Mentalita “zo všetkého musím pre seba vytrieskať”: Ako sa chystá Truban zarobiť desaťtisíce eur na parlamentných voľbách

Mentalita “zo všetkého musím pre seba vytrieskať”: Ako sa chystá Truban zarobiť desaťtisíce eur na parlamentných voľbách

Bratislava 16. septembra 2019 (HSP/Foto:Instagram)

 

Predseda Progresívneho Slovenska (PS) a volebný líder koalície PS/Spolu Michal Truban pred voľbami požičal vlastnej strane takmer milión eur

Na snímke Michal Truban

Michal Truban koncom júla požičal svojej strane Progresívne Slovensko 900 000 eur. Podmienil to päťpercentným úrokom, čo znamená, že do 60 dní od konania volieb mu PS vráti nielen požičaných 900 000 eur, ale nadôvažok k tomu aj 45 000 eur.

Reklama

Progresívci túto pôžičku zverejnili na svojich oficiálnych stránkach v Osobitnej evidencii pôžičiek na základe ustanovenia § 22 ods. 7 zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách. V tejto evidencii sú okrem Trubanovej uvedené aj dve pôžičky bývalého lídra Ivana Štefunka v hodnote viac ako 350 000 eur s trojpercentným úrokom.

Ľavicový publicista a aktivista Artur Bekmatov k pôžičkám v pondelok na sociálnej sieti uviedol, že “len za to, že Progresívne Slovensko prekročí 3% hranicu dostane Michal Truban do dvoch mesiacov od konania parlamentných volieb 45 000 eur”. “Svojej strane totiž nedávno požičal peniaze. Za úrok. A na tento úrok pôjdu štátne peniaze.”

Reklama

Bekmatov zároveň tvrdí, že Truban si po tomto biznise môže rovno podať ruky s exprezidentom Andrejom Kiskom. “Keďže splatnosť pôžičky je až po voľbách, tak je pravdepodobné, že stranícka verchuška plánuje na splatenie pôžičiek a úrokov využiť príspevok od štátu. Ten podľa zákona o politických stranách “cinkne” na straníckom účte do 30 dní od konania volieb. V závislosti od súčasných preferencií by PS mohla po voľbách zarobiť cca 8-10 miliónov eur. Zarobiť na vlastnej strane a štátnom príspevku – toto by nevymyslel ani úžerník Kiska. Evidentne by si v prípadnej koalícii rozumeli a osobnostne sadli ako ‘zadok na nočník’.”

“Samozrejme, mojou ambíciou nie je miešať sa do vnútorných záležitostí Progresívneho Slovenska – nech si funkcionári strany požičiavajú svojej strane, trebárs s 50 či 70 percentným úrokom. Je to ich vec a vec tolerovania takýchto praktík členskou základňou PS. Do úplne inej roviny sa však táto informácia dostáva v kontexte ich vyjadrení, kto bude premiér, kto podpredseda vlády a pod. Teda v kontexte toho, že táto skupinka by mala reálne spravovať náš štát. Viete si predstaviť, že títo ľudia sa dostanú k spravovaniu verejných financií a riadeniu štátu? S mentalitou, že zo všetkého musím pre seba vytrieskať. A čo nie je zakázané, je dovolené…” Uzavrel Artur Bekmatov.

 

Celkom pekné číslo

Na Trubanov kšeft minulý týždeň upozornil aj Peter Sokol z mimoparlamentného hnutia Národná koalícia. Podčiarkol, že päťpercentné zúročenie je v dnešných časoch celkom pekné číslo. “Za polroka veľmi pekný zisk. V banke taký nedostanete a aby ste ho získali obchodovaním s akciami či podobne, museli by ste v časoch, keď je kríza predo dvermi riadne zariskovať.”

Reklama

“Ale liberálni chlapci našli riešenie. Napríklad taký progresívny Truban požičiava svoje peniaze svojej strane s úrokom 5% a po voľbách si ich pekne vyberie z peňazí, ktoré ako strana dostanú zo štátneho rozpočtu,” napísal tiež Sokol ku pôžičke.

“V prípade ich neúspechu Slovensko by síce o nič neprišlo, len Truban by prišiel o “svoju” investíciu. Pekná ukážka toho ako bude hospodáriť, keby sa dostal k moci. Aj takýto biznis model ako naliať peniaze sám sebe vymysleli naši progresívni politici. Skúste tiež investovať do ich biznis politickej strany alebo je to len pre vyvolených a nie bežných ľudí?! Toto je tá slušná nová politika, sami sebe a pre seba…”

Jaroslav Zajac

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

14:17

Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael.

14:17

Vážnosť situácie na Blízkom východe si podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vyžaduje zodpovednosť a zdržanlivosť. “Musíme sa vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré povedie k stupňovaniu konfliktu na Blízkom východe,” uviedol. “Cieľom by vždy mal byť mier a vyhýbanie sa akejkoľvek ceste, ktorá nás privedie k ďalšiemu stupňovaniu,” napísal.

14:05

Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán “nechce eskaláciu” napätia v regióne Blízkeho východu. Uviedol to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na nočné útoky v Iráne.

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali