Česko pristúpilo ku kontrolám na hraniciach so Slovenskom kvôli nelegálnym migrantom

❚❚

Bratislava 27. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto: TASR/DPA-Armin Weigel, Dano Veselský, Martin Baumann, Jaroslav Novák)

 

Česká vláda rozhodla o dočasnom zavedení kontrol na hranici so Slovenskom. Dôvodom je prílev nelegálnych migrantov kvôli nelegálnej migrácii najmä zo Sýrie. “Opatrenie bude platiť od štvrtku,” povedal predseda českej vlády Petr Fiala a minister vnútra Vít Rakušan. Skončiť by malo budúcu sobotu

ČR hranice
Ilustračné foto

Kontroly budú na 27 hraničných prechodoch i na zelenej hranici. Výnimku budú mať poľnohospodári, lesníci a poľovníci z prihraničných oblastí. “Je to krajné riešenie, z ktorého vláda nemá radosť. Musíme ale reagovať,“ uviedol na tlačovke minister vnútra Rakušan. Medziročne stúpla nelegálna migrácia o 1200 percent. Rakušan o pripravovanom kroku informoval svojho slovenského kolegu Romana Mikulca. „Rozhodnutie rešpektujeme, ale upozorňuje, že ide o vážnu tému, ktorú je nutné prerokovať na úrovni Európskej únie,“ povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa slovenského ministerstva vnútra.

.

 

Slovenská polícia zadržala len za posledné tri mesiace 65 prevádzačov, ktorí nelegálne prevážali 2134 migrantov. Polícia SR o tom informovala na sociálnej sieti. Zadržaným prevádzačom hrozí podľa polície spolu až 460 rokov väzenia. “V takmer všetkých prípadoch ide o tresty vo výmere sedem až desať rokov, v jednom 12 až 20 rokov. Polícia nepoľavuje a nelegálnej migrácii sa naďalej intenzívne venuje,” ubezpečili policajti.

Bolo by dobré opýtať sa ministra Mikulca, nakoľko sú naše hranice otvorené, či sa na hraniciach schengenského priestoru robia vôbec nejaké kontroly. Pretože rokovania tento problém nevyriešia. Štát má zodpovednosť za ochranu hraníc schengenu i za bezpečnosť vlastných obyvateľov. To, že v prevažnej miere ide o sekundárnu migráciu, teda že migranti nemajú v úmysle ostať na našom území, Slovenskú republiku zodpovednosti nezbavuje.

Kontrolami na hraniciach s Českou republikou sa bude zaoberať Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť na mimoriadnom zasadnutí vo štvrtok (29. 9.). Šéf výboru Juraj Krúpa (SaS) chce, aby minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vysvetlil dôvody obnovenia kontrol a informoval o situácii s aktuálnou migračnou vlnou smerujúcou zo Sýrie do Nemecka. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

.

“Ministra vnútra sa budeme pýtať, čo viedlo k zavedeniu kontrol na našich hraniciach s Českom. Evidentne situáciu s migračnou vlnou podcenil alebo nedostatočne rokoval s jeho českým, ale aj maďarským kolegom. Migranti totiž na Slovensko prichádzajú z Maďarska, takže by sme mali úplne logicky zaviesť kontroly na hraniciach aj my, keďže situácia absolútne nie je zvládnutá,” tvrdí Krúpa.

Obnovenie kontrol v aktuálnej situácii podľa Krúpu možno považovať za zlyhanie ministra. Dôvodom môže byť podľa neho aj totálne poddimenzovaný personálny stav na Úrade hraničnej a cudzineckej polície, z čoho rovnako viní Mikulca.

 

Mikulec príde na výbor ku kontrolám na českej hranici, vyjadrenia Krúpu odmieta

Ministerstvo vnútra (MV) SR sa ohradilo voči vyjadreniam predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (SaS) v súvislosti so zavedením hraničných kontrol zo strany Českej republiky. Krúpa k téme zvolal mimoriadne zasadnutie výboru, hovorí o zlyhaní ministra.

Juraj Krúpa Roman Mikulec
Na snímke vľavo Juraj Krúpa a Roman Mikulec

“Minister Roman Mikulec (OĽANO) spolu so svojím tímom rád príde na výbor, ktorý pán predseda zvolal, problematiku vysvetliť. Otázne je, či je to potrebné, keďže pán poslanec si už dnes svoje závery k téme aj odkomunikoval,” informovala hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová.

.

Rezort žiada poslanca, aby si postup a fakty v problematike nechal najskôr vysvetliť a až následne verejne kritizoval prácu ministerstva vnútra, respektíve šéfa rezortu. Krúpove verejné vyjadrenia podľa rezortu svedčia o zaujatosti voči ministrovi vnútra, čo sa viackrát ukázalo aj v minulosti.

Mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť ku kontrolám na hraniciach s Českou republikou sa má uskutočniť vo štvrtok (29. 9.). Šéf výboru Juraj Krúpa (SaS) chce, aby minister vnútra vysvetlil dôvody obnovenia kontrol a informoval o situácii s aktuálnou migračnou vlnou smerujúcou zo Sýrie do Nemecka. Obnovenie kontrol v aktuálnej situácii podľa Krúpu možno považovať za zlyhanie ministra. Možný dôvod vidí aj v totálne poddimenzovanom personálnom stave na Úrade hraničnej a cudzineckej polície, za ktorý zodpovedá tiež Mikulec.

Polícia ČR začne od štvrtka (29. 9.) vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Dočasné kontroly sa zatiaľ zavedú na desať dní.

Ministerstvo vnútra SR považuje obnovenie hraničných kontrol za vážnu tému, ktorú je potrebné prerokovať na úrovni Európskej únie. Slovensko bude presadzovať, aby sa takéto rokovania uskutočnili.

 

Rastislav Káčer: Kroky ČR na hraniciach so Slovenskom sú vzájomne konzultované

Kroky, ktoré prijíma Česká republika na hraniciach so SR, sú vzájomne konzultované. Skonštatoval to minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Podčiarkol, že slovenský rezort vnútra už predtým prijal určité opatrenia v súvislosti s migráciou. Téme by sa podľa jeho slov mala venovať aj vláda SR, aby sa aspoň dočasne sprísnili opatrenia

Rastislav káčer
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer

“Je to kompetencia Ministerstva vnútra (MV) SR, viem, že ministri vnútra rokujú už dlhší čas. Nie je to náš bilaterálny problém, ale širší,” ozrejmil Káčer s tým, že sa to týka napríklad aj Nemecka, ktoré vracia časť migrantov na základe platných zmlúv.

Dodal, že rovnako máme zmluvu s ČR a ide o regionálny problém.

“Pretože schengenská hranica nie je nepriepustná,” poznamenal.

Minister uviedol, že slovenská strana nechcela zatiaľ pristupovať k takým opatreniam, ako sú plné kontroly na hraniciach. Vysvetlil, že rezort vnútra už skôr prijal viaceré opatrenia, ako napríklad zvýšené kontroly na hraniciach a obvyklých tranzitných trasách. Doplnil, že situáciu sa snažia korigovať aj s českou stranou.

.

Česká polícia začne od štvrtka (29. 9.) vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Dočasné kontroly sa zatiaľ zavedú na desať dní.

MV SR to rešpektuje. Zdôraznilo, že ide primárne o problematiku Európskej únie a nedostatočnej ochrany vonkajších hraníc, nie o opatrenie voči Slovensku. Kroky ČR sú podľa rezortu nastavené voči sekundárnej migrácii, ktorá vznikla na vonkajšej hranici ako nedostatok ochrany schengenského priestoru. Tvrdí, že sekundárnu migráciu treba riešiť hlavne v tretích krajinách s prioritným prihliadnutím na Turecko a západný Balkán.

 

Rakúske ministerstvo vnútra: Situáciu na hraniciach so SR priebežne sledujeme

Rakúsko priebežne sleduje situáciu na hraniciach so Slovenskom, aby mohlo v prípade potreby vyvodiť príslušné opatrenia. Pre TASR to v utorok uviedol hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Harald Sörös. Reagoval tak na rozhodnutie Českej republiky opätovne zaviesť dočasné kontroly pozdĺž celej hranice so Slovenskom z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie.

“Očakávaný vplyv zavádzaných hraničných kontrol a s tým spojené možné zmeny situácie neustále posudzujeme,” poznamenal Sörös.

.

Priblížil, že v Rakúsku bolo od začiatku tohto roka do konca augusta podaných viac než 56.000 žiadostí o azyl. Ide o druhý najvyšší počet žiadostí v prepočte na obyvateľov, doplnil.

Česká vláda v pondelok schválila nariadenie o dočasnom zavedení kontrol na štátnej hranici so Slovenskom. Platiť začne o polnoci zo stredy na štvrtok. Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní, potom vláda rozhodne o možnom predĺžení.

Hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová v reakcii na zavádzanie hraničných kontrol s ČR uviedla, že je potrebné prerokovať to na úrovni Európskej únie. Krok Česka má podľa ministerstva vplyv aj na ostatné európske krajiny. Dodala, že Slovensko, Česko, ako aj ďalšie krajiny Európy trpia tzv. sekundárnou migráciou. Znamená to, že ľudia, ktorí prichádzajú, nechcú v daných krajinách zostať, ale sú pre nich len migračnou trasou.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali