Naše cesty Slovanského sveta, alebo ako sa slovenský výsadok dostal do “brloha” Nočných vlkov v Moskve /3/

Naše cesty Slovanského sveta, alebo ako sa slovenský výsadok dostal do “brloha” Nočných vlkov v Moskve /3/

Moskva 30. januára 2018 (HSP/Foto:Slovania)

 

Pätica Slovákov navštívila Moskvu. Snažili sme sa postarať o zlepšenie dobrých vzťahov medzi slovanskými krajinami, nájsť spolupracovníkov pre projekty Slovanský svet a Cesty slovanského priateľstva. A navštívili sme „brloh“ populárnych aj v EÚ Nočných  vlkov…  

Chirurgovi gratuluje Milan Benc /vpravo / a Miloš Zverina /v strede/

Predvčerom sme porozprávali o gratuláciách Chirurgovi – Alexandrovi Zaldostanovovi a veľkolepom motorkárskom šou. Písali sme aj o tom, že po našej gratulácii na pódiu a „hokejovom objatí sa za ramená“ viac razy nás oslovili motorkári z viacerých krajín, ktorým sa naše vystúpenie páčilo. Hneď sme boli populárni a všetci sme boli priatelia, bratia…

Reklama
Vianočná Moskva

Práve o tom je to celé. Ak sa naši nepriatelia alebo tí, ktorí nám nerozumejú, budú pýtať, načo vôbec to slovanstvo je, prečo to robíme a proti komu chceme bojovať, poviem to tak. Na svete existuje obrovské množstvo združení, založených na rôznych princípoch: náboženských, národnostných, politických, sociálnych, historických, kultúrnych, športových, záujmových  a pod. Práve tie slovanské spolky sú veľmi slabé, málopočetné a je ich žalostne málo. Ale nás, Slovanov, je niekoľko sto miliónov. Prečo by sme mali byť príliš „skromní“ a nepripomenúť sebe a aj celému svetu, že existujeme, máme svoje krásne bohaté tradície a históriu? Prečo sa nezjednotíme a nespolupracujeme?

Spasská veža Moskovského kremľa

Nechceme proti nikomu bojovať. Naša filozofia je dosť zrozumiteľná a logická. Ak nás budú napádať nepriatelia, tak sa, pochopiteľne, musíme brániť, nemáme iné východisko. Sami však na nikoho nechceme útočiť. Nehľadáme, čo nás rozdeľuje, ale vyhľadávame a podporujeme to, čo nás spája. Poviem viac. Dokonca nejde iba o Slovanov. Nebránime sa tomu, aby našimi priateľmi a spolupracovníkmi boli aj ľudia neslovanských národností a rôznych štátov. Ak máme podobné názory, postoje, ideály, chceme sa priateliť a spolupracovať – neexistujú žiadne národnostné, náboženské, politické, štátne a iné prekážky. Našim priateľom môže byť každý, kto úprimne priateľom chce byť.

Reklama
Chrám Vasilija Blaženého a pomník záchrancom Moskvy – Mininovi a Požarskému na Červenom námestí

O tom sme sa dokonale presvedčili aj v „brlohu“ Nočných vlkov. Napríklad vzťahy medzi Ruskom, Ukrajinou a Poľskom sú v súčasnosti dosť zložité a nevyzerajú najlepšie, ale v hlavnom stane Nočných vlkov sa spolu zabávali a rozprávali motorkári z týchto troch krajín a boli najlepší kamaráti. Viackrát som si všimol motorkárov v  tradičných „kožákoch“, ktorí mali na hlave moslimské čiapky. Boli z rôznych končín Ruska. Ale v „brlohu“ Nočných vlkov to boli bratia a bavili sa so všetkými. Nešlo o národnosť, náboženstvo a štátnu príslušnosť. Všetkých spájalo priateľstvo a spoločné záujmy a postoje.

Historické múzeum a pomník maršalovi Žukovovi

O tom to celé je. Chceme predovšetkým spojiť väčšinu Slovanov, zobudiť ich národnostné povedomie, pripomenúť im, akú bohatú históriu a krásne tradície a zvyky máme, spojiť väčšinu Slovanov. Jasné, že sa nedá spojiť všetkých – vždy sa nájdu „výnimky“… Ale popritom dokážeme spolupracovať aj s ľuďmi iných národností, vierovyznania, neslovanskej štátnej príslušnosti a pod.

Samozrejme, motorkárov spájajú ich kovové tátoše, ale okrem toho Noční vlci a ich priaznivci v celej Európe sa snažia o to, aby v našom spoločnom európskom dome vládol mier a poriadok, aby sme sa nehádali a nebojovali proti sebe, naopak spolupracovali a navzájom si pomáhali.

Chirurgovi gratuluje Milan Benc /vpravo / a Miloš Zverina /v strede/

A nech šteká mainstream aj viacerí „liberálni“ politici /pozdravujem tým aj hŕstku našich „mainstreamových“ čitateľov/. Vieme, že pravda je na našej strane. Nedvíhame meč, ale ponúkame priateľskú ruku. V tom je rozdiel medzi nami  a „tými ostatnými“… Naši oponenti /politickí, národnostní, mediálni a iní/ stále nás napádajú, ohovárajú a snažia sa dokázať, že sme zlí. Ako spieva Elán, nie sme zlí… Nikoho nenapádame, ale musíme sa brániť, aby nás nezlikvidovali – je to logicky. A na rozdiel od mainstreamu a „liberálov“, nejedujeme sa, nezávidíme, nestriekame jed – pracujeme, hľadáme, rozmýšľame a zabávame sa – žijeme!

Slováci v Moskve

Naša návšteva Moskvy a Nočných vlkov iba potvrdila, že sme na správnej ceste a je nás stále viac a viac – aj na Slovensku… Už nemusíme byť opatrné a príliš „skromní“ kvôli tomu, že sme Slovania. Nie je to hanba, ale je to naopak česť. A sto razy musíme opakovať: nehľadajme to, čo nás rozdeľuje, ale to, čo nás spája. Prirodzene, je to veľmi dlhá, ale krásna  cesta a sme iba na začiatku. Nepreceňujeme si svoje sily a nemáme ružové okuliare. Ale nepestujme zbytočný pesimizmus: napredujeme tou správnou cestou a veríme, že sa o niečo skôr alebo neskôr väčšina Slovanov sa predsa zobudí. Takto má byť.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali