New York Times: Čína točí príbeh, že americká armáda začala epidémiu koronavírusu

New York Times: Čína točí príbeh, že americká armáda začala epidémiu koronavírusu

New York 2. apríla 2020 (HSP/NYT/Foto:Screenshot New York Times)

 

Čínski predstavitelia a spravodajské kanály po kritike amerických predstaviteľov za politizáciu pandémie vzniesli nepodložené teórie, že zdrojom vírusu sú Spojené štáty píše New York Times

Screenshot New York Times

Pentagon vyslal v októbri na vojenské svetové hry v čínskom meste Wu-Chan 17 tímov s viac ako 280 atlétmi a ostatnými zamestnancami. Čína si tak vymyslela novú teóriu o vzniku vírusu.  Je to americká choroba, ktorú mohli priniesť členovia armády Spojených štátov, ktorí navštívili Wu-chan v októbri.

Reklama

Neexistuje síce žiadny dôkaz, ktorý by to podporil, ale predstava dostala oficiálne potvrdenie od čínskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorého hovorca obvinil amerických úradníkov z toho, že nepriznali, čo vedia o tejto chorobe.

Úmyselné šírenie nepodloženej teórie, ktorá v piatok cirkulovala na prísne kontrolovanom internete v Číne, bolo poháňaná najhoršími inštinktami úradníkov na oboch stranách.

Reklama

Iniciatíva prišla na Twitter po sérii príspevkov od hovorcu ministerstva Zhao Lijiana, ktorý využil platformu, ktorá je v Číne blokovaná, na presadzovanie novej agresívnej diplomatickej stratégie. S najväčšou pravdepodobnosťou má odvrátiť pozornosť od vlastných nesprávnych krokov Číny v prvých týždňoch epidémie zasiatím zmätku, alebo aspoň neistoty doma i v zahraničí.

Príspevky pána Zhaa sa zdali byť odvetou podobne nepodložených teórií o pôvode ohniska, ktoré sa rozšírilo v Spojených štátoch. Vyšší úradníci tam označili epidémiu za „vírus Wu-chan“ a aspoň jeden senátor temne naznačil že epidémia začala únikom čínskej biologickej zbrane.

Zdá sa, že tento malý káder čínskych predstaviteľov veľkého objemu si neuvedomuje, že kupecké konšpiračné teórie sú pre Čínu úplne sebazničujúce v okamihu, keď sa chce považovať za pozitívneho prispievateľa na celom svete.

Victor Shih, docent na Kalifornskej univerzite v San Diegu, ktorý študuje čínsku politiku, uviedol, že zatiaľ čo kampaň bola s najväčšou pravdepodobnosťou pokusom rozptýliť a odvrátiť vinu, oveľa znepokojivejšou možnosťou bolo, že niektorí predstavitelia túto myšlienku vymysleli a presvedčili špičkových vodcov tomu veriť. “Ak vedenie skutočne verí v zavinenie vlády USA,” varoval, “môže sa správať spôsobom, ktorý dramaticky zhoršuje bilaterálne vzťahy.”

Čínsky vodca Xi Jin-ping čelil ostrej kritike dokonca aj doma za to, že vláda nezvládla vypuknutie epidémie. Verejný hnev vypukol vo februári, keď lekár, ktorý bol potrestaný za upozornenie svojich kolegov na koronavírus zomrel, čo viedlo cenzorov, aby zdvojnásobili svoje úsilie potlačiť verejnú kritiku.

Reklama

Čínski predstavitelia opakovane naliehali na predstaviteľov v iných krajinách, aby nespolitizovali to, čo je v záujme verejného zdravia. Najmä konzervatívci v Spojených štátoch boli kritizovaní za „stigmatizáciu“ čínskeho ľudu. Štátny tajomník Mike Pompeo sa zmienil o „víruse Wuhan“ a zástupca Kevin McCarthy, republikán z Kalifornie, hovoril o „čínskom koronavíruse“. Čínski predstavitelia a štátne spravodajské médiá v reakcii na to zvýšili kritiku komentárov amerických predstaviteľov.

Iba niekoľko dní pred posledným príspevkom pána Zhaa zverejnila tlačová agentúra Xinhua komentár, v ktorom odsúdila „jedovatú politiku koronavírusov Washingtonu“ a varovala, že jej šírenie klebiet povzbudilo „strach, rozdelenie a nenávisť“.

„Ich nebezpečne nezodpovedné vyhlásenia sú v tejto drastickej hodine, ktorá si vyžaduje solidaritu a spoluprácu, veľmi kontraproduktívne a mohli by byť oveľa hrozivejšie ako samotný vírus.“

Koronavírus podľa všetkých dôkazov pochádza z čínskeho mesta Wu-Chan. Vedci zatiaľ identifikovali presný zdroj vírusu. Predbežné štúdie ho spojili s vírusom v netopieroch, ktoré prešli iným cicavcom pred nakazením ľudí.

Vysoký úradník čínskej národnej komisie pre zdravie, Liang Wannian, uviedol na briefingu v Peking minulý mesiac, že ​​pravdepodobným medzičlánkom bol pangolín, ohrozený druh, ktorý sa obchoduje takmer výlučne v Číne pre svoje mäso a šupiny, ktoré sú určené na použitie v tradičnej medicíne.

Reklama

Tvrdenie pána Zhaa začalo príspevkom odkazujúcim na video riaditeľa amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Roberta R. Redfielda, v ktorom sa snažil navodiť dojem, že epidémia sa mohla začať v USA. (O tom, že s predmetného videa nič také nevyplýva sme písali TU)

“Kedy sa objavil prvý pacient v USA?” napísal Zhao na Twitteri, najskôr v angličtine a osobitne v čínštine. „Koľko ľudí je nakazených. Aké sú názvy nemocníc? Môže to byť americká armáda, ktorá priniesla epidémiu do Wu-chanu. Buďte transparentní! USA nám dlhujú vysvetlenie.“

Poznámky pána Zhaa sa šírili na najvýznamnejšej čínskej platforme sociálnych médií Weibo. V piatok neskoro popoludní sa tento hashtag zobrazil viac ako 160 miliónov krát spolu so snímkami snímok z pôvodných príspevkov na Twitteri.

Ministerstvo zahraničia si v piatok predvolalo čínskeho veľvyslanca, aby protestovalo proti pripomienkam pána Zhaa, uviedli predstavitelia Trumpovej administratívy.

Na pravidelnom briefingu na ministerstve zahraničných vecí v piatok sa ďalší hovorca čínskeho veľvyslanectva Geng Shuang vyhýbal odpovedi, či výroky pána Zhaa odrážajú oficiálnu čínsku politiku.

„Medzinárodné spoločenstvo, vrátane Spojených štátov, má v skutočnosti odlišné názory na zdroj vírusu. V posledných dňoch som hovoril, že čínska strana vždy verila, že ide o vedecký problém a vyžaduje si vedecké a odborné názory.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali