Matovič: Drucker pri vysvetľovaní svojich pozemkov klame a zavádza ľudí

Matovič: Drucker pri vysvetľovaní svojich pozemkov klame a zavádza ľudí

Bratislava 10. apríla (TASR/HSP/Foto:OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Facebook)

 

Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) vedome klame a zavádza ľudí, keď sa pokúša vysvetľovať spôsob, akým firma jeho manželky nadobudla pozemky v Špačinciach pri Trnave. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že Drucker je evidentne usvedčený z korupcie.

Na snímke Igor Matovič

Minister ešte v pondelok (9.4.) vysvetľoval, že spoločnosť jeho manželky Logaro, s.r.o., nadobudla pozemky v Špačinciach koncom roka 2016 za cenu 8,94 eura za štvorcový meter bez DPH. “V priebehu roka 2017 sa na týchto pozemkoch v celom území realizovali developerské práce. V procese ich realizácie o toto územie prejavila záujem iná developerska spoločnosť za kúpnu cenu 37 eur za štvorcový meter bez DPH. Celé územie, vrátane pozemkov vlastnených spoločnosťou Logaro, bolo odpredané na konci roka 2017,” vysvetľoval Drucker.

Reklama

Matovič však upozornil, že ak by spoločnosť Logaro mala náklady s budovaním inžinierskych sietí, musela by to mať v účtovnej závierke, ale nič také tam nie je. “Ak to v závierke nie je, porušili zákon. Alebo bolo platené keš. Alebo kto potom zaplatil tie siete?” pýtal sa Matovič.

Zároveň poukázal na to, že Logaro, ktorá tieto pozemky vlastnila rok, na nich následným predajom zarobila viac ako štvrť milióna eur. “Nemali žiadne výdavky na inžinierske siete, teda rozdiel medzi 8,90 eura za štvorcový meter a 37 eur je čistý zisk. Pozemky v Špačinciach predali za 413.000 eur a kúpili ich za 100.000. Teda za jeden rok zarobili 313.000 eur. Toto je podnikanie našich sociálnych demokratov,” povedal šéf Obyčajných.

Reklama

Matovič však ani Druckerom deklarovanej sume 37 eur bez DPH neverí, zdá sa mu príliš nízka. Poukázal tu na vyjadrenie starostu Špačiniec Júliusa Zemka (Smer-SD), podľa ktorého je tam cena za štvorcový meter 100 až 120 eur.

Igor Matovič spochybnil aj nákup ďalších pozemkov Druckerovcami v Trnave. Minister tu uviedol, že ide o ornú pôdu, ktorá je v súčasnosti poľnohospodársky užívaná, a na ktorej územný plán neumožňuje žiadnu výstavbu. “Tieto boli nadobudnuté za cenu 0,85 eura za štvorcový meter, čo je pre danú lokalitu a daný stav plochy cena trhovo obvyklá,” povedal minister.

Líder OĽaNO však poukázal na účtovnú závierku Logaro, kde sa píše, že firma kupovala tieto pozemky za účelom výstavby. “Ak trvajú na tom, že tieto pozemky majú trhovú hodnotu len 90 centov za štvorcový meter, dávam im verejnú ponuku, že im dám 1,80 eura za štvorcový meter. Viem, že ich potom budeme vedieť predať minimálne za 40 eur za štvorcový meter. A o rozdelení zisku tri milióny eur, ktorý z toho budeme mať, nech potom rozhodnú ľudia,” dodal Matovič.

Igor Matovič ešte v pondelok vyhlásil, že Drucker a jeho manželka získali pozemky pri Trnave a v samotnom meste za desatinu ich trhovej hodnoty. Ušetriť tak mali až 1,38 milióna eur, ktoré tak skončili v ich peňaženke. Druckera vyzval, aby zverejnil všetky dokumenty k tomu, ako pozemky nadobudol. Podľa Matoviča Drucker najskôr ako šéf Slovenskej pošty podpísal s firmou Rempo viaceré dodávateľské zmluvy. Neskôr mala jeho manželka získať od spoločnosti s rovnakými majiteľmi, ako má Rempo, pozemky pod cenu v Špačinciach a v Trnave. Šéf OĽaNO sa preto pýtal, či išlo o úplatok za to, že bol Drucker tak veľmi štedrý a zatajoval zmluvy s firmou Rempo. “Tento prípad má všetky znaky toho, že najskôr sa kamarátovi dohadzujú zákazky a ten si následne vyberá späť výhody. Druckerovci nezaplatili ani desať percent hodnoty týchto pozemkov,” dodal Matovič.

Drucker Matovičove tvrdenia rezolútne odmietol a označil ich za vykonštruované obvinenia. Vyhlásil tiež, že podnikanie jeho ženy je postavené rýdzo na trhových princípoch. Drucker zároveň uistil, že jej podnikanie nie je v žiadnom prípade nijako spojiteľné s jeho pôsobením v akejkoľvek verejnej funkcii.

Reklama

Ohradila sa aj firma Rempo. Matovičove slová označili majitelia a konatelia Klára Dvorecká a Stanislav Baláž za ‘vyfabulované konštrukcie’. “Rempo je renomovaná, fungujúca spoločnosť, pôsobiaca na trhu desiatky rokov a voči vyfabulovaným konštrukciám a prepojeniam pána Igora Matoviča, ktoré prezentoval na dnešnej tlačovej konferencii, sa spoločnosť ostro ohradzuje a podnikne všetky právne kroky v danej veci,” uviedli.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali