NAŽIVO: Veľký protest farmárov. Protestujúci odovzdali Zastúpeniu Európskej komisie svoje požiadavky

NAŽIVO: Veľký protest farmárov. Protestujúci odovzdali Zastúpeniu Európskej komisie svoje požiadavky

Bratislava 22. februára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

Aktualizované 22. februára 2024 o 16:32 h.

Avizované masívne protesty poľnohospodárov sa začali vo štvrtok o 9. hodine. Organizátori už skôr uviedli, že chcú zablokovať hraničné priechody i hlavné mesto

Celoslovenský protest farmárov a poľnohospodárov v obci Hriadky
Na snímke farmári z okresu Trebišov zablokovali kruhový objazd v obci Hriadky vysypanou vlečkou hnoja počas celoslovenského protestu farmárov, poľnohospodárov a potravinárov

Polícia vyzýva vodičov, aby v súvislosti so štvrtkovým protestom poľnohospodárov zvýšili opatrnosť a riadili sa pokynmi polície. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

Reklama

Polícia priblížila, že v súvislosti s protestom poľnohospodárov došlo k pohybu kolóny krátko po 09.00 h v smere do centra Bratislavy. Predpokladaná trasa protestu je podľa polície od Seneckej cesty cez Rožňavskú ulicu, Trnavskú cestu, Šancovú ulicu, Štefánikovu ulicu, Palisády a späť. Tiež od Lieskovskej cesty, ulicou Svornosti, Slovnaftskou ulicou, Bajkalskou ulicou, Trnavskou cestou, Šancovou ulicou, Štefánikovou ulicou, Palisádami a späť. “Predpokladaný príchod poľnohospodárov na Trnavské mýto je približne o 9.40 h,” dodala hovorkyňa.

Polícia následne krátko pred poludním uviedla, že dohliada na celý protest farmárov. “Policajtky a policajti dohliadajú v uliciach slovenských miest na nerušený priebeh protestných jázd poľnohospodárskych strojov a dodržiavanie verejného poriadku. Situáciu monitorujeme a v prípade zistenia narušenia verejného poriadku, prípadne závažného porušenia pravidiel cestnej premávky, budeme postupovať v intenciách zákona.”

Reklama

 

Alojz Hlina: Je paradox, že protestujúci farmári sa nezastavili aj pri ministerstve

Opozičný poslanec Alojz Hlina (SaS) považuje za paradox, že poľnohospodári sa pri štvrtkovom proteste nezastavili pri Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ale najprv smerovali k Národnej rade (NR) SR. Hlina to uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii.

“Nie celkom rozumiem tomu, prečo dnes boli poľnohospodári pred Národnou radou, lebo vecne príslušné poľnohospodárom je ministerstvo pôdohospodárstva a PPA,” uviedol Hlina.

Opätovne vyzval na diskusiu o problémoch poľnohospodárov pri okrúhlom stole.

Hlina sa vyjadril aj k požiadavkám protestujúcich farmárov. Poľnohospodári odmietajú prísne environmentálne obmedzenia Európskej únie, rastúcu byrokraciu, uvoľnenie dovozu agrokomodít z tretích krajín, ale dožadujú sa aj urýchleného vyplatenia priamych podpôr. Podľa Hlinu farmári môžu uspieť v EÚ so svojimi požiadavkami, keďže sa blížia voľby do Európskeho parlamentu.

Reklama

Poslanec ocenil, že sa medzi požiadavky protestujúcich farmárov dostali aj priame platby.

“Lebo u nás poľnohospodári ešte nedostali to, čo mali dostať. V Európe sa búria poľnohospodári za to, čo im plánujú zobrať. To je parametrický rozdiel oproti tomu, čo je u nás,” uviedol Hlina s tým, že v požiadavkách protestujúcich farmárov mu však chýbalo volanie po spravodlivosti, čestnosti a po tom, aby sa už neopakovali kauzy ako Dobytkár.

Protesty poľnohospodárov Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) vo štvrtok zorganizovala na celom Slovensku. Podľa šéfa SPPK Emila Macha vyšlo do ulíc viac ako 2200 traktorov a 4000 poľnohospodárov. Kolóna traktorov protestujúcich farmárov sa zastavila aj pred Zastúpením EK, kde SPPK predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich zastúpeniu.

 

V Trnavskom kraji bol priebeh protestu poľnohospodárov bezkonfliktný

Polícia počas štvrtkového protestu poľnohospodárov v Trnavskom kraji neznamenala žiadne narušenie verejného poriadku ani porušenie predpisov v doprave. Protesty sa konali v Trnave, Galante, Dunajskej Strede, Senici a na hraničnom priechode s Českou republikou (ČR) Holíč – Hodonín. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

Reklama

Na hraničnom priechode policajti v spolupráci s políciou ČR a hliadkou mestskej polície riadili a usmerňovali dopravu. “Počas blokácie tohto priechodu mohli vodiči využiť hraničný priechod Skalica – Sudoměřice, ktorý bol po celý čas pre vodičov otvorený a bez obmedzení,” uviedla hovorkyňa.

Doplnila, že na uzatvorenie jednotlivých križovatiek a odklon dopravy nasadili v miestach protestov viacero hliadok dopravnej a poriadkovej polície, v meste Trnava aj antikonfliktný tím. “Policajné hliadky usmerňovali, riadili dopravu a snažili sa byť vodičom nápomocné. Krátko pred 12.00 h boli blokácie križovatiek a miest zo strany farmárov v prevažnej miere ukončené,” uviedla Linkešová.

V Trnave sa zúčastnilo protestu regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory zhruba 150 traktorov zo širšieho okolia. Na viac ako hodinu zablokovali jednu z hlavných križovatiek mesta Hlboká – Bučianska – Rybníková – Špačinská a tiež parkovisko pri športovej hale. V Galante traktory približne v rovnakom počte stáli na hlavnej ulici, pred radnicou protestujúcich príhovorom podporil aj primátor mesta Peter Kolek. Na priechode Holíč – Hodonín sa stretli farmári zo Slovenska a Česka a priviezli okolo 250 traktorov. Podporiť ich prišli aj poľnohospodári z Maďarska a Poľska.

 

E. Macho: Ak farmárov nebudú brať vážne, tak ich bude v uliciach vidieť častejšie

Ak sa požiadavky farmárov nebudú brať vážne, tak v uliciach ich bude vidieť častejšie. Uviedol to vo štvrtok predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho na brífingu pred parlamentom. Každá politická garnitúra brala agropotravinársky sektor podľa neho za posledných 30 rokov ako nutné zlo. Predstavitelia SPPK už predtým s protestujúcimi farmármi zastavili pred Zastúpením Európskej komisie (EK), kde predniesli svoje požiadavky a odovzdali ich zastúpeniu.

“V parlamente sa nám za 30 rokov vystriedali politické garnitúry. Každá jedna politická garnitúra, ktorá bola pri kormidle od roku 1993, brala slovenské agropotravinárstvo ako nutné zlo. Výsledky sa dostavili. Viac sme sa sústreďovali na to, aby sme vyrábali automobily či oceľ,” spresnil Macho. Málo podľa neho od slovenských politikov počuť slová, ako “čo si počneme bez slovenských potravín”.

Slovenské poľnohospodárstvo chce byť podľa neho pevnou súčasťou národnej ekonomiky. “Máme obrovské rezervy v potravinárskom priemysle, v poľnohospodárstve. Chyby, ktoré sa urobili v minulosti, sa budú ťažko naprávať. Krátke riešenia neexistujú, existujú len dlhodobé riešenia. Potrebujeme dialóg, potrebujeme, aby nás politici počúvali,” podčiarkol.

Podľa predsedníčky Agrárnej komory Slovenska (AKS) Heleny Patasiovej si Slovensko pri svojom vstupe do EÚ vyrokovalo veľmi zlé podmienky. “Poľnohospodárstvo by sa malo dostať medzi špecifické odvetvia, ktoré zabezpečujú potravinovú bezpečnosť občanov,” poznamenala Patasiová.

 

Protestujúci poľnohospodári odovzdali Zastúpeniu Európskej komisie svoje požiadavky

Kolóna traktorov protestujúcich farmárov sa vo štvrtok zastavila pred Zastúpením Európskej komisie (EK), kde Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich zastúpeniu. Poľnohospodári odmietajú prísne environmentálne obmedzenia EÚ, rastúcu byrokraciu, uvoľnenie dovozu agrokomodít z tretích krajín, ale dožadujú sa aj urýchleného vyplatenia priamych podpôr. Poľnohospodári chcú vyrábať a nie byť úradníkmi, uviedol šéf SPPK Emil Macho.

Reklama

Protesty poľnohospodárov SPPK vo štvrtok zorganizovala na celom Slovensku a podľa šéfa SPPK vyšlo do ulíc viac ako 2200 traktorov a 4000 poľnohospodárov.

“Robíme to v prvom rade kvôli občanom, kvôli nám, kvôli našim deťom, kvôli generácii, ktorá príde po nás, aby nielen Slovensko, ale celá Európa dokázala uživiť obyvateľstvo zdravými, kvalitnými potravinami,” povedal Macho.

Farmári nesúhlasia s nariadeniami, ktorými EÚ obmedzuje používanie chemickej ochrany rastlín, no odmietajú napríklad aj nariadenie o povinnom ponechaní časti pôdy úhorom. Pri dovoze agrokomodít im prekáža zrušenie obmedzení pri dovoze z Ukrajiny, no Macho pripomenul, že ide o širší problém, ktorý sa týka viacerých krajín.

“Keď si v Európe povieme, že nemôžeme chovať sliepky v klietkových chovoch, tak je úplne prirodzené, že európski poľnohospodári nemôžu konkurovať tretím krajinám,” uviedol Macho.

Poľnohospodári preto žiadajú, aby EÚ vyžadovala splnenie rovnakých podmienok aj od dovozcov z tretích krajín, napríklad aj z Južnej Ameriky.

Reklama

Jednou z podstatných požiadaviek poľnohospodárov je, aby sa čím skôr vyplatili priame platby, ktoré po iné roky mali z veľkej časti na účtoch už v decembri.

“Žiadame našu národnú vládu a ministerstvo pôdohospodárstva, aby čo najskôr urobili všetko pre to, aby sa priame platby k poľnohospodárom dostali,” zdôraznil Macho.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) v minulosti zodpovednosť za neskoršie vyplácanie priamych platieb prisúdil predchádzajúcim vedeniam rezortu, ktoré podľa neho zmenu poľnohospodárskej politiky nepripravili, ale naopak skomplikovali.

“Jedna z požiadaviek je, že do budúcna systém vyplácania priamych platieb musí byť jednoduchší,” dodal Macho.

EK podľa slov vedúcej tlačového tímu Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludvikovej intenzívne komunikuje s poľnohospodármi vo všetkých členských štátoch EÚ.

Reklama

“Teraz prebieha dlhodobejší strategický dialóg, ktorý sa začal v januári preto, aby sme nejakým spôsobom vyhoveli aj požiadavkám, ktoré sú, predpokladám, v komuniké, ktoré sme teraz dostali od farmárov. Komuniké posunieme ďalej do EK. Nejaké krátkodobé opatrenia už sú ‘na stole’. Čo sa týka dlhodobých požiadaviek, napríklad tých, ktoré by uľahčili administratívne postupy, tie sa chystajú v najbližšej budúcnosti,” povedala Ludviková, ktorá od predstaviteľov SPPK prevzala komuniké s požiadavkami farmárov.

Protesty farmárov v poslednom období zažíva celá Európa. Okrem problémov na úrovni národných legislatív poľnohospodári odmietajú spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ spojenú s byrokraciou a obmedzeniami.

 

Protestujúcich poľnohospodárov v Nových Zámkoch podporil minister Takáč

Poľnohospodári s takmer stovkou mechanizmov sa zapojili do protestu poľnohospodárov v okrese Nové Zámky. Spoločne absolvovali pomalú protestnú jazdu cestami prvej a druhej triedy, kde výrazne spomalili dopravu. Poľnohospodárov prišiel do Nových Zámkov osobne podporiť aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Podľa slov ministra ide všetkým poľnohospodárom o dosiahnutie spoločného cieľa. “Podporujem požiadavky poľnohospodárov, aby sme zvýšili potravinovú sebestačnosť, aby bolo viac domácich potravín v obchodných reťazcoch, aj aby robili poľnohospodári to, čo majú robiť, a nie aby sedeli za úradníckym stolom,” povedal minister. Zároveň potvrdil, že situácia s vyplácaním priamych platieb sa pohne vpred čo najskôr.

Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha nie je v Európe nič výnimočné, že minister pôdohospodárstva podporí požiadavky poľnohospodárov. Napriek tomu zdôraznil, že organizátori protestu chcú, aby bol protest apolitický. “My sme ministra ani iných politikov oficiálne nepozývali, aby sa na proteste zúčastnili, no nevieme ovplyvniť, kto z politikov sa zúčastní,” skonštatoval Macho.

 

Reklama

Protest farmárov spomalil dopravu v Nitre, väčšie problémy nevznikajú

Parkovisko pred výstaviskom Agrokomplexu v Nitre sa postupne zapĺňa poľnohospodárskou technikou. Traktory prichádzajú do centra Nitry zo štyroch smerov, od Topoľčian, Zlatých Moraviec, Levíc a Nových Zámkov. Na všetkých trasách presunu spôsobujú spomalenie dopravnej premávky, výraznejšie problémy však polícia zatiaľ nezaznamenala, potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Jana Šinková.

Najväčší protest poľnohospodárov na Slovensku od vzniku Slovenskej republiky organizuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), ku ktorej sa pripojila aj Agrárna komora Slovenska. V Nitre sa do protestu zapájajú poľnohospodári z celého regiónu s vyše 150 kusmi poľnohospodárskej techniky, informovala za organizátorov Eva Baková.

Zraz na parkovisku potrvá zhruba do 13.00 h. Následne sa kolóna traktorov vyberie na protestnú jazdu mestom. Tá bude smerovať z parkoviska po Akademickej ulici, Triede Andreja Hlinku, Chrenovskej ulici až na kruhový objazd pod Zoborom. Tam sa kolóna rozdelí, časť bude pokračovať smerom na Topoľčany, časť sa vráti naspäť do mesta po rovnakej trase.

 

Poľnohospodári zablokovali hranicu Hodonín-Holíč

Poľnohospodári s traktormi zastavili vo štvrtok okolo 10.00 h premávku na česko-slovenskom hraničnom priechode Hodonín-Holíč. Na mieste sú podľa stanice ČT24 stovky traktorov. Výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš zdôraznil, že neprotestujú proti EÚ, ale proti zlým rozhodnutiam Európskej komisie (EK), informuje spravodajkyňa TASR.

Českých a slovenských farmárov prišli k hranici pri mestách Hodonín a Holíč podporiť aj poľnohospodári z Maďarska a Poľska. Podľa rečníkov je cieľom upozorniť na byrokratickú záťaž aj problémy, ktoré im spôsobuje dovoz lacnejšieho tovaru z krajín mimo EÚ.

Gajdoš zdôraznil, že farmári boli k protestom dohnaní, pretože dlhé rokovania s EK podľa jeho slov nikam neviedli. “Tieto naše protesty sú absolútne apolitické. Neprotestujeme ani pre koalíciu, ani pre opozíciu, ani pre Kremeľ. Protestujeme sami za seba, pre náš dôstojný život, ktorý dokáže zabezpečiť budúcnosť nám a našim deťom. Neprotestujeme proti EÚ. Protestujeme proti nesprávnym rozhodnutiam EK,” vyhlásil podpredseda SPPK.

Reklama

Pripomenul tri hlavné dôvody demonštrácií – byrokracia nielen z európskej, ale aj národnej úrovne, dôsledky Zelenej dohody pre Európu (Green Deal) a dovozy plodín z krajín mimo EÚ. “My sme farmári, chceme pracovať v poli, so zvieratami, chceme nakŕmiť Európu. Nechceme vypĺňať papiere a sedieť za počítačom,” vyhlásil Gajdoš. Dodal, že zo slovenskej strany ešte ďalší poľnohospodári dorazia, meškanie zdôvodnil problémami s logistikou.

Prezident Agrárnej komory ČR Jan Doležal vyhlásil, že chcú, aby sa za nich politici postavili. “My vyprodukujeme kvalitné bezpečné potraviny, respektíve suroviny pre tieto potraviny a nemôžeme ich predať. Dnes sme tu za seba, ale chceme, aby sa politici budúci týždeň 26. februára, keď má zasadať rada ministrov pôdohospodárstva, postavili za nás. Aby povedali, že takto to ďalej nejde,” povedal Doležal.

Podľa českej agrárnej komory vyrazilo v ČR k hraniciam so Slovenskom, Poľskom a Nemeckom asi 3000 poľnohospodárskych strojov. Do štvrtkového protestu je podľa organizátorov zapojených desať krajín EÚ.

 

KDH podporuje protesty farmárov proti problémom v Bruseli aj na Slovensku

Opozičné KDH podporuje protesty slovenských farmárov voči nadmernej byrokracii z Európskej únie (EÚ), ale aj proti tým problémom, ktoré majú doma na Slovensku. V reakcii na pondelkové (19. 2.) a štvrtkové protesty poľnohospodárov to uviedli predstavitelia hnutia na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

“Naši slovenskí farmári nemajú problémy len s administratívnymi nariadeniami Bruselu, ale majú problémy aj s nariadeniami nášho ministerstva (pôdohospodárstva) a Pôdohospodárskej platobnej agentúry,” vyhlásil poslanec KDH Marián Čaučík.

Hnutie kritizovalo aj účasť ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD) na štvrtkových protestoch. “Toto sa nám vidí trochu vtipné, aby minister išiel na čelo protestov, ktoré sú orientované sčasti voči Európskej komisii, kde úloha ministra je ísť do Bruselu a rokovať, aby tie podmienky boli čo najlepšie. Ale časť a značná časť problémov slovenských farmárov leží na rozhodnutiach jeho ministerstva,” zdôraznil Čaučík.

Reklama

Jeho stranícky kolega Jozef Hajko upozornil, že požiadavky poľnohospodárov sú často namierené na plnenie základných funkcií štátu. “Tým myslím hlavne na platby poľnohospodárom, ale sú aj ďalšie. Poľnohospodárov tak netrápi, aby získavali selektívne nejaké odvodové prázdniny, ale skutočne ich trápi, aby vláda plnila tie základné požiadavky,” argumentoval.

Ak má poľnohospodárstvo na Slovensku fungovať, musí si podľa neho minister a jeho rezort plniť svoje základné úlohy. A ak sú problémy s európskou Spoločnou poľnohospodárskou politikou, tak to má tiež riešiť minister v Bruseli a zastávať tam aj názory slovenských farmárov, dodal Hajko.

Video zo štvrtkového protestu zdieľal na Facebook aj poslanec parlamentu Rudolf Huliak (SNS):

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali