Na Ukrajine “zlepšujú” svetovú klasiku: Operu Petra Čajkovského Mazepa “obohatili” o obľúbenú pieseň Stepana Banderu

Na Ukrajine “zlepšujú” svetovú klasiku: Operu Petra Čajkovského Mazepa “obohatili” o obľúbenú pieseň Stepana Banderu

Charkov, 7. augusta 2017 (HSP/Foto: Facebook)

 

Na Ukrajine nielen prepisujú učebnice histórie, ale prerábajú aj svetoznáme klasické diela, „zlepšujú“ ich tak, že ich prispôsobujú postojom a chúťkam súčasného kyjevského režimu. Vo svojej snahe presláviť ukrajinských „hrdinov“ zachádzajú do absurdu.

Na snímke plagát pozývajúci na operu

V Charkovskom národnom akademickom divadle opery a baletu N. V. Lysenka /založený v r. 1925/ „zlepšili“ veľkolepú operu svetoznámeho ruského skladateľa Petra Čajkovského „Mazepa“. Túto operu geniálny skladateľ napísal na základe poémy takisto svetoznámeho ruského básnika Alexandra Puškina „Poltava“. Opera má 3 dejstva, 6 scén, libreto napísal Victor Burenin. Premiéru mala 15. februára 1884 vo Veľkom /Boľšom/ divadle v Moskve.

Reklama

Ukrajinskí umelci – patrioti operu pozmenili tak, že ju prispôsobili súčasným postojom a hodnotám majdanu. Keďže Puškin a Čajkovský historicky presne opísali postavu hlavného hrdinu opery – ukrajinského hetmana Ivana Mazepu, zradcu cára a svojej vlasti a krvilačného vraha, ukrajinskí „zlepšovatelia“ poriadne pozmenili dej opery. Preložili ju do ukrajinčiny, vyhodili niektoré epizódy, kde Mazepa a jeho spojenec Orlík sú prezentovaní ako zradcovia. Za týmto účelom vlastne vyhodili celé tretie dejstvo opery…

„Zlepšovateľom“ sa podarilo prerobiť operu tak, že zo zradcu a vraha Mazepu sa stal národný ukrajinský hrdina, ktorému veľmi záleží na svojej vlasti. No a čerešničkou na torte je to, že „zlepšovatelia“ do úvodu a záveru opery Petra Čajkovského zaradili… obľúbenú pieseň „ukrajinského hrdinu“ Stepana Banderu „Чорна рілля ізорана“ /“Čierna rola rozoraná“/. Svetoví hudobní experti nemajú poznatky, či Peter Čajkovský počul niekedy túto pieseň, ale  ukrajinskí „zlepšovatelia“ mu do opery túto pieseň zaradili – pre väčšiu slávu až dvakrát…

Reklama
Na snímke herci počas vystúpenia

V tejto súvislosti mimoriadne zaujímavý rozhovor zverejnil ukrajinský denník Gazeta.ua. Ukrajinskí novinári sa rozprávali s domácou hudobnou kritičkou Ľubovou Morozovovou. Je dosť známa svojimi patriotickými postojmi a aktivitami. Pritom však v rozhovore priznala, že niektoré momenty v „obnovenej“ opere Petra Čajkovského, jemne povedané, nesedia.

„Navštívila som Charkov, kde pripravili novú verziu opery Petra Čajkovského „Mazepa“. Teraz oslavujeme 330. výročie, kedy sa Ivan Mazepa stal hetmanom. V dedine Kolomak Charkovskej oblasti mu pri tejto príležitosti urobili pomník a tam sa na otvorenom pódiu konala premiéra obnovenej opery,“ porozprávala.

Potom prezradila, že charkovskí umelci nedostatočne „vylepšili“ Čajkovského operu a bolo by treba urobiť ešte viac: „Ale táto opera je napísaná na Puškinovú poému, kde je Mazepa prezentovaný, ako zradca a klamár. Bolo potrebné objednať u súčasného skladateľa novú partitúru, mohli by sme mu dať rok alebo poldruha roka, aby to prerobil a prispôsobil hudbu tak, aby bola v súlade sú súčasným pohľadom na samotného hetmana a tie udalosti. Potrebné bolo vytvoriť nového hrdinu – vášnivého, charizmatického, ktorý by zaujal súčasného diváka,“ podčiarkla kritička.

Skritizovala „nových autorov“ opery za to, že si zvolili ľahšiu cestu a poriadne nepopracovali nad novým variantom opery: „Tradične si zvoli ľahkú cestu. Zo starej partitúry jednoducho vyhodili tretie dejstvo a Puškinov text preložili z ruštiny do ukrajinčiny. Vo svete opery už dávno neprekladajú. Ukrajinský jazyk nie je prispôsobený k tej melodike. Napríklad, je v tom také špecifiká, že na vysokých notách treba spievať otvorené samohlásky. A preto sa nedá rozobrať, o čom vlastne spievajú,“ posťažovala sa Ľubov Morozovová.

„Okrem toho v úvode a na konci vstavili obľúbenú pieseň Stepana Banderu „Чорна рілля ізорана“. Načo je tam? Čo spoločné má Bandera s Mazepom? A tá hlúpa scéna na konci! V pozadí popravujú Kočubeja a vpredu stoji jeho dcéra, usmieva sa a spieva modlitbu a v pozadí, na platne premietajú fotografie bojovníkov „Nebeskej stovky“ a vojakov Protiteroristicekj operácie… Táto opera mala vyvolať prílev patriotických citov, ale zapríčinila práve opačný efekt. Táto opera sa premenila na akýsi „bratský masový hrob“. Prečo u nás aj dodnes robia podobné veci?“ čudovala sa patrioticky naladená hudobná kritička.

Reklama
Na snímke Ľubov Morozovová

Našim čitateľom /aby ich náhodou nepoplietli ukrajinskí „zlepšovatelia“/ pripomenieme, že Čajkovského opera rozpráva o udalostiach začiatku XVIII. storočia. Prestarnutý ukrajinský hetman Ivan Mazepa /1639 – 1709/ požiadal generálneho pisára a generálneho sudcu Zaporožského vojska Vasilija Kočubeja /1640 – 1708/ o ruku jeho mladej dcéry Márie. Verný ruskému cárovi Petrovi I. Kočubej neznáša zradcu Mazepu, vie o jeho tajných rokovaniach so švédskym kráľom Karlom XII. a poľským kráľom a odmieta dať Mazepovi svoju dcéru. Upozorňuje Petra I. na zradu Mazepu. Peter I. však verí klamstvám Mazepu a dokonca mu vydáva Kočubeja a jeho spojencov, ktorí utiekli k Petrovi I. do Petrohradu. Mazepa brutálne týra Kočubeja a jeho kamarátov a 25. júla 1708 dal ich popraviť.

Mazepa však iba o rok prežil ľudí, ktorých zradil a umučil k smrti. Po slávnej Poltavskej bitke, keď ruský cár Peter I rozdrvil vojská švédskeho kráľa Karla XII. a jeho spojencov, jedným z ktorých bol aj Mazepa, ukrajinský hetman utiekol do Tureckej ríše a 22. septembra 1709 zomrel v meste Bendery, ktoré sa v súčasnosti nachádza na území Podnesterskej Moldavskej republiky.

Na Slovensku sa tiež môžeme tešiť na ukrajinské zlepšováky? Napríklad sa možno dočkáme, keď prerobia a „zlepšia“ jednu zo štyroch opier Eugena Suchoňa. Čo by ste povedali na novú verziu, napríklad, Krútňavy alebo Svätopluka?

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Investorom v eurozóne sa v máji 2024 zlepšila opäť nálada a ich dôvera v ekonomiku regiónu vzrástla, už siedmy mesiac po sebe. Ukázali to v pondelok výsledky prieskumu renomovaného inštitútu Sentix. Informovala agentúra Reuters.

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 20 štátoch menovej únie, v máji 2024 zvýšil na -3,5 bodu z aprílových -5,9 bodu.

11:34

Celému svetu a všetkým sektorom chýbajú profesionáli v kybernetickej bezpečnosti, pričom na Slovensku ide o viac ako 10 000 odborníkov. Informoval o tom v pondelok organizátor národnej kyberbezpečnostnej hry CyberGame, v ktorej je po mesiaci registrovaných viac ako 2000 účastníkov.

Na nedostatok zručností a nízke povedomie v kyberbezpečnosti pritom upozorňuje aj Agentúra EÚ pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA).

11:32

Maďarsko nevydá utečencov Ukrajine a neskúma ani to, či sa ich týka branná povinnosť, uviedol pre komerčnú televíziu ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. “Všetci utečenci z Ukrajiny sú u nás úplne v bezpečí,” dodal vicepremiér.

11:31

Rusko bude musieť rozšíriť svoj raketový arzenál, aby tak odstrašilo Západ, s ktorým je v “otvorenej konfrontácii”, povedal v pondelok ruský diplomat Grigorij Maškov. Informuje agentúra Reuters.

Podľa Štokholmského inštitútu pre mierový výskum (SIPRI) plánuje Rusko v tomto roku vynaložiť na armádu 7,1 percenta zo svojho HDP, a teda vyše tretinu z celkového štátneho rozpočtu.

11:29

Novinári talianskej verejnoprávnej televízie a rozhlasu RAI vstúpili v pondelok do 24-hodinového štrajku na protest proti “represívnej kontrole” pravicovej vlády premiérky Georgie Meloniovej. V tlačovom vyhlásení to oznámil odborový zväz Usigrai, ktorý združuje zamestnancov spoločnosti RAI. Informovala agentúra APA.

Odbory sa sťažovali na pokusy premeniť RAI na “hlasnú trúbu” pre vládnu politiku.

10:35

Francúzska technologická spoločnosť Atos dostala od investorov štyri ponuky na reštrukturalizáciu svojho dlhu a vloženie hotovosti do podniku. Jedna z nich prišla od českého miliardára Daniela Křetínského, ktorý sa spojil s investičným fondom Attestor. Informuje agentúra Reuters.

09:54

Taliansky minister obrany Guido Crosetto v pondelok vyjadril presvedčenie, že ekonomické sankcie uvalené na Rusko nesplnili svoj účel, a vyzval Západ, aby sa pokúsil intenzívnejšie rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o diplomatickom riešení s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:09

Ceny zemného plynu a elektriny na burzách sa v minulom týždni zvýšili o 5 % a blížia sa k tohoročným maximám zo začiatku roka. 

Oproti februárovým najnižším cenám je aktuálne plyn drahší o viac ako 30 % a elektrina o takmer 29 %.

09:01

Búrky v americkom štáte Texas v nedeľu zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston. Záchranné zložky museli evakuovať stovky ľudí zo zaplavených domov a cestných komunikácií. Povodeň si vyžiadala jeden život, päťročného chlapca. Informovala agentúra AP a stanica CNN.

búrky záplavy v Texase
Na snímke Alvaro Trevino ťahá kanoe s 8-ročnou Jennifer Tellezovou a 8-ročnou Ailyn po kontrole ich domu v meste Spendora v Texase
08:08

Ceny ropy v pondelok ráno vyrovnali časť strát z predchádzajúceho týždňa potom, ako Saudská Arábia oznámila, že na viacerých dôležitých trhoch pristúpi k zvýšeniu svojich predajných cien. Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.17 h SELČ 83,28 USD (77,51 eura) za barel (159 litrov).

08:06

Izraelská armáda v pondelok vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa presunuli do “humanitárnej oblasti”. Informáciu priniesol denník Times of Israel, podľa ktorého ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali