Medzitým došlo k najväčšej zmene politickej paradigmy. Vy ste si ju všimli? Uvedomujete si ju?

Medzitým došlo k najväčšej zmene politickej paradigmy. Vy ste si ju všimli? Uvedomujete si ju?

Bratislava 6. októbra 2019 (HSP/Foto:TASR / AP Photo/Virginia Mayo)

 

Zmenu bolo cítiť vo vzduchu už dlho. Bola tu. Ale bola tak ťažko uchopiteľná. Bola totiž tak veľká, že úplne búrala základy, rámce, v ktorých sme doteraz o politike uvažovali. Preto nám unikala, aj keď bola všade. Preto bola pre nás tak ťažko uchopiteľná a unikala nám

Ilustračné foto

Ale postupne, tápajúc, sme ju začali odkrývať. Spočiatku len intuitívne. Cítili sme ju, ale nevedeli sme ju pomenovať. Postupne boli jej znaky stále viac zrejmé, viditeľné a definovateľné.

Reklama

Dnes je táto zmena úplne jasne viditeľná a konečne aj pomenovaná najvyššími autoritami svetovej politiky. Keď si ju všetci uvedomíme, nebude nám môcť ďalej unikať a neviditeľná si robiť svoje a pretvárať potajomky náš svet.

Pokúsim sa ju teraz opísať a myslím si, že na konci článku si všetci poviete, že ste to aj vy cítili a teraz vám pred očami vyvstal úplne konkrétny a jasný obraz.

Reklama

Doteraz sme boli zvyknutí deliť stany na ľavicové a pravicové, na liberálne a konzervatívne. Medzi týmito štyrmi protiľahlými bodmi sa pohybovalo naše vnímanie a hodnotenie politiky. Ale už dlhšie musel každý z nás cítiť, že toto hodnotenie prestáva fungovať. Že strany, ktoré by sa podľa zaužívaných pravidiel mali profilovať určitým spôsobom, sa tak vôbec neprofilujú, práve naopak, pôsobia úplne opačne, pretláčajú úplne opačné hodnoty, ako by mali.

Niečo bolo zlé.

Len sme nevedeli pomenovať, čo to je a hlavne prečo.

Mnohé „konzervatívne“ strany prichádzali s liberálnymi návrhmi a hájili ich pod šialenými zdôvodneniami. Pravicové strany zas navrhovali sociálne opatrenia často vo väčšom rozsahu, ako samotné ľavicové strany. Všetko bolo pomiešané. Ako keby už na ničom nezáležalo.

Do iného svetla sa však všetky tieto počiny dostanú, ak si uvedomíme, že veci prestali fungovať a dostávali sa z nášho pohľadu do chaosu, lebo pravidlá boli zmenené. Áno, pravidlá boli zmenené, preformátované bez toho, aby sme si to všimli. A samozrejme, ak sa zmenia pravidlá, celý systém sa začne správať inak, inak fungovať.

Reklama

V čo teda spočíva táto neviditeľná zmena, prečo tradičné delenie a fungovanie politiky a celého nášho sveta už nefunguje?

Lebo je tu nové delenie. Toto nové delenie vyprodukovali nové záujmy.

Zatiaľ čo dosiaľ riešila politika, ako má fungovať štát a aké pravidlá v ňom budú platiť, dnes rieši politika úplne odlišnú otázku a to: či má existovať štát.

Politika sa rozdelila na globalistov a národovcov. Dnes je toto zásadná línia politiky. Hovoril o tom aj prezident USA Donald Trump vo svojom prejave na valnom zasadaní OSN.

Prezident Trump uviedol: „Je to rozpor medzi tými, ktorých hlad po kontrole druhých vedie k tomu, že si namýšľajú, že sú predurčení aby vládli druhým a tými ľuďmi a národmi, ktorí chcú rozhodovať o sebe sami.

Reklama

Jeho prejav však zostal nepovšimnutý médiami. Médiami, ktoré sú dnes hlavným nástrojom pretvárania národných štátov na územné celky tak, ako si to predstavujú globalisti.

Tak, ako to pomenoval Trump, globalistov vedie hlad po kontrole druhých. Hlad po kontrole všetkých. Ich nezaujímajú národné štáty a neustále problémy s ich kontrolou podľa toho, ako sa v nich práve zmení moc.

Chcú národné štáty zlikvidovať, postupne rozpustiť. Najlepšie vo väčších útvaroch, kde sa z nich stanú iba administratívne celky. Dnes ešte si národné štáty volia svoje vlády ale väčšie útvary riadia úradníci, ktorých si vyberajú globalisti. Proces dostania národných štátov pod kontrolu napríklad v Európe veľmi zdarne prebieha. Národné štáty disponujú stále menšími kompetenciami, zatiaľ čo nevolení úradníci stále väčšími.

Ale Európska únia je iba príklad. Tento boj prebieha všade po svete a má také formy, aké je možné v daných oblastiach etablovať. Prebieha aj v USA a Trump vo svojom prejave hovorí o svojom boji s globalistami o Spojené štáty.

Aby globalisti dosiahli svoje ciele a deštruovali národné štáty, musia vykoreniť ich potrebu. Musia vykoreniť vzťah k národu, čo sa premieta do ich boja proti rodine. Kto nemá žiaden vzťah k svojej rodine, nemá analogicky už vôbec žiaden vzťah k svojmu národu – štátu.

Preto ten drakonicky útok na tie najzákladnejšie piliere spoločnosti. Už ani nie na civilizáciu, ale úplne na to najzákladnejšie čo tvorí spoločnosť a ľudské bytie.

Preto ten útok na sexualitu, teda na elementárnu vnútornú integritu každého človeka. Preto ten útok na rodinu, preto ten útok na všeľudské hodnoty.

Všetko zrelativizovať, vytvoriť chaos a napätie každého s každým. V jednom sa zhodnete, ale už v druhom aby ste sa nezhodli. Aby ste nijako nevedeli držať spolu, aby ste nemali nič, čo by vás držalo pokope, spájalo, nič o čo by ste sa mohli oprieť.

Tam, kde sú momentálne národne orientovaní vodcovia ako Trump v USA alebo Putin v Rusku, bránia existenciu svojich štátov. A globalisti nevedia dôjsť a fyzicky ich vyhodiť z Bieleho domu alebo Kremľa. Môžu však zničiť hodnoty a spôsob uvažovania, ktorý tam týchto ľudí drží a ďalší takíto ľudia sa na vrchné stoličky už nedostanú.

Aj slovenská politika je dnes takto rozdelená, aj keď si myslím, že si to väčšina aktérov ani neuvedomuje. Taký Hlina neopúšťa hodnoty, ktoré by ako predseda konzervatívnej strany mal hájiť preto, že chce pomôcť globálnym procesom. On jednoducho baží po moci a keďže sa mu zdá, že k tejto sa vie dostať ľahšie s liberálmi, ide tam. Intuitívne cíti, že liberálnejšia rétorika mu otvorí cestu do mianstreamových médií atď. A že tým napomáha likvidácii svojho národa, je iba vedľajší produkt.

Reklama

Aj slovenská politická scéna, myslím si však, že iba úplne intuitívne, podľa osobných preferencií lídrov, bez uvedomenia si problému, sa rozdelila na tých, ktorým na národnom štáte, na Slovensku a jeho existencii záleží a tých, ktorí si jeho existenciu neželajú, alebo im na nej nezáleží alebo jednoducho momentálne sa im zdá, že svojej záujmy takto dosiahnu ľahšie.

Základná paradigma politiky sa zmenila, už nie napravo alebo naľavo, už nie liberál alebo konzervatívec, ale byť ako národ alebo nebyť, to je to, o čo sa tu zvádza zatiaľ tak zle pozorovateľný zápas.

Dnes nie je na ekošialenstve zaujímavé to, či bude uhlíková stopa za lietadlom alebo komínom taká alebo hentaká, ale či sa táto otázka bude riešiť na globálnej úrovni. Lebo ak sa bude riešiť na globálnej úrovni, budú potrebné globálne opatrenia. Globálne opatrenia môže zavádzať iba orgán, ktorý má takéto globálne kompetencie (aj Európska únia vznikla z jednoduchej dohody dvoch štátov o uhlí a oceli).

Takisto to, či je niekto za homo alebo nie je, nevypovedá o tom, či majú mať nejakí členovia spoločnosti isté nadpráva alebo nemajú, ale o tom, či chcem rozvracať vzťahy, ktoré našu spoločnosť držia pokope a chcem jej zánik a transformáciu na inú spoločnosť s inými pravidlami a vzťahmi, alebo som proti týmto nadprávam, lebo chcem zachovať národ, chcem zachovať súčasnú štruktúru spoločnosti, chcem zachovať status quo.

Takto je to aj s ostatnými, dnes problémovými otázkami.

Reklama

Preto je dnes potrebné úplne zmeniť pohľad na politiku a jej aktérov a hlavne na to, čo presadzujú. Dnes sa bude musieť každý rozhodnúť, či chce aby slovenský národ, Slovensko ako štát ďalej fungovalo alebo nie a podľa toho voliť.

Nesmieme sa nechať vtiahnuť do riešenia rôznych pseudoproblémov a zástupných tém. Nesmieme sa nechať nimi pomýliť.

Každý z nás si musí odpovedať na jednu zásadnú otázku skôr, ako hodí lístok do urny. Dávam tento hlas človeku, ktorý bude brániť našu existenciu v tomto transformujúcom sa svete, alebo ju dávam do rúk niekomu, kto nás odovzdá na milosť a nemilosť iným.

Toto je najdôležitejšia otázka nadchádzajúcich volieb. Rozhodnutie o nej v dlhodobom horizonte zásadným spôsobom ovplyvní osud slovenského národa. Náš osud.

Karol Kalapik

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali