Noční vlci aj napriek poľskému NIE predsa sa tajne „preštrikovali“ na územie EÚ a nachádzajú sa u nás, na Slovensku! Pozrite si ich program

Noční vlci aj napriek poľskému NIE predsa sa tajne „preštrikovali“ na územie EÚ a nachádzajú sa u nás, na Slovensku! Pozrite si ich program

Bratislava, Varšava 3. mája 2016 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: TASR-Martin Baumann)

 

Napriek zákazu vstupu do Poľska, skupina Nočných vlkov spolu s poľskými motocyklistami klubu Międzynarodowy Motocyklowy Rajd Katyński dorazila do Varšavy, kde spolu položili vence na hrob Neznámeho vojaka

Noční vlci tak predsa prenikli do európskeho lesa a zhromažďujú sa do väčšej svorky. Viacerí členovia klubu informujú na svojich facebookových a twitterových stránkach, že sa predsa dostali do EÚ. Niektorí naznačujú, že sa im predsa podarilo prejsť cez poľskú hranicu samostatne, druhí uviedli, že Poľsko „obišli“, tretí spôsob, akým sa dostali do únie, neprezrádzajú. Ale sú tu, dokonca nablízku.

Reklama
Na archívnej snímke ruskí motorkári "Noční vlci"
Na archívnej snímke ruskí motorkári “Noční vlci”

Viacerí uviedli, že sa nachádzajú na Slovensku a dnes odcestujú do Brna, aby sa tam stretli s ostatnými členmi „svorky“, ktorým sa podarilo prekabátiť európskych „poľovníkov“. Taktiež viacerí potvrdili, že nemienia meniť pôvodný plán a 4. mája dopoludnia by mali položiť vence a kvety na Slavíne v Bratislave.

Ruské média medzitým venujú tejto strastiplnej ceste Nočných vlkov dostatočne veľkú pozornosť. Uvádzajú aj dosť prekvapivé fakty, ktoré však potvrdzujú aj poľské média. Napríklad, „vodca svorky“ poľskej diplomacie Witold Waszczykowski, ktorého ministerstvo zakázalo ruským motorkárom z klubu Noční vlci vstup do krajiny, sa veľmi čudoval, ako sa to mohlo stať… Teda šéf ani nevie, čo robia podriadení. Nechápal, prečo poľská pohraničná stráž na prechode s Bieloruskom v nedeľu nedovolila vojsť do Poľska motorkárom so slovenskými a nemeckými pásmi.

Reklama

Boli to síce Rusi, ale žijú na Slovensku a v Nemecku a majú slovenské a nemecké občianstvo a príslušné pasy. Ako uvádzajú média, poľským pohraničníkom ako zámienka zrejme postačilo to, že motorkári mali oblečené bundy s nášivkami Nočných vlkov. Aké mali doklady, pasy občianstvo – to bolo druhoradé…

Takže do Európskej únie už púšťajú alebo nepúšťajú podľa vzhľadu a nie v súlade s tým, aké doklady má dotyčná osoba! Vzniká zaujímavá a paradoxná situácia. Stovky tisíc moslimov do EÚ púšťajú s podozrivými dokladmi alebo úplne bez dokladov, ale poľskí pohraničníci do EÚ nepustili občanov a obyvateľov EÚ. Zdá sa, že  je to v únii trošku na hlavu postavené…

Noční vlci medzitým potvrdili, že svoje plány meniť nemienia. Zajtra sa chcú zastaviť v Bratislave a na východe Slovenska a 9. mája chcú celú jazdu ukončiť v Nemecku. Podľa ich slov: “Ruské vlajky znova zavlajú nad Berlínom.”

Program Nočných vlkov na Slovensku

4 mája, streda
10.30 – 11.00 Kladenie vencov na Slavíne v Bratislave.
11.00 – 11.20 Termín pre média.
20.00 Kladenie vencov na Dukle, termín pre média.
21.00 Kladenie vencov k pomníku červenoarmejcov v Svidníku, termín pre média.
5 mája, štvrtok12.00 Kladenie vencov k pomníku SNP a pomníku červenoarmejcom v Banskej Bystrici, termín pre média. Prehliadka múzea SNP.
14.30 Kladenie vencov k pomníku červenoarmejcov v Turčianskych Tepliciach, termín pre média.
17.30 Kladenie vencov k pomníku červenoarmejcov v meste Jankov Vršok, termín pre média. Prehliadka múzeí L.Štúra, A.Dubčeka a koncentračného tábora.

6 mája – odchod zo Slovenska

Reklama

Noční vlci si uctili pamiatku obetí Auschwitzu, pokračujú v jazde do ČR

Motorkári z ruského klubu Noční vlci, ktorí sa pri príležitosti Dňa víťazstva aj tento rok vydali na jazdu z Moskvy do Berlína, si dnes na mieste bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau uctili pamiatku obetí fašizmu.

Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na jedného z motorkárov, Vladislava Vasiľjeva.

Mesto Osvienčim je posledným cieľom jazdy Nočných vlkov na území Poľska, odkiaľ sa v najbližších hodinách presunú do susedného Česka.

Vasiľjev pre TASS uviedol, že radoví občania v Poľsku boli k motorkárom prívetiví. “S mnohým nám pomáhali, zabezpečili stravovanie i nocľah,” vysvetlil. Dodal však, že v kontakte s predstaviteľmi štátnych orgánov a štruktúr “bolo cítiť, mierne povedané, napätie”.

Reklama

Poľské úrady totiž koncom uplynulého týždňa oznámili, že na územie Poľska ruských motorkárov nevpustia. Túto sankciu uplatnili 1. mája, keď sa sedemčlenná skupina Nočných vlkov pokúšala prejsť z Bieloruska do Poľska.

Poľskí pohraničníci však vtedy vstup na územie krajiny zakázali aj tým šiestim členom skupiny, ktorí mali pasy členských krajín EÚ. Tento postup poľských pohraničníkov zaskočil aj poľské ministerstvo zahraničných vecí i jeho šéfa Witolda Waszczykowského.

Agentúra TASS informovala, že motorkári, ktorým v Poľsku odmietli vstup do schengenskej zóny, sa dostali na Slovensko. S kolónou motorkárov prichádzajúcich cez Poľsko sa majú stretnúť v Brne a odtiaľ budú spolu pokračovať na Berlín.
Tohtoročná motorkárska jazda vyštartovala z Moskvy v piatok 29. apríla. Jej trasa vedie cez Rusko, Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Česko a Nemecko. V cieli – v Berlíne – by motorkári mali byť 9. mája.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali