NHL: Halákov skvelý návrat, Tatarov krásny gól Detroitu nestačil – text, sumáre

NHL: Halákov skvelý návrat, Tatarov krásny gól Detroitu nestačil – text, sumáre

New York 10. januára (TASR) – Vydarený návrat do zostavy St. Louis Blues zažil v noci na piatok slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák. V zápase NHL na ľade Calgary kryl všetkých 33 striel domácich hráčov, navyše pri druhom góle hostí si pripísal asistenciu a mal tak výrazný podiel na hladkom víťazstve "bluesmanov" 5:0. Po stretnutí ho vyhlásili za prvú hviezdu duelu. Svoj deviaty gól v sezóne strelil Tomáš Tatar, ale bol jediným strelcom Detroitu, ktorý prehral v San Jose 1:4.

Halák, ktorý dlho pauzoval pre chorobu a nastúpil na svoj prvý zápas od 28. decembra, zaznamenal tretie čisté konto v sezóne a 28. v kariére. Aj vďaka jeho výkonu natiahli Blues víťaznú šnúru už na sedem zápasov a útočia na klubový rekord z roku 2002, keď vyhrali deväť duelov po sebe. Halák podržal svoj tím najmä v úvode druhej tretiny, keď zneškodnil šesť striel v prvých piatich minútach a udržal náskok 2:0. Pri pokuse Jiřího Hudlera zvonila žrď. "Mohlo to byť 2:2 a zápas by sa vyvíjal inak. Halák bol však skvelý pri svojom návrate a podržal nás. Je super, že máme dvoch výborných brankárov," povedal pre zámorské médiá kapitán Blues David Backes. Slovenský brankár v druhej tretine chytil 15 striel. "Mali pár šancí, nastrelili aj žrď, ale my sme dali gól. Mohlo to dopadnúť aj inak," okomentoval Halák úvod druhej časti, keď domáci tlačili, ale nedali gól a inkasovali tretí gól z hokejky obrancu Iana Colea. Výkon slovenského brankára chválil aj tréner. "Myslím si, že najlepším hráčom zápasu bol náš brankár. Halák bol fantastický," vyhlásil Ken Hitchcock. Blues naposledy prehrali 23. decembra práve s Calgary a od tohto duelu majú tímy úplne opačné príbehy. "Bluesmani" valcujú súperov, kým Flames zo siedmich zápasov vyhrali len jeden, pričom v piatich nestrelili gól.

Jediným strelcom Detroitu na ľade San Jose bol slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý v závere prvej tretiny vyrovnal krásnym gólom na 1:1. Dvadsaťtriročný krídelník si zamiešal puk za bránkou Sharks, využil moment, že obranca Marc-Edouard Vlasic stratil hokejku, natlačil sa pred bránku a presnou bekhendovou strelou prekonal Anttiho Niemiho. "Žraloci" rozhodli o víťazstve 4:1 v druhej časti, keď strelili tri góly. Dva vsietil Joe Pavelski, čo sa mu podarilo tretíkrát v sezóne a 22. krát v kariére. S 21 zásahmi sa tak dostal na čelo poradia najlepších strelcov svojho tímu.

V Buffale rozhodol o víťazstve Floridy 2:1 po samostatných nájazdoch Brad Boyes, ktorý v tejto disciplíne strelil už svoj 37. gól a je najlepším strelcom od roku 2005, keď v NHL zaviedli samostatné nájazdy. Boyes skóroval aj v riadnom hracom čase, keď v 50. minúte vyrovnal svojim 12. gólom v sezóne na 1:1. V drese víťazného tímu odohral rovných 15 minút Tomáš Kopecký a zaznamenal jednu strelu. V New Jersey rozhodol o prvom víťazstve Devils po troch zápasoch útočník Michael Ryder, ktorý skóroval v treťom zápase po sebe. "Diabli" vyhrali 1:0, brankár Cory Schneider zaznamenal 26 zásahov a vychytal šieste víťazstvo v sezóne, z toho tretíkrát bez inkasovaného gólu.

Reklama

Washington vyhral v Tampe Bay 4:3, keď o osude duelu rozhodol 52 sekúnd pred koncom svojím druhým gólom v zápase Eric Fehr. Domáci hokejista nevyhodil puk do stredného pásma a Fehr úspešne tečoval pred brankárom Andersom Lindbäckom strelu Mikea Greena. Pre zlý ľad v jednom z bránkovísk si tímy menili strany v každej tretine vždy pri prvom prerušení po uplynutí desiatej minúty. "Som rád, že sa to vyriešilo. Nebolo by dobré, keby zápas odložili," povedal tréner Washingtonu Adam Oates. Príležitosť v drese Tampy tentoraz nedostal útočník Richard Pánik, ktorý sledoval duel len z tribúny.

Boston prehral v Los Angeles 2:4, slovenský kapitán Bruins Zdeno Chára odohral 26:12 min, ale zaznamenal len jednu strelu. Kings rozhodli o svojom víťazstve dvomi rýchlymi gólmi v úvodných dvoch minútach druhej tretiny a po zásahoch Justina Williamsa a Aleca Martineza vyhnali Tuukku Raska z bránky. Domáci hráči dali víťazstvom darček svojmu trénerovi Darrylovi Sutterovi, ktorý viedol 1000. zápas v NHL.

Reklama

Carolina zdolala Toronto 6:1 a vyhrala už piaty zápas po sebe. Slovenský obranca v službách Hurricanes Andrej Sekera tentoraz nebodoval, ale opäť bol oporou svojho tímu. Na ľade strávil viac ako 22 minút a zaznamenal dva plusové body. Hviezdou duelu bol útočník Jordan Staal, ktorý strelil gól a zaznamenal tri asistencie.

Najlepší tím NHL Anaheim vyhral v Nashville 4:3 a zvíťazil 15. krát z posledných 16 duelov. Coyotes viedli po prvej časti 2:0, ale hostia štyrmi gólmi v druhej tretine otočili skóre vo svoj prospech. Dva góly strelil kanonier Ryan Getzlaf a dostal sa na métu 22 zásahov. Už svoj 25. gól zaznamenal ďalší elitný strelec Corey Perry a víťazný gól dal 43-ročný veterán Teemu Selänne, ktorý v závere druhej tretiny využil presilovku a dal svoj piaty gól v sezóne a 680. v kariére.

Minnesota vyhrala vo Phoenixe 4:1, keď sa svojím premiérovým hetrikom v kariére blysol Justin Fontaine.

Sumáre NHL:

Reklama

BUFFALO – FLORIDA 1:2 po nájazdoch (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:1)

Góly: 26. McBain (Ott, D’Agostini) – 50. Boyes (Gilbert, Bergenheim), rozh. nájazd Boyes. Brankári: Enroth – Thomas, strely na bránku: 24:35.

NEW JERSEY – DALLAS 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Gól: 29. Ryder (Zajac, Clowe). Brankári: Schneider – Lehtonen, strely na bránku: 34:26.

CAROLINA – TORONTO 6:1 (3:1, 1:0, 2:0)

Reklama

Góly: 3. Boychuk (Sutter, Lindholm), 9. Skinner (J. Staal, Lindholm), 18. Dwyer (J. Staal, Gerbe), 24. Liles (Boychuk), 41. J. Staal (Faulk), 59. Lindholm (Skinner, J. Staal) – 15. Lupul (Raymond, Kadri). Brankári: Chudobin – Reimer, strely na bránku: 36:26.

TAMPA BAY – WASHINGTON 3:4 (1:3, 1:0, 1:1)

Góly: 5. Johnson (Palát), 27. Crombeen (Hedman, Pyatt), 55. Palát (Carle, St. Louis) – 8. Fehr (Ovečkin, Alzner), 11. Grabovskij (Ward, Green), 20. Johansson (Bäckström, Carlson), 60. Fehr (Green, Orlov). Brankári: Lindbäck – Grubauer, strely na bránku: 36:20.

NASHVILLE – ANAHEIM 3:4 (2:0, 1:4, 0:0)

Góly: 2. Gaustad (Bourque, Stalberg), 3. Smith (Cullen, Hendricks), 26. Clune (Smith, Cullen) – 21. Getzlaf (Beleskey), 25. Getzlaf (Beleskey), 27. Perry (Getzlaf), 39. Selänne (Maroon, Perreault). Brankári: Mazanec – Andersen, strely na bránku: 26:28.

CALGARY – ST. LOUIS 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Góly: 10. Stewart (Roy, Morrow), 12. Sobotka (Jackman, HALÁK), 27. Cole (Tarasenko), 42. Pietrangelo (Shattenkirk), 44. Tarasenko (Leopold, Sobotka). Brankári: Rämö – HALÁK, strely na bránku: 33:29.

PHOENIX – MINNESOTA 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)

Góly: 23. Bödker (Doan, Stone) – 19. Fontaine (Cooke), 44. Brodziak (Cooke, Scandella), 48. Fontaine (Pominville, Niederreiter), 59. Fontaine (Brodziak, Niederreiter), Brankári: Smith – Bäckström, strely na bránku: 40:29.

SAN JOSE – DETROIT 4:1 (1:1, 3:0, 0:0)

Reklama

Góly: 5. Pavelski (Thornton, Burns), 30. Desjardins (Kearns, Vlasic), 33. Pavelski (Stuart, Braun), 37. Boyle (Demers, Thornton) – 17. TATAR (Glendening, Smith). Brankári: Niemi – Howard (41. Mrázek), strely na bránku: 26:25.

LOS ANGELES – BOSTON 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Góly: 11. Carter (Kopitar), 21. Williams (Vojnov, Quick), 22. Martinez (Regehr, Richards), 53. Brown (Stoll, Williams) – 30. Fraser (Söderberg, Hamilton), 58. Florek (Boychuk, Campbell). Brankári: Quick – Rask (22. Johnson), strely na bránku: 35:22.

Slováci v akcii:

Reklama

Tomáš Kopecký (Florida) 15:00 0 0 0 0 1 0

Andrej Sekera (Carolina) 22:36 0 0 0 2 0 0

Zdeno Chára (Boston) 26:12 0 0 0 0 1 0

Tomáš Tatar (Detroit) 15:58 1 0 1 0 3 0

Jaroslav Halák (St. Louis) 60:00 0/33 100,00

Reklama

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali