Ministerstvo kultúry: Jedno slovenské mesto získa v roku 2026 titul Európske hlavné mesto kultúry

Ministerstvo kultúry: Jedno slovenské mesto získa v roku 2026 titul Európske hlavné mesto kultúry

Bratislava 10. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Slovensko bude spolu s Fínskom v roku 2026 hostiť titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK). Prostredníctvom Ministerstva kultúry (MK) SR zverejní tento mesiac výzvu na predkladanie žiadostí slovenských miest. Publikovaná bude desať mesiacov

Na snímke Ľubica Laššáková

Podľa pravidiel udeľovania titulu sa totiž Výzva na predkladanie žiadostí slovenských miest do akcie EHMK – Slovenská republika 2026 musí zverejniť najmenej šesť rokov pred rokom 2026, teda do konca tohto roka. Víťaz súťaže, ktorý získa titul EHMK 2026, musí byť zvolený do konca roka 2021. Vyplýva to z Návrhu rámcového zabezpečenia účasti SR na akcii Európske hlavné mesto kultúry – Slovenská republika 2026, ktorý na stredajšie rokovanie vlády predkladá ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Reklama

Opozičná poslankyňa a členka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Viera Dubačová koncom júla upozornila, že ministerstvo kultúry by malo zverejniť výzvu čo najskôr. Uviedla, že „Fínsko, ktoré bude mať Európske hlavné mesto kultúry v rovnakom roku ako Slovensko, priblížilo detaily projektu verejnosti a samosprávam v januári a v apríli organizovali seminár pre možných uchádzačov“. Aj z informácií Európskej komisie zverejnených k projektu vyplýva, že Fínsko zverejnilo výzvu v apríli tohto roka a otvorená je do začiatku mája 2020. Podľa Dubačovej sú dobre pripravené projekty základom na predchádzanie komplikáciám pri verejných obstarávaniach a investíciách a kvalitná príprava trvá aj dva roky. Dodala, že poslanci Európskeho parlamentu potvrdili výber Slovenska už v lete 2017.

K výberu držiteľa titulu EHMK – Slovenská republika 2026 by malo MK SR v prvom polroku 2020 vymenovať a zvolať poradný orgán ministra kultúry. Žiadosti, ktoré v reakcii na výzvu predložia slovenské mestá, vyhodnotí skupina nezávislých odborníkov. Posúdia, či spĺňajú šesť kategórií a 22 faktorov, ktoré konkretizujú legislatívne pravidlá akcie EHMK. Odborníci zostavia užší zoznam slovenských miest v novembri alebo decembri 2020. Tieto mestá postúpia do druhej fázy súťaže a predložia doplnené a revidované žiadosti.

Reklama

Následne MK SR plánuje od konca septembra do prvej polovice novembra 2021, teda najneskôr do deviatich mesiacov od predbežného výberu, zvolať stretnutie o výbere slovenského mesta – nositeľa titulu EHMK 2026. Slovensko by malo prostredníctvom MK SR najneskôr štyri roky pred rokom 2026, teda pred koncom roka 2021, vymenovať jedno slovenské mesto za držiteľa titulu EHMK – Slovenská republika 2026. Víťazné mesto môže získať aj peňažnú cenu Meliny Mercouriovej vo výške 1,5 milióna eur. Európska komisia ju udelí z programu Kreatívna Európa najneskôr do konca marca 2026.

Finančnú náročnosť udelenia titulu EHMK 2026 vybranému slovenskému mestu zatiaľ ministerstvo kultúry nepozná. Očakáva sa viaczdrojové financovanie z verejného a súkromného sektora a zdrojov EÚ. Výška prevádzkových nákladov a nákladov na infraštruktúru bude súčasťou žiadosti víťazného mesta. Vychádzať sa podľa MK SR dá zo skúseností z udelenia prvého titulu slovenskému mestu, Košiciam v roku 2013. Celkové náklady na realizáciu predstavovali 101,4 milióna eur. Z toho 78 miliónov eur išlo na infraštruktúru, a to vrátane 59 miliónov eur zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Prevádzkové náklady na kultúrny program akcie boli 23,4 milióna eur, pripomína v predkladacej správe k materiálu MK SR. Dodáva, že akcia EHMK – Košice 2013 prispela k rozvoju kultúrnej ponuky Košíc, podporila jeho sociálny a hospodársky rozvoj. Zároveň zvýšila domácu a medzinárodnú popularitu Košíc, ale aj Slovenska.

Európske hlavné mesto kultúry patrí medzi hlavné kultúrne iniciatívy Európskej únie. Od svojho vzniku v roku 1985 pomáha upevňovať povedomie o úlohe kultúry v živote miest. Jej cieľom je okrem iného chrániť a propagovať rôznosť kultúr v Európe, zdôrazňovať to, čo majú spoločné a zvyšovať u obyvateľov únie pocit, že patria do spoločného kultúrneho priestoru.

Titul Európske hlavné mesto kultúry sa udeľuje každý rok dvom mestám – jednému z pôvodnej členskej krajiny a jednému z novej členskej krajiny Európskej únie. Okrem členských štátov Európskej únie sa do akcie budú môcť zapojiť aj kandidátske krajiny alebo potenciálne kandidátske krajiny. Okrem nich by za určitých podmienok mala byť akcia otvorená aj pre krajiny Európskeho združenia voľného obchodu, aby sa posilnili kultúrne väzby medzi týmito krajinami a členskými štátmi EÚ.

Tento rok sú Európske hlavné mestá kultúry 2019 bulharský Plovdiv a talianska Matera. Na budúci rok titul ponesú chorvátska Rijeka a írske mesto Galway. Podrobnosti o titule možno nájsť na oficiálnej webstránke EHMK.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali