Na podporu cyklodopravy vyčlení Prešovský kraj v tomto roku 820-tisíc eur

Na podporu cyklodopravy vyčlení Prešovský kraj v tomto roku 820-tisíc eur

Prešov 13. mája 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR – Radovan Stoklasa)

 

Celkovo 820-tisíc eur vyčlení v tomto roku na podporu cyklodopravy na svojom území Prešovský samosprávny kraj (PSK). Financie plánuje použiť na Eurovelo11, cykloprepojenie Vysokých Tatier so Slovenským rajom či na cykloturistickú trasu pútnického významu Levoča – Spišský Jeruzalem. Okrem toho župa počíta aj s cykloturistickou trasou okolo Domaše

Cyklotrasa
Ilustračné foto

Ako informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK, peniaze vyčlenili na svojom májovom zasadnutí krajskí poslanci. Doteraz bolo schválených na cyklodopravu v kraji na tento rok 320-tisíc eur. Poslanci túto sumu navýšili o ďalších 500-tisíc eur.

Reklama

Doteraz sme na podporu cyklodopravy v rámci Výzvy pre región vynaložili zhruba jeden milión eur, teraz je to ďalších 820-tisíc eur, ktoré pomôžu pri skvalitňovaní cyklodopravy v našom kraji. Výstavbou cyklotrás môžeme rozhýbať aj prílev ľudí, ktorí prídu do Prešovského samosprávneho kraja a budú obdivovať jeho krásy v rámci cestovného ruchu,“ zdôraznil predseda PSK Milan Majerský.

Najnovšie vyčlenené financie použijú na majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov pre účely výstavby Eurovela 11 v obciach Haniska, Kendice, Drienovská Nová Ves, Ličartovce, Janovík, Bretejovce a Seniakovce. Schválených na tento účel je 90-tisíc eur. Ďalších 130-tisíc eur využijú aj na prípravu projektovej dokumentácie pre zvyšné obce na severnom úseku Eurovela 11 spojenú s majetkovo-právnym vysporiadaním pozemkov v obciach Plavnica, Hromoš, Plaveč a Orlov. Predpokladaný začiatok výkupu pozemkov je v oboch prípadoch prvý polrok 2022.

Reklama

„Financie, ktoré poslanci na poslednom zastupiteľstve schválili, by sme chceli použiť predovšetkým na našu cyklodiaľnicu, na južný a severný úsek trasy Eurovelo 11, ktorý prepojí Prešovský kraj s Košickým krajom, ale aj Maďarskom a Poľskom. Ak sa to podarí, tak už budeme mať všetky obce s projektovou dokumentáciou,“ uviedla vedúca odboru strategického rozvoja Martina Slivková.

 

Pútnická cyklotrasa

Kraj plánuje aj projektovú prípravu cykloturistickej trasy pútnického významu na zhruba 23-kilometrovej trase Levoča – Spišský Jeruzalem, na ktorú vyčlenil 150-tisíc eur. Trasa bude prechádzať okrem iného aj obcami Spišský Hrhov, Klčov, Nemešany a Granč-Petrovce. Súčasťou projektu bude cykloinfraštruktúra, ako sú stojany na bicykle, informačné tabule, smerovníky či lavičky.

Sumu 100-tisíc eur vynaloží PSK aj na prístrešky pre cyklistov s vybavením pre servis bicykla, preznačenie existujúcich a navrhovaných nových cykloturistických trás či informačné tabule k cyklotrasám v regiónoch Šariš a Levoča. Prešovská župa má takisto ambíciu prepojiť cestičkou pre cyklistov rekreačné oblasti na Domaši. Začať chce vypracovaním projektovej dokumentácie v hodnote 30-tisíc eur pre výstavbu zhruba päťkilometrovej trasy.

V rámci už predtým schválených tohtoročných zámerov župa začala so skvalitnením cyklodopravy v regiónoch Šariš a Levoča, vyčlenila na čo 35-tisíc eur. Rozbehla aj pasportizáciu cykloturistických trás v okrese Bardejov a v oblasti Domaše v hodnote 60-tisíc eur. Suma 140-tisíc eur pôjde na projektovú prípravu pre ďalšie úseky Eurovela 11 na trase Prešov – Košice a ďalších 60-tisíc eur na rovnaký účel pre cykloprepojenie Vysokých Tatier a Slovenského raja. Trasa má viesť cez Poprad, Gánovce, Hozelec a Švábovce. Župa tiež vyčlenila 10-tisíc eur na informačné materiály o strategických a koncepčných dokumentoch.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali