Nová dohoda medzi Iránom a Sýriou je pre Čínu geopolitickou výhrou

Nová dohoda medzi Iránom a Sýriou je pre Čínu geopolitickou výhrou

Peking 18. mája 2023 (HSP/oilprice/Foto:TASR/AP-Syrian Presidency via Facebook)

 

Pre čínsky viacnásobný a viacgeneračný projekt “Jeden pás, jedna cesta” je kľúčový šiitský polmesiac na Blízkom východe, píše Simon Watkins pre Oil Price

Iránsky prezident v Sýrii
Na snímke iránsky prezident Ebráhím Raísí (vľavo) a sýrsky prezident Bašár Asad

Šiitský polmesiac moci, v ktorom dominuje Irán, hlavný dlhodobý spojenec Číny na Blízkom východe, a ktorý zahŕňa aj Irak, Sýriu, Jordánsko, Libanon a Jemen, umožňuje Číne tri kľúčové geopolitické výhody. Po prvé, môže byť využitý na to, aby držal USA v týchto oblastiach v šachu. Po druhé, ponúka niekoľko priamych dopravných trás do Európy, ktoré možno využiť otvorene alebo skryto. A po tretie, má obrovské zásoby ropy a plynu, z ktorých mnohé v súčasnosti zlacňujú. Nedávny podpis komplexného plánu strategickej a dlhodobej spolupráce medzi iránskym prezidentom Ebrahimom Raisimom a jeho sýrskym náprotivkom Bašárom al-Asadom vrátane dohôd o rope a energii posilňuje každý z týchto faktorov pre Čínu a pre jej vlastného širšieho geopolitického spojenca, Rusko. V rámci “iránsko-čínskej 25-ročnej komplexnej dohody o spolupráci”, ktorá bola prvýkrát odhalená kdekoľvek na svete v mojom článku z 3. septembra 2019 na túto tému a ktorá bola v plnom rozsahu analyzovaná v mojej novej knihe o novom usporiadaní svetového trhu s ropou, vtedajší prvý viceprezident Iránu Eshaq Jahangiri v auguste 2019 oznámil, že jeho krajina podpísala s Čínou zmluvu o realizácii projektu elektrifikácie hlavnej 900-kilometrovej železničnej trate spájajúcej Teherán so severovýchodným mestom Mašhad v blízkosti hranice s Turkménskom. K tomu sa pripojil plán rozšíriť túto modernizovanú sieť na severozápad cez Tabríz, kde sa nachádza niekoľko kľúčových lokalít súvisiacich s ropou, plynom a petrochémiou a východiskový bod pre plynovod Tabríz – Ankara. Vysokorýchlostné vlakové spojenie Mašhad – Teherán bude v konečnom dôsledku kľúčovou súčasťou 2 300 km dlhej Novej hodvábnej cesty, ktorá spája Urumči, hlavné mesto západnej čínskej provincie Sin-ťiang, s Teheránom a po ceste spája Kazachstan, Kirgizsko, Uzbekistan a Turkménsko. Potom má Čína v pláne rozšíriť železničné spojenie cez Tabríz do Turecka a Bulharska a potom do zvyšku južnej Európy.

Reklama

Ako doplnok k týmto dopravným spojeniam, ktoré vedú cez krajiny šiitského polmesiaca, Irán – s pomocou Číny – buduje energetickú sieť šiitského polmesiaca a Blízkeho východu, ktorej centrom je Teherán. Táto sieť je založená na dodávkach ropy, plynu a elektrickej energie, čo umožňuje nielen vybudovanie stálej infraštruktúry spájajúcej jednu krajinu s druhou, ale aj stálu prítomnosť “technického a bezpečnostného” personálu na mieste, z ktorého mnohí už sú alebo budú iránski a čínski pracovníci. Tak ako obrovské dodávky plynu do Európy poskytovali Rusku obrovskú moc na celom kontinente až do zmeny tohto usporiadania po invázii na Ukrajinu, tak budú iránske dodávky elektriny a iných energií robiť to isté na Blízkom východe. Zapojenie potenciálnych krajín do tejto predstavy spočiatku prostredníctvom menej otvorene hrozivej ponuky – napríklad iránsky spojenec Irak ponúkajúci dodávky ropy – je štandardnou taktikou Teheránu na dosiahnutie svojho cieľa a dohody oznámené medzi Irakom a Jordánskom sú v tomto kontexte ilustratívne.

Jedným z takýchto pravidelných oznámení bolo predĺženie zmluvy o dovoze ropy z Iraku pre Jordánsko. Na pozadí tejto dohody sa uskutočnili širšie diskusie o budúcich vzťahoch medzi Jordánskom a Irakom, ktoré vyústili do podpísania zmluvy o prepojení elektrických sietí oboch krajín. Tým by sa zabezpečilo priame spojenie medzi Jordánskom a Iránom, ktorý stále dodáva Iraku plyn a elektrickú energiu pre jeho elektrickú sieť. V roku 2020 iránsky minister energetiky Reza Ardakanian uviedol, že elektrické siete Iránu a Iraku sa plne synchronizovali, aby mohli poskytovať elektrickú energiu obom krajinám vďaka novému 400-kV prenosovému vedeniu Amarah – Karkeh. Dodal, že iránske a iracké dispečerské centrá v Bagdade sú plne prepojené, energetické siete sú hladko prepojené a Irán podpísal s Irakom trojročnú dohodu o spolupráci. Medzitým vtedajší iracký minister pre elektrickú energiu Majid Mahdi Hantoush oznámil, že Irak pracuje nielen na prepojení svojej siete s elektrickými sieťami Jordánska prostredníctvom 300-kilometrového vedenia, ale že sa dokončujú aj plány na dokončenie elektrického prepojenia Iraku s Egyptom v priebehu nasledujúcich troch rokov. Dodal, že to bude súčasťou celkového projektu na vytvorenie spoločného arabského trhu s elektrickou energiou.

Reklama

Pokiaľ ide o Sýriu, hlavným záujmom Číny už nejaký čas je umožniť Rusku prevziať vedúcu úlohu s tým, že to Pekingu umožní voľnejšie ruky v iných častiach Blízkeho východu, pričom sa zameriava najmä na krajiny, ktoré mu ponúkajú výhody v oblasti dopravy a energetických zdrojov. Napriek tomu má Sýria – pod Asadovým režimom – stále štyri značné výhody pre celkové spojenectvo Číny, Ruska a Iránu v regióne, ako sa analyzuje aj v mojej novej knihe o novom usporiadaní svetového trhu s ropou. Po prvé, je to najväčšia krajina na západnej strane šiitského polmesiaca moci, ktorý Rusko už roky rozvíja ako protiváhu sféry vplyvu USA, ktorá sa sústreďovala na Saudskú Arábiu (pre dodávky uhľovodíkov) a Izrael (pre vojenské a spravodajské prostriedky). Po druhé, ponúka dlhé pobrežie Stredozemného mora, odkiaľ by Rusko mohlo posielať na vývoz produkty z ropy a zemného plynu (buď svoje vlastné, alebo svojich spojencov, najmä Iránu). Hlavnými destináciami boli hlavné ropné a plynové uzly v Turecku, Grécku a Taliansku alebo tie do severnej, západnej a východnej Afriky. Po tretie, je to dôležitý vojenský uzol s jedným veľkým námorným prístavom (Tartus), jednou veľkou leteckou základňou (Latakia) a jednou veľkou odpočúvacou stanicou (tesne pri Latakii). A po štvrté, ukázalo zvyšku Blízkeho východu, že Rusko môže a bude rozhodným spôsobom konať na strane autokratických dynastií v celom regióne.

Šťastnou zhodou okolností pre Rusko má Sýria aj významné zdroje ropy a plynu, ktoré môže Kremeľ rozvíjať a využívať na kompenzáciu časti nákladov, ktoré mu vznikajú v rámci jeho geopolitického manévrovania. Podľa vtedajšieho podpredsedu ruskej vlády Jurija Borisova po priamej ruskej vojenskej intervencii v Sýrii v septembri 2015 Moskva pracovala na obnove najmenej 40 energetických zariadení v Sýrii vrátane podmorských ropných polí, ako sa analyzuje aj v mojej novej knihe o novom usporiadaní svetového trhu s ropou. Išlo o súčasť širšieho rozvojového programu zameraného na obnovenie plného ropného a plynárenského potenciálu krajiny v podobe, v akej bol pred júlom 2011, keď zbehovia zo sýrskej armády inšpirovaní revolúciami arabskej jari vytvorili Slobodnú sýrsku armádu a začali ozbrojený konflikt v celej krajine. Pred týmto momentom sa vo veľkej miere zabudlo, že Sýria bola významným producentom ropy a zemného plynu na svetových trhoch s uhľovodíkmi.

Na začiatku roka 2011 Sýria ťažila približne 400 000 barelov ropy denne z preukázaných zásob vo výške 2,5 miliardy barelov. Predtým, ako sa ťažba začala znižovať v dôsledku nedostatočného využívania techník zvýšenej ťažby ropy na hlavných ložiskách – väčšinou sa nachádzajúcich na východe pri hraniciach s Irakom alebo v strede krajiny, východne od mesta Homs – ťažila takmer 600 000 bpd. V období, keď boli najväčšie ťažobné polia – vrátane tých v regióne Deir-ez-Zour, ako napríklad najväčšie pole Omar – pod kontrolou ISIS, produkcia ropy a kondenzátov klesla na približne 25 000 bpd a potom sa opäť obnovila.

Treba tiež pripomenúť, že značná časť tejto produkcie ropy smerovala do Európy, ktorá podľa Európskej komisie do začiatku roka 2011 dovážala zo Sýrie ročne ropu v hodnote najmenej 3 miliárd USD. Veľká časť kľúčovej infraštruktúry na spracovanie ropy zo Sýrie zostala funkčná ešte dlho po začiatku problémov v roku 2011. Väčšina z nej, približne 150 000 barelov denne, smerovala do Nemecka, Talianska a Francúzska z jedného z troch sýrskych stredomorských vývozných terminálov – Banias, Tartus a Latakia. Sýrsky plynárenský sektor bol prinajmenšom rovnako dynamický ako ropný sektor a v prvých rokoch konfliktu bol poškodený menej. S preukázanými zásobami zemného plynu vo výške 8,5 bilióna kubických stôp (tcf) Sýria za celý rok 2010 – posledný v normálnych prevádzkových podmienkach – vyťažila niečo vyše 316 miliárd kubických stôp denne (bcf/d) suchého zemného plynu. Budovanie Južnej centrálnej plynárenskej oblasti, ktorú vybudovala ruská spoločnosť Stroytransgaz, sa začalo koncom roka 2009 a do začiatku roka 2011 zvýšilo produkciu zemného plynu v Sýrii približne o 40 %. To umožnilo, aby kombinovaný vývoz ropy a zemného plynu zo Sýrie v tom čase generoval štvrtinu štátnych príjmov a aby sa Sýria stala vedúcim producentom ropy a zemného plynu vo východnom Stredomorí. Po vypuknutí domáceho ozbrojeného povstania v júli 2011 a následnom presune ISIS z Iraku na západ do Sýrie v septembri 2014 sa ťažba plynu znížila na menej ako 130 miliárd kubických metrov za deň a potom sa opäť zotavila.

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

16:21

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU sa v apríli 2024 ustálil na hodnote 3,82 %. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe. Nezamestnanosť medziročne klesla o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.). V porovnaní s marcom 2024 klesol počet nezamestnaných o 0,06 p. b. Nezamestnanosť medzimesačne klesala vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom.

16:19

Doplnkové dôchodkové sporenie predstavuje v súčasnosti majetok viac ako 3,7 miliardy eur. V apríli 2024 počet sporiteľov v treťom pilieri presiahol miliónovú hranicu. Informovala o tom Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností. Do tretieho piliera vstupujú podľa asociácie najmä ľudia vo veku od 25 do 40 rokov.

16:18

Palestínske hnutie Hamas kritizovalo žiadosť hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana o vydanie zatykačov na vodcov Hamasu. 

15:55

V čase, keď sa zvyšujú dovozy potravín rôznej kvality vrátane falšovaných, je kľúčové, aby si spotrebitelia ešte viac uvedomili význam včely medonosnej pre životné prostredie, krajinotvorbu a ľudský organizmus. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Ochrana včelích populácií a čistoty včelích produktov je podľa nej jedna z výziev, na ktorú upozornili slovenskí včelári pri príležitosti Svetového dňa včiel, ktorý OSN vyhlásila na 20. mája.

15:53

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov v množstve minimálne 220 kg na osobu za rok. Ich spotreba na Slovensku je oproti odporúčanej stále nízka, pohybuje sa na úrovni 189 kg na osobu za rok. Uviedli to slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka pri príležitosti utorkového (21. 5.) Medzinárodného dňa mlieka, ktorý sa na celom svete každoročne oslavuje tretí májový utorok.

15:43

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri útoku nožom na základnej škole v čínskej provincii Ťiang-si. Informovali o tom čínske štátne médiá s odvolaním na miestnu políciu.

15:24

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana vydať zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta spoločne s vodcami Hamasu je podľa českého premiéra Petra Fialu desivý a absolútne neprijateľný.

14:50

Rusko oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Bilohorivka ležiacu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá bola doteraz jednou z mála obcí v oblasti pod kontrolou Kyjeva. 

14:49

Izrael má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú operáciu v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Povedal izraelský minister obrany Joav Galant poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi.

14:47

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali