-4M, mechanizované vozidlá používané výlučne výsadkovými jednotkami,“ uvádza sa v správe.

Zvýšenie počtu tradičných ruských jednotiek pri Bachmute je pravdepodobne spôsobené tým, že wágnerove sily v oblasti utrpeli od jesene 2022 veľké straty.

Inštitút sa preto domnieva, že tempo ruskej ofenzívy v Donbase sa spomalí, pretože „je nepravdepodobné, že by ruská armáda súhlasila s takými strašnými stratami, aké utrpeli Wagnerovi zajatci s taktikou ľudskej vlny“.

 

7:55 – Denník New York Times analyzuje, prečo Putin nahradil generála Sergeja Surovikina, veliteľa „špeciálnej operácie“, náčelníkom ruského generálneho štábu Valerijom Gerasimovom.

Hovorcovia pre denník uviedli, že Gerasimov a minister obrany Šojgu „zaútočili“ na Surovikinovu pozíciu, ktorá vynikala v obrane, a navrhli návrat k „hyperofenzíve“ s potenciálnym počiatočným cieľom dobyť Kramatorsk.

Tento návrh sa zhodoval s postojom Putina, ktorý „naďalej trvá na tom, že Rusko sa zmocní Donbasu a dokonca aj Kyjeva“.

Preto na Západe rastú očakávania, že „generál Gerasimov bude pod obrovským tlakom, aby túto jar uskutočnil úspešnú ofenzívu“. Tvrdia to americkí vojenskí predstavitelia a analytici.

V záujme dosiahnutia týchto cieľov prebieha rozsiahla obmena ruského vojenského vedenia. Podľa britskej spravodajskej služby bol napríklad z jednej z operačných oblastí odstránený generálplukovník Michail Teplinskij. Len za 11 mesiacov vojny bolo prepustených alebo degradovaných deväť ruských generálov, uviedli zdroje z Pentagónu.

 

7:50 – Letecký poplach v južných oblastiach Ukrajiny.

Letecký poplach v južných oblastiach Ukrajiny.
Letecký poplach v južných oblastiach Ukrajiny.

7:45 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 29. januára.

– Nepriateľ pokračuje v ofenzíve na Bachmutskom, Avdijivskom a Novopavlovskom smere. Smery Kupjansk, Liman, Záporožie a Cherson sú v defenzíve.

– odrazili nepriateľské útoky v oblastiach osád:

– Dibrova a Belogorovka, Luhanská oblasť;

– Jampolovka, Verchnekamenske, Razdolovka, Sol, Blagodatne, Paraskoviyivka, Bakhmut, Ivanivske, Kleshcheevka, Novomikhailovka, Vodyane, Marinka, Pobeda a Ugledar v Doneckej oblasti.

Strana poznamenáva, že o zadržaní Blagodatnoje včera informovala agentúra Wagner PMC. Ako vidíme, Ukrajina to nepotvrdzuje.

Útoky pokračujú aj na Ivanivske (predtým Krasnoje) na ceste Bachmut-Kostantynivka.

 

7:40 – Argentína a ďalšie latinskoamerické krajiny neplánujú posielať zbrane na Ukrajinu ani do iných konfliktných zón, uviedol juhoamerický prezident Alberto Fernandez.

 

7:35 – Nemecko sa dokázalo rýchlo prispôsobiť chýbajúcej spolupráci s Ruskom. Tento názor vyjadril nemecký kancelár Olaf Scholz v rozhovore pre konzorcium latinskoamerických médií

Podľa Scholza sa nemeckým úradom „za niekoľko mesiacov“ podarilo zmeniť systém dodávok energie v krajine a „získať nezávislosť od ruského plynu, ropy a uhlia“. „Snažíme sa znížiť jednostrannú závislosť nášho hospodárstva,“ dodal.

 

7:30 – Medzi Ukrajinou a jej spojencami prebiehajú zrýchlené rozhovory o požiadavkách Ukrajiny na rakety dlhého doletu, ktoré sú podľa Kyjeva potrebné na to, aby zabránili Rusku ničiť ukrajinské mestá, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:41

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti pre trh práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40.000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:41

Nová smernica EÚ o energetickej hospodárnosti budov neobsahuje zákaz využívania plynových kondenzačných kotlov na vykurovanie v existujúcich budovách. Členské štáty majú podľa smernice za úlohu pripraviť si plány dekarbonizácie vykurovania budov do roku 2040 a vyvinúť úsilie postupne vyraďovať fosílne palivá. Obyvatelia vykurujúci zemným plynom môžu ostať pokojní, pretože nová smernica EÚ pre nich podmienky vykurovania nemení, uviedol v utorok Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ).

14:40

Odporúčania pre ekonomické smerovanie krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sú v súlade s nastavením slovenskej vlády. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) po stretnutí s generálnym tajomníkom OECD Mathiasom Cormannom. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Kancelárie podpredsedu vlády SR Loretta Pinke.

14:39

Európska centrálna banka (ECB) bude v júni v pozícii, že bude môcť diskutovať o znížení úrokových sadzieb. Povedal to v utorok viceprezident banky Luis de Guindos. Pripojil sa tak k dlhému zoznamu predstaviteľov banky, ktorí označili jej zasadnutie 6. júna za možný začiatok uvoľňovania menovej politiky.

14:38

V pondelok zverejnené výsledky aktualizovaného hodnotenia integrovanej klasifikácie fáz potravinovej bezpečnosti (IPC) naznačujú najhorší možný vývoj pre Pásmo Gazy. Uviedla to v utorok Európska komisia (EK) s odkazom na spoločné vyhlásenie šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella a eurokomisára pre krízový manažment Janeza Lenarčiča.

14:37

Vážne obmedzenia dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy spolu s vojenskou ofenzívou Izrela sa môžu považovať za vojnový zločin a posudzovať by to mali medzinárodné súdy. Uviedol to v utorok Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

14:36

Ruské jednotky v utorok údajne obsadili dedinu Orlivka, asi štyri kilometre od Avdijivky na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

14:36

Úrady v ruskej Belgorodskej oblasti plánujú evakuovať približne 9000 detí pre pretrvávajúce ukrajinské útoky. Potvrdil to v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

14:31

Hongkonský parlament v utorok jednohlasne prijal nový zákon o národnej bezpečnosti. Nový zákon udeľuje tresty za trestné činy rozdelené do piatich kategórií: zrada, vzbura, odcudzenie štátnych tajomstiev a špionáž, sabotáž s ohrozením národnej bezpečnosti a vonkajšie zasahovanie. Za krádež štátnych tajomstiev hrozí až 20 rokov vo väzení a za trestné činy spojené s velezradou a vzburou doživotie.

13:41

Českí policajti objavili v utorok na železničnej stanici v Černošiciach v Stredočeskom kraji dvoch mŕtvych mužov. K miestu dorazila polícia v utorok krátko po 10.00 h, totožnosť mužov zatiaľ nie je známa. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky vrátane hasičov.

13:40

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bol počas uplynulého víkendu po piaty raz zvolený za hlavu štátu, získal v Čečenskej republike na severnom Kaukaze 98,99 percenta hlasov. Na celoštátnej úrovni ide o jeho najlepší výsledok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali