Najväčším problém Západu je, že jeho ilúzie o Rusku a Ukrajine sú skutočné

Najväčším problém Západu je, že jeho ilúzie o Rusku a Ukrajine sú skutočné

Moskva/Kyjev 22. mája 2023 (HSP/sonar21/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin, Andrew Kravchenko)

 

Ak si myslíte, že politika voči Rusku, ktorú formuje vnímanie a presvedčenie washingtonského status quo, nie je vážne zvrátená, zamyslite sa ešte raz a sledujte Charlesa Kupchana, bývalého Clintonovho a Obamovho úradníka pre národnú bezpečnosť a súčasného posla Atlantickej rady, ako vás vezme na bizarnú cestu hodnú Alenky v krajine zázrakov, píše Larry Johnson. Kupchanove názory nie sú ojedinelé. To, čo hovorí o Rusku a Ukrajine, je hlavný neokonzervatívny prúd a odráža názory Bidenových kľúčových asistentov pre národnú bezpečnosť a vedúcich predstaviteľov amerického Senátu a Snemovne reprezentantov. Žiadne fakty nezmenia jeho názor. Rovnako ako Bidenova administratíva, aj on je presvedčený o tom, že Rusko je násilnícky autoritársky štát, ktorý si chce podmaniť svet.

Putin Zelenskyj
Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ak je v Rusku alebo Číne niekto vo vedúcej funkcii, kto ešte stále verí, že existuje cesta rokovaní so Spojenými štátmi, Kupchanove bludné výlevy, ktoré sa objavili v tomto videu, by ho mali prebudiť, aby si uvedomil márnosť takéhoto úsilia. Na skutočné rokovania s Moskvou nie je priestor. Washingtonský establišment nebude spokojný, kým Putin nezomrie a Rusko nebude rozporciované ako moriak na Deň vďakyvzdania – vták, nie krajina.

Reklama

Tu je prvá časť Kupčanovho rozhovoru v programe RT Going Underground:

prvá časť Kupčanovho rozhovoru v programe RT Going Underground
Prvá časť Kupčanovho rozhovoru v programe RT Going Underground

Nedávny pád Bachmutu do rúk Rusov, rovnako ako dobytie Mariupolu pred rokom, je na Západe vykresľovaný ako nič neriešiaca udalosť. Je to moment Leslieho Nielsena (predstaviteľa detektíva Franka Drebina):

Reklama
moment Leslieho Nielsena (predstaviteľa detektíva Franka Drebina)
Moment Leslieho Nielsena (predstaviteľa detektíva Franka Drebina)

Ukrajina však za snahu udržať si toto údajne “bezcenné” mesto zaplatila vysokú cenu krvi. Simplicius uvádza podrobnosti ukrajinského vojenského nekrológu:

Prečo sa Bakhmut nazýva mlynček na mäso?

Kto bol zdecimovaný v Bakhmute:

Brigády:

  1. brigáda
  2. brigáda
  3. brigáda
  4. brigáda
  5. brigáda
  6. brigáda
  7. brigáda
  8. brigáda
  9. brigáda
  10. brigáda
  11. brigáda

Predsunutá rubizačná brigáda

Reklama

Predsunutá brigáda Azov

Predsunutá brigáda Uragan

Predsunutá spartská brigáda

  1. brigáda
  2. brigáda
  3. brigáda
  4. brigáda
  5. brigáda
  6. brigáda
  7. brigáda
  8. brigáda
  9. brigáda
  10. brigáda jagerov

Pluky špeciálnych síl a specnaz:

  1. útočný pluk
  2. pluk špeciálnych síl

Prápory Kraken:

Reklama
  1. prápor
  2. prápor
  3. prápor OPFOR
  4. strelecký prápor
  5. horský útočný prápor

Omega

Pohraničná stráž Doneck

  1. pluk bezpilotných prostriedkov UDAR:

Šeršeň

Adam

Karlsen

Terra

Skala

Madyar

Khartia

Kep

Reklama

Seneka

Legie WASP:

Dudajevský prápor

Gruzínska légia

Mansurský prápor

Reklama

Šamilov prápor

Gonor

Normandská légia

Väčšina týchto práporov utrpela viac ako 70 % strát práve proti PMC Wagner.

Vyššie uvedených dvadsaťpäť brigád predstavuje silu najmenej 50 000 mužov (za predpokladu, že v redukovanej brigáde je len 2000 mužov) a až 125 000 mužov. Simplicius uvádza aj najmenej 9 práporov a 5 plukov – to je 4500, resp. 5000 ďalších vojakov. Spočítajte si to. Ak Ukrajina nasadila do bitky o Bachmut 134 500 vojakov, 70 % strát znamená, že Ukrajina utrpela až 94 150 padlých a zranených.

Reklama

Kupčan je podľa môjho názoru presným barometrom filozofickej a politickej ideológie, ktorá riadi politiku USA voči Rusku a Ukrajine. Títo ľudia – napríklad Sullivan, Blinken, Nulandová a Kupchan – skutočne veria, že Rusko je zbedačený, spustošený národ, ktorý sa ledva drží na nohách, a zatiaľ nič ich neotriaslo z tohto presvedčenia. Sú presvedčení, že ak sa Ukrajine podarí vojenský zázrak, Rusko sa zrúti. Toto zmýšľanie je nielen bláznivé, ale aj nebezpečné. Hrubo podceňuje schopnosti a odhodlanie Ruska dosiahnuť svoje deklarované ciele demilitarizácie a deinštitucionalizácie Ukrajiny a do veľkej miery sa opiera o falošný predpoklad, že Rusko nemá ekonomickú silu na udržanie svojho vojenského úsilia.

Odporúčam vám prečítať si najnovší článok od Simplicia Mysliteľa. Je platený. Ponúka fascinujúcu, podrobnú analýzu ďalších krokov vo vojne. Verím, že Simplicius nie je jediným autorom vynikajúcich diel uverejnených na jeho Substacku. Domnievam sa, že je kanálom, ktorý poskytuje pohľad ruskej vojenskej rozviedky na stav vojny, ktorú Rusko vedie na Ukrajine. Pomáhajú mu kompetentní ľudia z ruskej strany. Prosím, neinterpretujte si nesprávne to, čo sa snažím vyjadriť – neobviňujem Simplicia z toho, že je ruským poskokom. To ani zďaleka nie. Myslím si, že predstavuje pomerne sofistikovanú informačnú operáciu, ktorej cieľom je pokúsiť sa Západu sprostredkovať realitu toho, čomu Ukrajina v tejto vojne čelí.

Simplicius je šikovný prostriedok na to, aby sa na verejnosť dostali informácie, ktoré nie sú poznačené nánosom brífingu ruského ministerstva obrany. Nenaznačujem, že ruské ministerstvo obrany klame. Len poukazujem na to, že západný establišment bežne odmieta všetko, čo MO poskytuje. Simplicius ako autor Substacu nie je hneď hromozvodom a jeho dobre zdôvodnené články majú zrejme zamýšľaný účinok, pretože vzdelávajú ľudí na Západe o tom, čo sa skutočne deje a čo sa môže stať. Uvedomujem si, že niektorí, ako napríklad Charles Kupchan, okamžite odmietajú to, čo Simplicius predkladá, označujúc to za “ruskú propagandu”. Podľa môjho názoru Simplicius nie je propagandista ani umelec, ktorý sa zaoberá manipuláciou.

Dovoľte mi uviesť jeden výstižný príklad z jeho poslednej práce. Komentuje údajné prepadnutie dvoch ruských bojových lietadiel a dvoch vrtuľníkov minulý týždeň. Prvé reakcie verejnosti pripisovali Ukrajine odvážnu operáciu, ktorá pristihla Rusov so stiahnutými nohavicami. Simplicius však teraz predkladá dôveryhodný dôkaz, že tieto lietadlá zostrelili samotní Rusi.

Niekto by mohol namietať, že nedávno odpálili celú ruskú “špeciálnu leteckú skupinu” neďaleko Brjanska. Ale ak mám byť úprimný, čím viac času ubieha, tým viac sa osobne prikláňam k vysvetleniu, že táto letecká skupina bola zničená priateľskou paľbou. Zdá sa, že s tým súhlasí aj prominentný ruský kanál ‘FighterBomber’, ktorý uvádza, že ruské systémy IFF (Identify Friend Foe) majú známe problémy, a vysvetľovalo by to veľa veľmi neudržateľných anomálií zostrelu; napríklad prečo sa zdalo, že vrtuľníky EW vôbec nezasahujú proti hrozbe svojimi automatickými systémami, ktoré rozptyľujú svetlice/čašu, a prečo by na začiatku neboli schopné rušiť daný systém, čo je ich úlohou. Majte na pamäti, že samotná Ukrajina poprela, že by bola zodpovedná za tento zostrel, oficiálne, hoci to nemusí veľa hovoriť.

Je to jednoducho príliš nepravdepodobné a nemajú žiadne reálne systémy, ktoré by mohli dosiahnuť tak ďaleko do ruského priestoru, nikdy predtým ani potom to neurobili. Takže mne osobne moje zmysly hovoria, že to bol katastrofálny prípad modrej na modrej. Nebol by to prvý ani posledný prípad – pri väčšine zostrelov ruských Su-34 nad Doneckom v minulom roku sa potvrdilo, že išlo o “priateľskú” (nešťastnú) streľbu. A väčšina zostrelov vo všeobecnosti v celej histórii je “priateľská” streľba, čo zahŕňa väčšinu zostrelov NATO/USA v rôznych konfliktoch, ako bola Púštna búrka atď. Je to jednoduchá realita leteckých operácií.

Je jedno, či Simplicius všetky tieto vynikajúce články vytvára sám, alebo mu pomáha ruská vojenská rozviedka, pretože kvalita toho, čo je napísané, stojí sama o sebe a stojí za prečítanie. Je smutné, že ľudia ako Charles Kupchan sa radšej utápajú v špine nevedomosti a slepo prijímajú samovražednú politiku, ktorá viac poškodí Spojené štáty ako Rusko.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

16:21

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU sa v apríli 2024 ustálil na hodnote 3,82 %. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe. Nezamestnanosť medziročne klesla o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.). V porovnaní s marcom 2024 klesol počet nezamestnaných o 0,06 p. b. Nezamestnanosť medzimesačne klesala vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom.

16:19

Doplnkové dôchodkové sporenie predstavuje v súčasnosti majetok viac ako 3,7 miliardy eur. V apríli 2024 počet sporiteľov v treťom pilieri presiahol miliónovú hranicu. Informovala o tom Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností. Do tretieho piliera vstupujú podľa asociácie najmä ľudia vo veku od 25 do 40 rokov.

16:18

Palestínske hnutie Hamas kritizovalo žiadosť hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana o vydanie zatykačov na vodcov Hamasu. 

15:55

V čase, keď sa zvyšujú dovozy potravín rôznej kvality vrátane falšovaných, je kľúčové, aby si spotrebitelia ešte viac uvedomili význam včely medonosnej pre životné prostredie, krajinotvorbu a ľudský organizmus. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Ochrana včelích populácií a čistoty včelích produktov je podľa nej jedna z výziev, na ktorú upozornili slovenskí včelári pri príležitosti Svetového dňa včiel, ktorý OSN vyhlásila na 20. mája.

15:53

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov v množstve minimálne 220 kg na osobu za rok. Ich spotreba na Slovensku je oproti odporúčanej stále nízka, pohybuje sa na úrovni 189 kg na osobu za rok. Uviedli to slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka pri príležitosti utorkového (21. 5.) Medzinárodného dňa mlieka, ktorý sa na celom svete každoročne oslavuje tretí májový utorok.

15:43

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri útoku nožom na základnej škole v čínskej provincii Ťiang-si. Informovali o tom čínske štátne médiá s odvolaním na miestnu políciu.

15:24

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana vydať zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta spoločne s vodcami Hamasu je podľa českého premiéra Petra Fialu desivý a absolútne neprijateľný.

14:50

Rusko oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Bilohorivka ležiacu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá bola doteraz jednou z mála obcí v oblasti pod kontrolou Kyjeva. 

14:49

Izrael má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú operáciu v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Povedal izraelský minister obrany Joav Galant poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi.

14:47

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali