Miloš Zeman dostal vraj anonymný list, aby zvážil výmenu pätice Čechov za Fajáda

Miloš Zeman dostal vraj anonymný list, aby zvážil výmenu pätice Čechov za Fajáda

Praha 6. augusta 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Alik Keplicz)

 

Ak by sa informácie o liste prezidentovi ČR potvrdili, posilnilo by to možnosť, že únos pätice českých občanov naozaj súvisí so zadržiavaným Alím Fajádom, ktorý čaká po zadržaní v Česku na vydanie do USA

Na Pražský hrad doručili údajne anonymný list adresovaný prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi s výzvou, aby českí predstavitelia zvážili výmenu piatich unesených občanov krajiny za Libanonca, ktorý čaká po zadržaní v Česku na vydanie do USA.

Reklama
Na snímke Miloš Zeman
Na snímke Miloš Zeman

Informujú o tom dnes viaceré české printové i elektronické médiá, prvotným zdrojom bol týždenník Respekt.

Hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček v reakcii na otázku, či môže potvrdiť existenciu spomínaného listu, lakonicky konštatoval: “Z bezpečnostných dôvodov to nekomentujeme.”

Reklama

Už na budúci týždeň sa do Libanonu chystá vycestovať námestník ministra zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek, ako aj šéf Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta. Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek iba v stredu potvrdil, že vyhovel želaniu svojho libanonského rezortného partnera a do krajiny zatiaľ nepocestuje, pretože pátranie po únoscoch zatiaľ neprinieslo potrebné množstvo informácií.

Oficiálne nepotvrdené kuloárne informácie hovoria o tom, že prioritnou úlohou Roberta Šlachtu nebude pri ceste do Libanonu zhromaždiť nové informácie alebo rokovať o zintenzívnení spolupráce policajných zložiek, ale odovzdať libanonskej strane údaje, ktoré nazhromaždili českí kriminalisti a ktoré súvisia s pozadím kauzy. Nevedno však, o čo presne ide.

Ak by sa informácie o liste prezidentovi ČR potvrdili, posilnilo by to možnosť, že únos pätice českých občanov naozaj súvisí so zadržiavaným Alím Fajádom, ktorý v Prahe naletel americkým agentom a spoločne s dvoma komplicmi skončil za mrežami po tom, čo im ponúkol na predaj zbrane. Vzhľadom na fakt, že sa však vždy nájdu jednotlivci, či skupiny, ktoré chcú podobné udalosti zneužiť vo svoj prospech, to však s určitosťou neznamená istotu, že únos zorganizovali osoby blízke Fajádovi.

V polovici júla sa neďaleko libanonsko-sýrskej štátnej hranice našlo opustené auto s osobnými vecami pätice českých občanov: reportérov televízie z Jindřichovho Hradca Pavla Kofroňa a Miroslava Dobeša, prekladateľa Adama Homsiho, vojaka, ktorý mal i skúsenosti z Afganistanu Martina Psíka, ako aj advokáta Jana Švarca, obhajcu v ČR zadržaného Alího Fajáda.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Bývalému majstrovi sveta v šachu Garrimu Kasparovovi, ktorý pred desiatimi rokmi utiekol z Ruska zo strachu pred trestným stíhaním, hrozí vo vlasti ďalšie trestné stíhanie za porušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch.

09:03

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na bezpečnostnej konferencii Dialóg Šangri-La v Singapure vyzval najvyšších predstaviteľov obrany, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom mierovom summite vo Švajčiarsku. Povedal, že Ukrajina je pripravená vypočuť si “rôzne návrhy a myšlienky” o ukončení vojny s Ruskom.

08:20

Jemenskí húsíovia tvrdia, že už druhýkrát zaútočili na americkú lietadlovú loď Dwight Eisenhower v Červenom mori.

Prvé takéto tvrdenie bolo vyslovené v piatok, druhé v nedeľu večer. Predstavitelia hnutia tvrdia, že na loď zaútočili raketami a bezpilotnými lietadlami.

Spojené štáty to nepotvrdili. Hovorca Pentagónu pre agentúru Reuters uviedol, že nevie o žiadnom útoku na Eisenhower.

Centrálne velenie USA medzitým potvrdilo, že dve balistické rakety húsíov zaútočili na USS Gravely, ale boli zostrelené. Loď vraj neutrpela žiadne škody. Zostrelené boli aj bezpilotné lietadlá v južnej časti Červeného mora.

Vyhlásenia húsíovia boli reakciou na novú sériu úderov na Jemen zo strany Američanov a Britov, ktorí na skupinu zaútočili vo štvrtok.

08:11

Severná Kórea v noci na nedeľu obnovila vypúšťanie balónov s odpadkami smerom do vzdušného priestoru Južnej Kórey. Počas tejto noci ich bolo identifikovaných asi 600, pričom vypúšťaných ich bolo 20 až 50 za hodinu. Podľa agentúr Reuters a AFP o tom v nedeľu informovali juhokórejská vláda a armáda.

08:10

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v sobotu pricestoval do Singapuru na bezpečnostnú konferenciu Dialóg Šangri-La, vyzval štáty v ázijsko-tichomorskom regióne, aby sa zúčastnili na mierovom summite zvolanom v polovici júna do Švajčiarska.

08:09

Irán si predvolal dočasného švédskeho chargé d’affaires. Ako dôvod uviedol “nepodložené a zlomyseľné obvinenia” voči Iránu.

07:50

Čile sa pripojilo k skupine štátov, ktoré podporujú žalobu proti Izraelu, ktorá bola vlani podaná na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD).

07:49

Úrady v Mexiku oznámili, že v dvoch mestách v štáte Chiapas na juhu krajiny sa v nedeľu pre prudký nárast násilia nebude hlasovať vo voľbách. Občania Mexika v nedeľu volia nového prezidenta, všetkých 500 členov Poslaneckej snemovne a všetkých 128 členov Senátu.

07:49

Kuvajtský emir Mišal Ahmad Džábir Sabáh v sobotu vymenoval nového korunného princa – stal sa ním šejk Sabáh Chálid Hamad Sabáh.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali