Maďarič: V slovenskom éteri sa nehrá ani desať percent našej produkcie

Maďarič: V slovenskom éteri sa nehrá ani desať percent našej produkcie

Bratislava 1. júla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Rozprava k novele zákona o vysielaní a retransmisii

V slovenských rádiách sa hrá menej než desať percent domácej produkcie. Ročne pritom vyjde na CD nosičoch okolo 1300 nových slovenských diel. Povedal to dnes minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) v rozprave k novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá zavádza kvóty pre domácu tvorbu v rádiách.

Reklama
Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič
Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič

“Kde máme hrať slovenskú hudbu, ak nie v našich rádiách? Nevidím nič zlé na tom, že našim hudobníkom budú chodiť tantiémy. Rádiá podporujú zahraničné vydavateľstvá a je mi ľúto, že viac slovenskej hudby v našom éteri musíme pretlačiť do zákona,” povedal.

Poslanec Viliam Novotný (nezaradený) kvóty kritizuje. Je to podľa neho nezmyselné. “Podľa výpočtov vychádza, že v súkromnom rádiu bude každá tretia pesnička slovenská a vo verejnoprávnom vysielaní by šlo o každú druhú. Naplniť éter kvalitnou hudbou, ktorá bude konkurovať anglosaskej, je nemožné, kvóty sú neprimerane vysoké,” uviedol. Na porovnanie poukázal na 40-percentné kvóty pre domácu produkciu vo Francúzsku. Asi 500 miliónov francúzsky hovoriacich ľudí nevyprodukuje podľa jeho slov toľko hudby, aby mohla ísť jedna ku jednej k tej anglosaskej. “Nemusím sa už ďalej hrať s číslami, aby každému došlo, že v éteri sa budú musieť hrať stále dookola staré slovenské pesničky, ktoré som za socializmu počúval ešte ako mladý. Kvalita vysielania bude klesať,” podotkol. Za kvótami vidí snahu zakryť kauzy “typu Váhostav a schránkové firmy či zabezpečiť tantiémy pre zabudnutých umelcov”.

Reklama

Maďarič Novotnému oponoval. “Novela predsa hovorí o tom, že z kvót majú jednu pätinu tvoriť nové pesničky, o akej starej hudbe zo socializmu to hovoríte?” Novotného reči o Váhostave pohoršili Dušana Bublavého (Smer-SD). “Spájať tento návrh s korupciou je scestné,” myslí si. Ján Senko (Smer-SD) si myslí, že poslucháči slovenskú hudbu chcú. Poukázal na “prieskum jednej agentúry”, ktorá ukázala, že ľudia vyšší podiel slovenskej hudby v rádiách neodmietajú. “Zákon prispeje k rozvoju domácej tvorby,” povedal.

Martin Poliačik (SaS) dodal, že hoci slovenskú tvorbu podporuje a sám ju často počúva, kvóty neschvaľuje. “Zamedzí sa nimi totiž priestor kvalitnej zahraničnej tvorbe v éteri,” dodal.
Súkromné rádiá budú musieť podľa návrhu od apríla budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú hudbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Do stanoveného podielu sa započítajú iba tie, ktoré odznejú od 06.00 do 24.00 h.

 

Lipšic: Určovanie kvót na hudbu obmedzuje slobodu

Určovanie kvót na slovenskú hudbu v rádiách obmedzuje slobodu a nie je to najlepšie riešenie. V rozprave k vládnemu návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii to dnes uviedol poslanec Daniel Lipšic (nezaradený), ktorý kvóty odmieta.

Reklama
Na snímke v popredí poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený)
Na snímke v popredí poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený)

“Ja nechcem nikomu vnucovať môj vkus. Mne je jedno, či je dielo ruské, americké či slovenské. Pozerať sa na dielo podľa národnosti autora je totiž prejav uzavretej mysle,” myslí si. Podľa jeho slov je zákonom určený rozsah slovenskej hudby v éteri akoby snahou ľuďom diktovať vkus. “Zdá sa mi domýšľavé v dnešnej dobe internetu prísť s návrhom, ktorý na licencovaných frekvenciách kvótuje pomery hudby. Efekt tohto zákona na slovenskú produkciu bude skôr marginálny,” odhadol Lipšic.

Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD) Lipšicovi odkázal, že na to, aby sa mohol rozhodnúť, akú rôznu hudbu má rád, musí mu ju niekto ponúknuť. “Na to, aby ste mohli povedať o čomsi, že to máte, alebo nemáte rád, musíte dostať ponuku. Ak ju nedostanete, prichádzate o isté žánre. Zákon nehovorí o Eláne, ale všeobecne o slovenskej tvorbe so všetkými žánrami,” vysvetlil.
Oľga Nachtmannová (Smer-SD) je presvedčená, že zákon nikomu nediktuje, čo má byť hrané a ktorá hudba je dobrá. “Ide len o určité percento slovenských piesní. Nemali by mať mladí talentovaní autori možnosť prezentovať sa?” pýtala sa.

Iný názor ako Lipšic má aj Jozef Viskupič (OĽaNO). “Televízie sú kvótované už dávno a mám pocit, že z hľadiska ochrany európskej tvorby je to jediné možné riešenie, ako sa ubrániť pretlaku tvorby spoza oceánu,” povedal.

Peter Osuský (SaS) však tvrdí, že ak sa daňoví poplatníci skladajú na niektoré médiá, možno pripustiť, že politici určia kvóty. “Ale je protiústavné niečo diktovať prevádzkovateľovi, ktorý nedostáva z verejných peňazí ani korunu. Predali sme mu frekvenciu, aby platil dane a prevádzkoval ju. To je akoby si niekto otvoril obchod s cigarami a my mu určíme, aký podiel cigár má byť slovenských,” povedal.

Podľa návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii z dielne ministerstva kultúry majú súkromné rádiá od apríla 2016 vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Teda tie, ktoré sú vysielané do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti.

Reklama

 

Hlina: Kvóty pre slovenskú hudbu sú pre M. Maďariča slabým hrdinstvom

Snaha zaviesť kvóty pre slovenskú hudbu v rádiách je slabé hrdinstvo ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD), myslí si poslanec NR SR Alojz Hlina (KDH).

Minister sa podľa jeho slov nezapíše do pamäti ako človek presadzujúci kvóty, ale ako ten, čo ostrejšie nevystupoval proti výstavbe garáží na hradnom vŕšku, na ktorom sa nachádzajú rímske pamiatky. Povedal to dnes v rozprave o zákone k vysielaniu a retransmisii Hlina.

“Novela je ľúbivá a ja osobne si nedovolím byť úplne proti nej. Zo strany vlády je to kalkul čisto pred voľbami,” povedal Hlina. Poslanec si myslí, že aj keby dal Maďarič postaviť sochu Hviezdoslava do každej dediny, jeho imidžu spojeného s garážami by to už nepomohlo.

“Vaše vystúpenie bolo nekorektné a hulvátske. Ste táraj, krikľúň a politická prostitútka, ktorá z čistého kalkulu začínala pri mládeži HZDS, votrela sa do OĽaNO, potom si založila vlastnú stranu a nakoniec sa tlačí niekde ku KDH,” povedal minister kultúry Marek Maďarič. Hlinovo vystúpenie označil za emotívne a “nie k veci”. “Ak máte podozrenie, že boli zničené pamiatky, tak podajte trestné oznámenie. Ja taký pocit nemám,” odkázal minister.

Vystúpenie Hlinu sčasti kritizoval aj Jozef Viskupič (OĽaNO). “Počas vystúpenia si k zákonu povedal len to, že sa voči nemu nedá úplne namietať, nič iné,” podotkol. Súhlasil však, že zo zákona sa urobila predvolebná téma.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali