Blamáž je na svete. Všetky „dôkazy“ o umelom americkom víruse sa zatiaľ ukázali ako hoaxy. Medzitým sa už šíria nové rovnako rýchlo, ako samotná epidémia

Blamáž je na svete. Všetky „dôkazy“ o umelom americkom víruse sa zatiaľ ukázali ako hoaxy. Medzitým sa už šíria nové rovnako rýchlo, ako samotná epidémia

Bratislava 30. marca 2020 (HSP/Foto:Pixabay)

 

V súvislosti so šírením koronavírusu sa šíria aj zaručené informácie o jeho pôvode hlavne z pochybných informačných zdrojov. Na druhej strane ľudia sú už otrávení aj z dlhoročných klamstiev mainstreamu, ktorému už podvedome neveria. Žiaľ odvrátenou stranou tohto mainstreamoveho zlyhanie je, že si ľudia začínajú realitu modelovať podľa svojich predstáv. Radšej uveria informáciám z nejakého reťazového mailu, či pochybnej webstránky, kde sa dozvedia presne to, čo chcú počuť, než informáciám z najprestížnejšieho vedeckého magazínu, ktorého zistenia nezapadajú do ich konšpiračného scenára, ktorý si už vytvorili. Tak veľmi sa prejavuje ich sklamanie manipuláciami a klamstvami hlavného informačného prúdu a tak veľký dopad má toto sklamanie na celú spoločnosť

Ilustračné foto

Medzi najviac takto šírené „dôkazy“ ohľadne amerického pôvodu koronavírusu patrí video z vyšetrovacieho výboru kongresu, kde mal Riaditeľ CDC Robert Redfield priznať, že v USA umierali ľudia na koronavírus „dlho predtým, než vírus prepukol v Číne.“

Reklama

Okrem toho že spomínané sedenie výboru sa konalo len pred dvoma týždňami teda tri mesiace po vypuknutí epidémie v Číne, nie je v ňom ani zmienka o tom, že by mal niekto na Covid 19 zomrieť už minulého roku, teda „dlho predtým, než epidémia vypukla v Číne.“

Naopak, otázka sa týkala minulého piatku teda 6.3. 2020 a znela, či mohli ľudia v USA zomrieť na niečo, čo sa mohlo zdať ako chrípka a v skutočnosti to  mohol byť Covid19 a či boli testovacie sady dostupné už minulý piatok. Odpoveď znela že áno, rovnako aj na doplňujúcu otázku, či bez použitia týchto sád sa mohlo stať, že tí ktorí boli chybne diagnostikovaní na chrípku, mohli byť v skutočnosti nakazení na Covid19. Na otázku, či sa urobili aj posmrtné testy, či niekto zomrel na chrípku alebo Covid19, riaditeľ CDC Robert Redfield odpovedal, že niektoré prípady už boli diagnostikované týmto spôsobom.

Reklama

V USA je už nakazených 121 000 ľudí a zomrelo vyše 2000. Počet mŕtvych na Covid19 však môže byť ešte vyšší práve z dôvodu, že v prvých týždňoch sa pacienti ktorí zomreli na pľúcne problémy ešte netestovali na prítomnosť vírusu. Práve o tom pojednávala rozprava v kongrese, či majú dostatok diagnostických testov, či ich vykonávali už minulý týždeň a či vedia vykonať tieto testy aj spätne u ľudí, ktorí už zomreli.

 

Video

 

Ako vidieť v praxi, časť ľudí zrejme nie je schopná porozumieť obsahu predmetného videa alebo si ho nemajú čas vypočuť, či neovládajú jazyk a spoliehajú sa na výklad niekoho, kto to či už nevedomosti, nedbanlivosti alebo aj úmyselne, urobí nesprávne. Čo je horšie, takéto nesprávne informácie potom ďalej šíria ako „jasný dôkaz“, v snahe vzbudiť vo svojom okolí zdanie, že patria medzi tých informovanejších.

Reklama

Spomínané video zavesil na svoj twitter hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian, v zjavnej snahe spochybniť, že pôvodcom epidémie je Čína. Ak nám však vadí klamstvo Američanov o zbraniach hromadného ničenia v Iraku, tak rovnaký postoj by sme mali zaujať aj ku klamstvu Číny, pokiaľ nechceme praktikovať dvojitý meter.

Z twitteru hovorcu Číny to prevzali rôzne pochybné weby a odtiaľ to ďalej šírili ľudia, ktorým to zapadlo do ich predstáv o vzniku vírusu. Pritom už pohľad na ďalšie články uverejnené na týchto weboch s názvami ako „Prebehlo úspešné zatknutie pápeža Františka“, alebo „Čo sa deje na Jupiteri, autentický zážitok kontaktéra“,  by mali byť dostatočným signálom o aký druh publicistiky sa jedná.

Ďalším nepriestrelným „dôkazom“ má byť upozorňovanie na patent č.US 7 220 852 B1, ktorý ma dokazovať že Američania si dali koronavírus patentovať potom, čo ho vyrobili v tajnom laboratóriu a následne ho vypustili proti Číne. V inej verzii má byť majiteľom patentu Bill Gates.

Držiteľom spomínaného patentu č. US 7 220 852 B1 z roku 2007 je Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Obsahom patentu je metóda ako diagnostikovať SARS na základe izolovaných proteínov koronavírusu a izolovaných molekúl nukleových kyselín, ktoré ich kódujú. Patent sa ďalej týka spôsobov detekcie koronavírusu spojeného s ťažkým akútnym respiračným syndrómom (SARS) a kompozícií obsahujúcich imunogénne zlúčeniny koronavírusov.

Epidémia SARS, ktorú taktiež spôsobil koronavírus, vypukla v roku 2003, keď vírus zmutoval  na mokrom trhu s cibetkami čínskom meste Fo-šan.  Cely obsah patentu si môžete prečítať TU.

Reklama

Ďalšou šírenou manipuláciou sú dezinterpretácie výrokov českej virologičky Soni Pekovej. V dvadsaťminútovom videu, redaktor Pekovej pripomenie, že v predchádzajúcom rozhovore, povedala, že vo Wu-chane je laboratórium v ktorom sa skúmajú smrtiace víry a že podľa nej vírus SARS-Cov2 má niektoré charakteristiky ktoré nevyzerajú ako prírodný izolát. Pechová odpovedá že si to myslí a že sa teší keď sa autentické vzorky dostanú do rúk vedcov. Následne po opise možných mutácii víru dodáva, že nevie či je to umelá mutácia, ale nazvala by to atypická.

 

Video

 

Názov prvého konšpiračného článku ale vzápätí znel: „Virologička hovorí o laboratórnom pôvode vírusu!“ Ďalší titulok z iného konšpiračného webu zašiel ešte ďalej: „Špičková biologička v rozhovore šokovala, keď potvrdila informácie, že Coronavirus má zjavne laboratórny pôvod a nevznikol prírodnou cestou a že pochádza z vojenského laboratórneho výskumu laboratória Namrata-2 v Silver Spring v Marylande!“

Korunu tomu nasadil ďalší článok, ktorý už celú vec posunul do absurdnej roviny: Američania kvília, potom čo dr. Peková svetu odhalila pôvod koronavírusu (!) A usilujú to zahrať do outu! Zbytočne, je to vonku! Modlime sa za Soňu Pěkovu, prosím“

„Česká molekulárna biologička podrobne vysvetlila, prečo zastáva názor, že Coronavirus vznikol v laboratóriu, ale v USA sa kvôli tomu strhol poprask do takej miery, že na serveri Nature Medicine sa objavil text, ktorý sa snaží tvrdenie vyvrátiť s odkazom, že ide o prirodzenú mutáciu !“

S pandémiou koronavírusu sa tak na nás valí aj pandémia zasahujúca zdravý rozum a tá môže napáchať tiež nemalé škody. V čase písania článku už kolujú minimálne ďalšie dve videá, ktoré majú „dokazovať“ že vírus bol skôr v Taliansku ako v Číne. V prvom videu riaditeľ farmaceutického inštitútu Giuseppe Remuzzi hovorí, že rodinní lekári mu hovorili, že sa stretli s nejakým divným zápalom pľúc už v októbri, čo má dokazovať, že nákaza mala byť v Taliansku už vtedy, teda opäť skôr ako v Číne.

 

Video 1

Reklama

https://vimeo.com/401303145

 

Z tohto tvrdenia by však logicky malo vyplývať, že ak by tam bola nákaza už v októbri, tak by epidémia v Taliansku dosiahla dnešný rozmer už niekedy v decembri, čo sa evidentne nestalo.

V druhom videu akýsi správca webovej stránky odvolávajúci sa na profesorov v Libérii a v Dillí oznamuje, že nie len Ebola, ale aj Covid19 je umelo upravený vírus, pričom si pletie vírus SARS Cov2 s chorobou Covid19 ktorú vírus spôsobuje. Ako vrcholný dôkaz vzápätí vyťahuje video z amerického kongresu, ktoré sme rozobrali v úvode článku.

 

Reklama

Video 2

 

Komu to však zapadá do jeho konšpiračného scenára, pre toho to bude naďalej jasný dôkaz, doplňujúci jeho teóriu, ktorú nevie opustiť, aj keby sa dotyční priznali, že si to len vymysleli. Lebo to by bol zas dôkaz, že ich donútili zmeniť výpoveď. Skrátka začarovaný kruh.

V súvislosti s touto témou si treba uvedomiť ešte jednu dôležitú vec. USA s Britániou a Austráliou pôjdu tvrdo po odškodnom od Číny, zatiaľ čo “ďakovačom Číne“ v Európe, ostanú len zavreté závody, milióny nezamestnaných a chudoba. Mnohí si to však uvedomia až za pár týždňov, keď pochopia, že už im nepríde žiadna výplata. Zdá sa, že zatiaľ jediný politik v Európe ktorý to pochopil je Salvini.

Ivan Blaho

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali