NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Čaputová odmieta Ficove tvrdenia

NAKA zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Čaputová odmieta Ficove tvrdenia

Bratislava 11. augusta 2023 (TASR/HSP/Facebook/RTVS/Foto:Facebook)

Aktualizované 11. augusta 2023 15:02

Počas piatkových skorých ranných hodín Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a jednu ďalšiu osobu pre korupciu

Tibor Gašpar
na snímke Tibor Gašpar

Na sociálnej sieti o tom informoval jeho syn.

Reklama

Druhou zadržanou osobou má byť Roman Stahl, ktorý viedol vyšetrovací tím Novinár. Syn policajného exprezidenta Pavol Gašpar označil zadržanie svojho otca ako predvolebný cirkus.

Stahl musel ako šéf policajného tímu vyšetrujúceho kauzy, ktoré otvoril zavraždený novinár Ján Kuciak, skončiť pretože jeho meno sa spomínalo v komunikácii medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom

Reklama

 

Podozrenie z korupčnej trestnej činnosti

Bývalého policajného prezidenta zadržali v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. Vyplýva to zo stanoviska Prezídia Policajného zboru. “V skorých ranných hodinách v Nitrianskom kraji zasahovala Národná kriminálna agentúra. Počas akcie s krycím názvom Ezechiel 7 boli zadržané dve obvinené osoby R.S. a T.G. a to v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti,” uvádza policajné prezídium.

Vzhľadom k prebiehajúcim zaisťovacím úkonom, vrátane výkonu domovej prehliadky na základe príkazu sudcu pre prípravné konania, nie je podľa polície možné aktuálne poskytnúť žiadne bližšie informácie.

“Vo veci, v ktorej vykonáva dozor prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, vykonáva v súčasnosti úkony polícia, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať,” konštatuje hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Obvinený mal byť okrem Tibora G. aj podnikateľ Norbert B. Ako uviedol pre médiá ich advokát Marek Para, podnikateľ zadržaný nebol, keďže je momentálne na dovolenke.

Reklama

Vypovedať by mohol začiatkom budúceho týždňa, termín sa dohaduje. Tibor G. by mal vypovedať ešte v piatok.

Para hovorí o účelovom zadržaní a obvinení, “akte pomsty”. V prípade nevidí žiadne nové skutočnosti. Polícia sa podľa neho opiera iba o výpoveď spolupracujúceho obvineného.

 

Predvolebný cirkus

Zadržanie svojho otca Pavol Gašpar okomentoval ako “predvolebný cirkus.“ Podľa jeho vyjadrenia mal o korupcii dvojice policajtov vypovedať ďalší expolicajt – Bernard Slobodník.

“Dnes ráno Čurillovci zadržali môjho otca, Tibora Gašpara. Išlo o zadržanie bez domovej prehliadky, z čoho je jasné, že ide o sólo akciu Lipšicovej ÚŠP a Hamranovej NAKA. Žiadny príčetný sudca by im totiž na takúto kovbojčinu nedal príkaz a Záleská zrovna po víkende nemôže. Vyšetrovanie je riadené – podpaľačom Ďurkom, cez nastrčeného kolegu. Dozor Lipšicovci z ÚŠP. No a jediný dôkaz je 96 výpoveď Slobodníka, v ktorej 13 krát upravil dej. Takto sa robí predvolebná kampaň v podaní Progresívneho Slovenska. Tu je odpoveď, prečo musel skončiť minister Šimko a policajt Ďurka zostať. Keď to bude možné poskytneme ďalšie informácie. Bojujeme za právny štát,” uvádza Pavol Gašpar.

Reklama

 

“Likvidácia opozície”

Róbert Fico, predseda Smeru sa tiež vyjadril k zadržaniu Gašpara.

“Zadržanie kandidáta SMERU-SSD na vysokom mieste na kandidátke pre voľby do NRSR Tibora Gašpara je len prejavom zúfalstva a chrapúnstva NAKA a ÚŠP do posledného okamihu slúžiacich politickému zadaniu zlikvidovať opozíciu. Toto je dôvod, pre ktorý musel odísť z funkcie Ivan Šimko. Na takýto útok proti najsilnejšej opozičnej politickej strane 6 týždňov pred voľbami neexistuje žiadny iný dôvod, len poškodenie SMERU-SSD a pomsta T. Gašparovi za jeho usilovné odkrývanie špinavostí NAKA a ÚŠP. Je neuveritelné, že po Matovičovi priamo prevzala štafetu likvidácie opozície prezidentka Čaputová so svojou vládou. Takýto hrubý nedemokratický zásah do priebehu volieb nemohla NAKA urobiť bez jej súhlasu a bez upovedomenia jej lokaja na MV SR Ľ. Ódora. SMER-SSD berie tieto pinochetove metódy ako obrovskú výzvu a dnes sa bude zadržaním T. Gašpara aj za mojej účasi zaoberať na oficiálnej TK,” vyhlasuje Fico.

 

Čaputová odmieta Ficove tvrdenia

Prezidentka Zuzana Čaputová odmieta tvrdenia, že by dopredu vedela, či dala súhlas s akoukoľvek policajnou akciou. Označila to za klamstvo lídra Smeru-SD Roberta Fica, podľa ktorého sa prezidentka podieľa na snahe o likvidáciu opozície.

Fico zároveň tvrdí, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) nemohla zadržať bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara bez jej súhlasu.

“Tvrdenie, že prezidentka dopredu vedela, či dokonca mala dať súhlas s akoukoľvek policajnou akciou, je ďalšie nehorázne klamstvo Roberta Fica,” uvádza hlava štátu v reakcii, ktorú zaslal jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka chápe, že pre Fica je nepredstaviteľné, že by polícia mohla fungovať bez politického riadenia či zasahovania do jednotlivých prípadov.

Prezidentka opakovane tvrdí, že v každej demokracii je stíhanie predstaviteľov politickej opozície citlivá vec, ktorá môže vyvolávať rôzne reakcie.

Reklama

“O to viac je potrebné, aby tieto kroky polícia vysvetlila verejnosti v medziach, ktoré jej zákon umožňuje,” zdôrazňuje hlava štátu.

 

Hnutie OĽANO reaguje na zadržanie Gašpara

“Bývalý policajný šéf, číslo deväť na kandidátke Smeru, rodina s mafiou a jeden z aktérov obludnej kauzy Očistec. To je Tibor Gašpar, ktorý už niekoľko mesiacov klame, zastrašuje a vyhráža sa policajtom. Sám asi veľmi dobre vie, čo to znamená, keď má polícia rozviazané ruky a do jej práce nezasahuje žiadny politik ani mafián,” stojí vo vyhlásení hnutia.

 

Viac otázok ako odpovedí

Podľa Milana Uhríka, predsedu hnutia Republika: “Padni komu padni a spravodlivosť by mala byť slepá.”

Reklama

“Ja som za to, aby sa vyšetrili aj korupčné kauzy a podozrenia bývalých vlád. Ale na druhej strane, viete keď je spravodlivosť slepá 3 a pol roka a potom zrazu jeden, dva mesiace pred voľbami začne brať predstaviteľov a kandidátov opozičných strán, tak to vzbudzuje minimálne viac otázok ako odpovedí,” uvádza k zadržaniu Gašpara.

 

Ozvalo sa aj Progresívne Slovensko

Podľa Michala Šimečku sa “Robert Fico zo zadržania Tibora Gašpara v skutočnosti teší.”

“Presne preto si poskladal kandidátku z ľudí s podozreniami na kriminálnu minulosť, aby mohol pred voľbami kričať o stíhaní opozície. Naopak, malo by nás tešiť, že polícia sa nedá zastrašiť a koná slobodne. To, že Robert Fico z krokov polície obviňuje prezidentku, premiéra, PS alebo kohokoľvek iného, je len odhalením jeho mentálneho sveta. To v jeho časoch politici ovládali políciu a prikazovali jej, čo má a čo nemá robiť,” vyhlasuje predseda PS.”

 

Reklama

Hlas žiada civilnú kontrolu Ministerstva vnútra

“Zatýkanie opozície dva mesiace pred voľbami je dôkazom, prečo musel minister vnútra Šimko odísť. Je to zásadný mocenský vstup do predvolebnej kampane, ktorý vrhá zlé svetlo na úradnícku vládu, ktorá sa zodpovedá prezidentke Čaputovej. Napľňajú sa tak slová Igora Matoviča, ktorý takéto zásahy voči opozícii dlhodobo avizoval. HLAS – sociálna demokracia vyzýva prezidentku Čaputovú a premiéra Ódora vrátiť sa k civilnej kontrole ministerstva vnútra, pretože sú porušené základné princípy kontroly moci a polícia je zneužívaná na politické účely. HLAS – sociálna demokracia je presvedčený, že ani takéto porušenia férovosti demokratickej súťaže nezastavia zmenu, ktorá príde po septembrových voľbách,” píše sa vo vyhlásení.

 

Kollár: Z toho môže byť ‘trapas’ a hanba polície

Keby som chcel Smeru pomôcť lepšími percentami, neurobil by som to inak, komentoval piatkové zadržanie exšéfa polície a kandidáta Smeru Tibora Gašpara predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Dodal, že informácie k prípadu má iba z médií. “Nebudem sa vyjadrovať k práci polície. Keď ustoja dôkazné bremeno, tak dotyční páni ponesú zodpovednosť. Keď to neustoja, bude to ďalšie fiasko, ‘trapas’ a hanba polície,” vyhlásil predseda parlamentu.

Kollár nechce, aby jednu organizovanú skupinu, ktorá uniesla štát a rozhodovala, kto má právo na pravdu, vymenila nová, ktorá robí to isté. “Ja vidím na Slovensku, že nie všetky postupy sa dodržiavajú a že nie všetky postupy sú zákonné,” skonštatoval. Koniec ministra vnútra Ivana Šimka považuje za chybu. Označil ho za profesionála, ktorý mal dbať na dodržiavanie zákonov a postupov. Zopakoval, že koalíciu so stranou Smer-SD si nevie predstaviť. Nemá na to vplyv, či jeho kandidát skončí alebo neskončí v putách.

 

Demokrati hovoria o dobe temna

Informácia o zadržaní a obvinení bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a ďalších preukazuje, že Slovensko žilo za vlád Roberta Fica (Smer-SD) aj Petra Pellegriniho (Hlas-SD) v období temna. Uviedol to podpredseda mimoparlamentnej strany Demokrati a exminister obrany Jaroslav Naď.

“Nebudem klamať, že na Slovensku po voľbách v septembri opäť hrozí, že nastane doba temna,” dodal. Nezaradený poslanec parlamentu a člen Demokratov Juraj Šeliga odmieta, že by v súvislosti s obvinením išlo o politické rozhodnutie. Podotkol, že ak sa Smer-SD, Hlas-SD alebo hnutie Republika dostanú k moci, “ich ľudia” už nikdy nebudú vyšetrovaní.

Reklama

 

Polícia: Tibora G. obvinili bezodkladne, ako vyšetrovateľ nemal pochybnosti

Policajného exprezidenta Tibora G. obvinili bezodkladne po tom, ako vyšetrovateľ na základe dôkazov nemal pochybnosti. Vyplýva to zo stanoviska polície na sociálnej sieti. Potvrdila, že v prípade obvinili celkovo tri osoby.

“Uznesenie o vznesení obvinenia bolo vydané bezodkladne po tom, ako mal vyšetrovateľ na základe vykonaného dokazovania, zabezpečených dôkazov a ich vyhodnotenia bez dôvodných pochybností za to, že skutkov sa dopustili konkrétne osoby,” uviedla polícia.

Priblížila, že k začatiu trestného stíhania vo veci vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry došlo v júni 2023 na základe relevantných podkladov a informácií zabezpečených v čase operatívneho preverovania skutkov.

“V priebehu samotného trestného konania bolo zistené, že na Úrade inšpekčnej služby je vedené iné trestné konanie, kde zo zadokumentovaných skutočností bolo zistené, že obe trestné veci spolu súvisia,” ozrejmila polícia s tým, že došlo k spojeniu oboch trestných vecí na spoločné konanie.

SNS: Zadržanie Tibora G. je bezprecedentný zásah do predvolebného boja

Zadržanie policajného exprezidenta Tibora G. je bezprecedentný zásah do predvolebného boja. Vyhlásila to Slovenská národná strana (SNS). Vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na podniknutie krokov, aby bol kabinet Ľudovíta Ódora “vládou odborníkov a nie Progresívneho Slovenska”.

“Nikdy v histórii Slovenskej republiky sa nestalo, aby človek z vedúcich miest kandidátnej listiny bol demonštratívne zatknutý,” uviedla SNS v stanovisku, ktoré TASR zaslala riaditeľka kancelárie predsedu Zuzana Škopcová. Je podľa strany zrejmé, že zásahom polície je narušený priebeh parlamentných volieb.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:14

Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruská pohraničná stráž však na žiadosť Jerevanu zostane na hraniciach Arménska s Tureckom a Iránom, dodal Peskov.

Summit Euroázijskej hospodárskej únie
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), arménsky premiér Nikol Pašinjan (tretí vľavo), bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (druhý vľavo), kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) a kyrgyžský prezident Sadyr Japarov (druhý vpravo) počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA), ktorá združuje päť postsovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, v Moskve 8. mája 2024
13:55

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 2. kola na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo svojom úvodnom vystúpení zvíťazil v pozícii kvalifikanta nad Alexeiom Popyrinom z Austrálie 6:3, 6:2.

13:51

Mimovládna organizácia Globsec vytvorila pre svoju nadchádzajúcu konferenciu Globsec Forum 2024 v Prahe prípravný výbor, ktorého predsedom je poradca českého prezidenta Petra Pavla pre zahraničnú politiku Petr Kolář.

Organizáciu Globsec vo výbore zastupuje člen jej správnej rady Petr Pudil a spolupracovník organizácie a bývalý minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

13:45

Čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga privítal vo štvrtok na Budínskom hrade s vojenskými poctami maďarský prezident Tamás Sulyok. Maďarsko je Siho treťou zastávkou na prvom európskom turné po piatich rokoch, informuje TASR.

S premiérom Orbánom by sa mal Si Ťin-pching stretnúť popoludní. Rokovania sa majú týkať okrem iného vojny na Ukrajine či infraštruktúrnych projektov. Vyhlásenie pre médiá je naplánované podvečer.

čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský prezident Tamás Sulyok pózujú počas stretnutia v Budapešti
13:43

Ucelený obraz o stave a trendoch sociálno-ekonomického vývoja na Slovensku má poskytnúť nový dátový online portál Sociálny atlas Slovenska, ktorý spustili v stredu (8. 5.). Zároveň má posliniť rolu dát vo verejnej diskusii o sociálnom systéme v krajine. O jeho spustení informovali Občianske združenie (OZ) Pracujúca chudoba, Inštitút pre výskum sociálnoekonomických rizík a analýz (IVRA) a slovenské zastúpenie nemeckej nadácie Friedrich Ebert Stiftung (FES), ktoré stoja za jeho tvorbou a prevádzkou.

Portál má priniesť kompletné informácie o príjmovej úrovni a sociálnej situácii slovenskej populácie či o oblasti dôchodkov aj inštitútov. Ľudia si budú môcť vyhľadať tiež údaje o parametroch sociálneho štátu a trendoch vývoja trhu práce a základných parametroch ekonomického vývoja na Slovensku.

13:40

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA. Oznámila to vo štvrtok japonská oceliareň, informuje Reuters.

Vlani v decembri ponúkla Nippon Steel takmer 15 miliárd USD (13,96 miliardy eur) za prevzatie ikonickej U.S. Steel. To však vyvolalo odmietavú reakciu prezidenta Joa Bidena a Donalda Trumpa, jeho pravdepodobného vyzývateľa vo voľbách 5. novembra, ako aj odborového zväzu United Steelworkers (USW).

13:38

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Väčšina zmien spočíva podľa Ministerstva hospodárstva v úprave takých povinností podnikateľov, ktoré zakladajú neúmerné administratívne či nepriame finančné náklady. Tiež v elektronizácii procesov, ktoré prispievajú k vyššej flexibilite a efektívnosti riešenia situácií, s ktorými sa podnikateľské subjekty stretávajú.

13:32

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o cenných papieroch a investičných službách. Regulácia finančných nástrojov na Slovensku sa tak rozšíri aj na finančné nástroje založené na technológii distribuovanej databázy transakcií (DLT). 

DLT je technológia, ktorá umožňuje evidenciu a zdieľanie záznamov o vlastníckych právach v decentralizovanej počítačovej sieti. Jedným z typov tejto technológie je blockchain, na ktorom sú založené rôzne kryptomeny vrátane bitcoinu. 

13:23

Budúca pracovná agenda inštitúcií EÚ, ktoré vzniknú po júnových voľbách do Európskeho parlamentu, bude vychádzať z priorít súčasnej Európskej komisie. V rozhovore pre TASR to povedal zástupca riaditeľa Inštitútu pre európsku politiku Europeum a vedúci bruselskej kancelárie inštitútu Žiga Faktor.

12:57

Pri stredajších útokoch ruských síl na Ukrajinu boli vážne poškodené dve vodné elektrárne a sú mimo prevádzky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok uviedla štátna energetická spoločnosť Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o ktoré elektrárne ide.

12:50

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA. Oznámila to vo štvrtok japonská oceliareň.

12:37

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) ohlásilo novú výzvu za takmer 200 miliónov eur, ktorá pomôže školám vo všetkých regiónoch Slovenska stať sa modernejšími inštitúciami. Informoval o tom na brífingu minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

12:23

Desiatky centristických, zelených a ľavicových poslancov Európskeho parlamentu (EP) z viacerých členských krajín vyzvali lídrov inštitúcií EÚ, aby zvolali mimoriadny summit EÚ kvôli izraelskej vojenskej kampani v Rafahu a uvalili sankcie EÚ voči Izraelu. Na základe správy týždenníka Politico o tom informuje bruselský spravodajca TASR.

11:59

Ozbrojenci vtrhli v štvrtok skoro ráno do domu, ktorý sa nachádza v blízkosti prístavu v pakistanskom meste Gwádar, a zastrelili sedem spiacich robotníkov, uviedla tamojšia polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali