Mal by si tlkot srdca vypočuť aj otec dieťaťa, nielen žena uvažujúca o potrate? Prečo liberáli, ktorí žiadajú toleranciu, dávajú iným nálepky? Odpovedal Vladimír Palko

Mal by si tlkot srdca vypočuť aj otec dieťaťa, nielen žena uvažujúca o potrate? Prečo liberáli, ktorí žiadajú toleranciu, dávajú iným nálepky? Odpovedal Vladimír Palko

Bratislava 11. novembra 2019 (HSP/Foto:TASR- Miroslav Košírer)

 

Poslankyne SNS Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová a Eva Antošová predložili návrh zákona, ktorý má zabezpečiť vyššiu ochranu najzraniteľnejších nenarodených detí. Okolo zákona sa spustila značná diskusia, ktorá sa prehĺbila po tom, čo ho poslanci posunuli do druhého čítania. Predkladateľky chcú uzákoniť, aby žene pred potratom ukázali obrázok dieťaťa a zároveň im chcú prehrať zvuk tlkotu jeho srdca. Zákon má zároveň zakázať aj reklamy na potrat. Práve tlkot srdca rozvíril hladinu, prišla kritika zo strany liberálov a ich spriaznených médií, konzervatívci opäť dostali nálepky v podobe tmárskych názorov. Zazneli aj viaceré prekvapujúce vyjadrenia zo strany niektorých politikov.

O stanovisko k danej problematike a verejnej diskusii sme tiež požiadali bývalého politika a ministra vnútra, aktuálne vysokoškolského pedagóga a autora známej úspešnej knihy, Levy prichádzajú, Vladimíra Palka

Reklama
Na snímke Vladimír Palko

Je podľa Vás súčasné poučenie pred potratom dostačujúce?

Z rozhovorov, ktoré občas vediem s ľuďmi, ktorí rozumejú praxi poučovania pred potratom viac ako ja, sa mi javí, že súčasný stav je nedostačujúci.

Reklama

 

Aký je Váš postoj k navrhovanému zákonu SNS na ochranu nenarodených detí?

Podporujem ho. Myslím si, že umelý potrat by mal byť úplne postavený mimo zákon a preto podporujem každú legislatívnu zmenu, ktorá vedie k tomuto cieľu.

Návrh na povinné zhliadnutie tlkotu srdiečka vyšetreného Dopplerovým ultrazvukom totiž významne prispieva k pochopeniu toho, čím umelý potrat je.

 

Reklama

Čo si myslíte o myšlienke, že tlkot srdca dieťatka by si mala vypočuť nielen žena, ale aj otec dieťaťa?

Bolo by to užitočné. Propotratová ideológia stále operuje s pojmom „potrat ako právo ženy“. V praxi sa to však obracia proti žene, lebo z toho vyplynie, že neželané tehotenstvo je výlučne jej starosť. Zdôrazňovanie zodpovednosti otcov je preto tiež cesta, ako prispieť k zlepšeniu situácie.

 

Okolo zákona sa spustila značná diskusia a dve petície. Čo je podľa Vás dôvodom, že liberáli kritizujú určité riziko, ktoré môže vzniknúť aj pri rôznych iných vyšetreniach, pred záchranou ľudského života?

Podpora „práva na potrat“ je definujúcim znakom súčasného svetového liberalizmus, a to ešte silnejšie, ako bola definujúcim znakom sovietskeho komunizmu. Liberáli to vedia o sebe a konzervatívci to vedia o liberáloch. Preto každý pokus o umenšenie potratov okamžite vyvoláva odpor liberálov. To, čo ma však ešte stále vie zaraziť, je miera falošnosti v argumentácii, ku ktorej sú podporovatelia abortov ochotní prikročiť. Bolo by to smiešne, keby nešlo o vážnu vec.

Reklama

Argumenácia doktora Záhumenského proti použitiu Dopplerovho ultrazvuku totiž pripomína argumentáciu typu „lieky treba zakázať, lebo ak ich pacient veľa zje, môže sa otráviť“, prípadne „vyšetrovanie röntgenom nemožno povoliť, lebo to môže škodiť“. Súdny človek vie, že tak ako lieky treba dávkovať a vyšetenie röntgenom nemožno robiť s intenzívnym opakovaním, tak i Dopplerov ultrazvuk sa samozrejme robí iba po dobu, ktorá je pre dieťa neškodná.

Treba ešte pripomenúť, že táto polemika by nemala odviesť pozornosť od skutočnosti, že návrh tohto zákona sa tu objavil preto, lebo naše spoločnosť nedokázala jasne povedať, že umelý potrat by sa mal stať nelegálnym.

 

Natália Bláhová zašla až do takej krajnosti, že až dvakrát uviedla, že sonom “uškvaria srdce dieťaťa”. Aliancia za rodinu bola označená za fanatický nenávistný spolok, Anton Chromík za človeka s tmárskymi názormi. Prečo podľa Vás liberáli, ktorí žiadajú toleranciu, dávajú iným nálepky?

Vynálezcom tohto typu „tolerancie“ je zrejme guru z tzv. Frankfurtskej školy Herbert Marcuse, ktorý už pred vyše polstoročím sformuloval princíp, že ľavicoví liberáli majú preukazovať toleranciu len voči iným odnožiam ľavice. Tolerancia sa však podľa neho nemá vzťahovať na konzervatívcov.

Napriek takému agresívnemu slovníku liberálov nebudeme siahať k podobnému odvetnému slovníku, lebo kresťania majú formulovať svoje postoje veľmi jasne, odhodlane, ale pokojne.

 

Prekvapilo Vás stanovisko predsedu KDH Alojza Hlinu, ktorý na petíciu, v ktorej sa uvádzajú vyjadrenia svetových odborných spoločností o fungovaní Dopplerovho ultrazvuku, reagoval: “Títo obchodníci so strachom navrhujú počúvať tlkot srdca počatého života v období, keď takéto počúvanie pre počatý život predstavuje možné ohrozenie”?

Zvláštne vyjadrenia Alojza Hlinu sa už medzičasom stali pravidlom.

 

Reklama

Ako z pohľadu kresťana mala KDH reagovať?

Pokiaľ bolo znepokojené, či sa jedná od dobu vyšetrenia, ktorá je bezpečne krátka, malo sa bližšie oboznámiť s metódou a návrh podporiť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali